Anamaria Vasile

S-a oprit in mijlocul străzii si a inceput sa cante

Martin este un bărbat in vârsta de 62 de ani, care este originar din Schinveld, Olanda și este cunoscut pentru talentul de care da dovada, si pentru vocea sa de veritabil cântăreț de opera.

In clipul prezentat îl putem vedea cântân piesa „You Raise Me Up” a lui Josh Groban in fata oamenilor care treceau pe strada in acel moment.

Cei care se opresc sa îl asculte nu au o vârsta anume sau un anumit statut social, ,dar pur și simplu sunt fascinați de vocea bărbatului de modul cum acesta se prezintă in fata lor dar si de modul in care da sensibilitate unei astfel de piese.

Urmând ca la final pe lângă aplauze lumea sa ii pună și câțiva bănuiți in pălăria aflată la picioarele artistului, așa cum se face la astfel de momente.

Desi profesia de baza a bărbatului este aceea de brutar, el a dorit sa învețe cât mai multe despre muzica, reușind astfel sa își perfecționeze tehnica.

Astfel acesta a ajuns sa colaboreze cu mai mulți artiști și sa interpreteze cu mare lejeritate piese foarte grele.

Unii cantareti par mai siguri pe ei decat altii.

Dar ai fi surprins…

Pana si cantaretii care vin regulat la canto mai au multe de invatat. Daca frecventeaza cursurile, o fac pentru imbunatatire, feedback si pregatiri pentru evenimente mai mari, targeturi la care ajung mai greu daca exerseaza singuri.

Ei sunt foarte stapani pe ceea ce stiu, dar inteleg ca vocea lor, ca orice alt muchi din corp, trebuie antrenat continuu.

Sfatul meu? Comporta-te ca si cum ai sti ce ai de facut, iar restul va veni de la sine.

2. Si ceilalti cred ca unii au o voce mai buna ca ei

Crede-ma, nu ai cum sa iti dai seama ce simt altii, doar uitandu-te la chipurile lor. Incerc si eu sa fac asta de mult prea multa vreme.

Cei mai multi cantareti nu sunt atat de increzatori pe cat par. Sunt preocupati de micile greseli pe care le-ar putea face, nu sunt siguri daca sunt in cea mai buna forma, unii isi displac vocile si presupun ca altii sunt mai buni decat ei.

Dar este un mod foarte gresit de a porni spre o evolutie vocala. Cum vocea ta este unica, la fel este o drumul tau spre succes. Ai incredere in metoda dupa care inveti, tine-te de cursuri si observa rezultatele.

3. Ca orice tentativa noua, trebuie sa muncesti ca sa vezi rezultate

Cum nu mergi la primul curs de tenis si sa te astepti sa termini si un Wimbledon pana saptamana urmatoare, tot asa nu vii la un curs de canto si sa te astepti sa ajungi pe scena in cel mai scurt timp.

Dar culmea, cand vine vorba de canto, multi cantareti au impresia ca daca vocea lor nu suna perfect din clipa in care isi deschid gura, inseamna ca nu pot avea o profesie artistica.

Daca ai pretentia sa excelezi ca artist vocal, trebuie sa muncesti mult sa iti dezvolti urechea muzicala, acutele, respiratia, efectele, emisia, sa inveti melodii si versuri noi, sa intelegi armoniile, sa canti singur si sa canti cu acompaniament…

Lista continua si iti poate lua o viata intreaga sa le stapanesti pe toate.

Imparte-ti scopurile in mai multe teluri mici si fii mandru de fiecare reusita in parte. Nu te axa prea mult pe partile care nu iti ies… inca.

4. Dureaza timp pana sa inveti sa canti bine o piesa

Am avut o cursanta care a venit la Companie si a plecat dupa doar cateva ore de canto. Cand am intrebat-o de ce, mi-a spus ca simtea ca nu reusea nicicum sa cante o piesa.

Ce a inteles ea din experienta asta? Ca nu este indeajuns de buna si nu va fi niciodata.

I-am spus ca pana si cantaretii profesionisti studiaza pana si cateva luni anumite piese, pana ca acestea sa devina o parte din ei.

A fost surprinsa sa auda asta, pentru ca ea a presupus ca ar trebui sa poata canta cu usurinta o piesa dupa ce o asculta de cateva ori.

Am fost fericita sa o vad terminand cu succes cursul.