Anamaria Vasile

Rețetă minciunele moi și gustoase

Cu siguranță toată lumea va fi de accord cu ideea că cele mai bune feluri de mâncare le-am mâncat la bunici, în vacanțele lungi de vară sau de iarnă, lângă foc.

Pentru astăzi ți-am pregătit o rețetă cu ajutorul căreia te vei duce înapoi în timp.

Este vorba despre cele mai gustoase minciunele din lume, așa cum numai la bunici mai putem găsi.

Acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de fundițe sau cirighele. Acestea îți vor aminti de gogoși la gust. Doar că foarma va fi diferită.

Ele se pregătesc destul de ușor, iar cel mai mult vei avea nevoie să ai răbdare cu modelarea lor.

Minciunelile vor ieși absolut delicioase. Se servesc atunci când sunt calde, și foarte crocante. În plus, ele pot să fie făcute și în perioadele de post, după ce sunt puțin adaptate.

Vei avea nevoie de câteva ingrediente pe care le ai deja în casa ta sau de care poți să faci rost foarte ușor.

Pregătește atât de multă fâină încât să cuprindă aluatul, 4 ouă, un pic de bicarbonate de sodiu, cam un vârf de cuțit, 4 linguri cu zahăr pudră, 2 linguri cu ulei, 1 linguriță cu esență de rom, 2 linguri cu unt topit și răcit complet și ulei sau untură pentru prăjit.

Începe să pregătești minciunele bătând foarte bine ouăle cu un praf de sare. După aceea adaugă zahărul, untul topit, uleiul, esența de rom, și bicarbonatul de sodiu.

Amestecă foarte bine toate aceste ingrediente și după aceea cerne peste ele câte puțin din făină. Poți să începi să frămânți aluatul.

La final el trebuie să fie potrivit, nici prea moale, nici prea tare.

După ce ai terminat de frământat, înparte aluatul în 2 părți cât de cât egale. Lasă una dintre bucăți în vasul în care a fost frământată toată compoziția, ca să se odihnească.

Între timp, ia cealaltă parte din aluat și întinde-o cu ajutorul unui sucitor.

Ai grijă ca aceasta să fie doar un pic mai groasă decât foile din care faci tăițeii. Taie foaia întinsă în mai multe bucăți care să aibă aproximativ dimensiunile de 4 centimetri pe lățime și 12 centimetri pe lungime.

În centrul fiecărei fâșii fă câte o gaură care să aibă dimensiunea de 4 centimetri. Prin această gaură trece capetele fășiei. În acest fel vei obține o formă deosebită pentru minciunelele tale.

Dar înainte de a modela fiecare prjiturică, pune uleiul să se încingă într-o oală sau într-o tigaie.

După ce prăjești fiecare prăjitură pe ambele părți așa încât acestea să devină rumene, pune-le pe toate într-un vas pe care ai pus în prealabil niște șervețele de hârtie care să poată să absoarbă excesul de ulei.

Atunci când minciunelele vor fi călduțe, poți să le dai prin puțin zahăr pudră, sau le poți consuma exact așa cum sunt.

Vei obține în scurt timp un desert foarte gustos și aspectuos, din ingrediente simple, potrivit atât la ocazii speciale cât și în zile obișnuite.

În scurt timp minciunelele vor deveni desertul preferat în familia ta, pe placul tuturor.