Anamaria Vasile

„Sa nu-ti fie teama sa pierzi pe cineva. Oamenii predestinati de soarta nu se pierd”. 10 cele mai bune sfaturi spuse de Osho

Ce conteaza cine este mai puternic, mai inteligent, mai frumos sau mai bogat? In cele din urma conteaza doar daca esti sau nu un om fericit.

Invataturile lui Osho pot fi reprezentate ca un mozaic haotic, compus din elemente de budism, yoga, taoism, filozofia greaca, sufism, psihologie europeana, traditii tibetane, crestinism s.a. intretesute cu propriile sale puncte de vedere.

Insusi Osho a spus ca nu are un sistem, deoarece sistemele din start sunt sortite mortii, dar viata se schimba si se perfectioneaza in mod constant.

„Este pacat doar atunci cand nu te bucuri de viata.”

Probabil, acesta e si principalul avantaj al invataturilor sale – el nu ofera raspunsurile gata construite la toate intrebarile, dar ofera un cadru bogat, care daruieste un inceput bun pentru a-ti gasi drumul si a-ti forma propriile concluzii.

Iata si 10 sfaturi ale marelui intelept din care-ti poti forma propriile lectii de viata:

1. Oamenii iau totul atat de serios, incat aceasta devine o povara pentru ei. Invata sa razi mai mult. Pentru mine, rasul este la fel de sfant ca rugaciunea.

2. Fiecare actiune duce spre un rezultat imediat. Fii atent si urmareste. Un om matur e cel care s-a regasit, care a decis ce e corect si ce e gresit, ce e bun si ce e rau pentru el. Iar acest lucru l-a facut de unul singur, avand un mare avantaj fata de cei care nu au o opinie.

3. Suntem cu totii unici. Nimeni nu are dreptul sa-ti spuna ce este bine si ce este gresit. Viata este un experiment, in care ne definim conceptele. Uneori s-ar putea sa faci ceva gresit, dar anume aceste greseli iti vor aduce beneficii imense.

4. Exista momente in care Dumnezeu iti bate la usa. Acest lucru se poate intampla printr-un milion de feluri – printr-o femeie, barbat, copil, iubire, flori, apus sau rasarit de soare. Fii deschis pentru a-l auzi.
5. Aspiratia de a fi neobisnuit este cea mai comuna dorinta. Dar sa te relaxezi si sa fii ceea ce esti – este intr-adevar neobisnuit.

6. Viata este un puzzle plin de mistere. Ea nu poate fi previzibila si nici prezisa. Dar, intotdeauna exista oameni care ar construi o viata fara secrete – impreuna cu ele ar pleca frica, indoiala si nelinistea.

7. Pentru inceput, asculta-te pe tine insuti. Invata sa te bucuri de compania propriei tale persoane. Devino atat de fericit, incat sa nu te mai deranjeze daca vine sau nu cineva la tine. Esti deja implinit. Nu astepti cu nerabdare sa-ti bata cineva la usa ta.

Deja esti acasa. Daca va veni cineva – perfect. Daca nu, la fel. Doar cu o astfel de atitudine poti incepe o relatie.

8. Daca esti bogat, nu te gandi la acest lucru; daca esti sarac – nu-ti lua saracia in serios. Daca esti capabil sa traiesti in pace, tinand cont ca lumea este doar o piesa de teatru, vei fi liber si nu vei avea de suferit. Suferinta apare din atitudinea ta fata de viata. Incepe sa tratezi viata ca pe un joc, bucura-te de ea.

9. Curajul – o miscare spre necunoscut, in ciuda tuturor temerilor. Curajul – nu inseamna absenta fricii. Indrazneala vine atunci cand ai tot mai mult curaj.

La prima vedere, diferenta dintre un las si un curajos nu este atat de mare. Singura diferenta – lasul isi asculta fricile si le urmeaza, iar curajosul le evita si merge mai departe.

10. Te schimbi in fiecare moment. Esti ca un rau. Astazi curge intr-o directie. Maine in cealalta. Nu am vazut aceeasi persoana de doua ori.

Totul se schimba. Nimic nu ramane pe loc. Dar, pentru a vedea acest lucru, ai nevoie de ochi patrunzatori. Altfel, se aseaza praful si totul devine vechi, si ti se pare ca totul se repeta.
Asculta-te. Trezeste-te.

Cand totul te deranjeaza, cearta-te pe tine. Nu pe celalalt.

Deschide ochii. Trezeste-te. Asculta-te din nou.