Presa l-a numit medicul erou din Apuseni, in urma tragicului accident despre care nu-i place sa-si aminteasca. El isi spune simplu, Radu Zamfir, chirurg … un chirurg, care nu poate trai fara sa intre in sala de operatii, unde reuseste sa rezolve dintre cele mai complexe cazuri.
Astazi este considerat de specialistii in domeniu unul dintre cei mai buni chirurgi din Romania pe zona digestiva. Totodata este si coordonator al echipei de prelevare hepatica, efectuand pana acum peste 600 de interventii de acest tip.
El a participat la zeci, poate chiar sute de transplanturi alaturi de prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni.
Radu Zamfir a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti in 1998, cu media generala de promovare a anilor de studii 9,63 si media la examenul de licenta 10. „Mie mi-a salvat viata.
Adica eu fara el, azi nu mai traiam. Si nu ma refer numai la chirurgul Radu Zamfir, ci si la OMUL, Radu Zamfir. Pentru ca in meseria este vital sa fii ambele”, ne-a relatat una dintre fostele sale paciente.
„Eu nu m-am operat la dumnealui, dar pot sa va spun ca am ramas uimita de cata grija poate sa aiba de pacientii lui, indiferent de clasa lor sociala. Le explica, vorbeste frumos, calm, bland. Daca e chemat noaptea, vine.
Dimineata vine. Eu m-am gandit ca poate locuieste in spitalul asta”, povestese impresionata o doamna trecuta bine de 70 de ani, internata in Spitalul Fundeni, locul unde Radu Zamfir este chirurg inca din anul 2000.
Curiozitatea neobisnuita a lui Radu Zamfir – “Eram un copil ca oricare altul, poate cu niste preocupari neobisnuite, in sensul ca urmaream, cu o curiozitate si o perseverenta de neasteptat pentru varsta aceea, animale mici si insecte”, declara Radu Zamfir recent, intr-un interviu.
Curiozitatea lui neobisnuita este specifica celor care au ajuns de-a lungul timpului medici de renume mondial. De obicei, asa incepe totul… din pasiune, din dorinta de a descoperi ce se afla dincolo de ceea ce ochiul liber poate observa.
Bunicul sau a fost chirurg si probabil de la el a mostenit talentul in medicina. „Trebuie sa recunosc ca de mic urmaream cartile bunicului meu, Gheorghe Dumitru Grigorescu. A fost chirurg intr-un spital din Adjud, un oras mic din Vrancea, iar la varsta pensionarii s-a mutat cu noi, la Bucuresti. El m-a influentat decisiv in meseria asta.
Am impresia ca in mod deliberat imi lasa tratatele de medicina la indemana. Sa arunce o nada. Eu, curios, le deschideam si nu le mai lasam din mana. Si a functionat. A fost suficient de subtil incat sa nu imi spuna explicit fa asta sau asta, ca asa e bine. I-am pus tot felul de intrebari, pana am inteles ce inseamna viata de medic. Practic, am inteles esentialul: ca este metoda cea mai directa de a salva viata unui seaman.
Si asa m-am hotarat sa il urmez. Eram prin clasa a IX-a cand eu si varul meu din Timisoara i-am promis ca o sa ne facem doctori. Dintre noi, doar eu m-am tinut de cuvant. L-am pierdut prin clasa a X-a, la 84 de ani. A fost ceva fulgerator, a facut un accident vascular. Nu a apucat sa ma vada la facultate, dar cumva cred ca a apucat sa ma vada, mai de departe si cred ca e mandru ca am ales meseria de medic”, povesteste deja celebrul chirurg pentru life.ro.
“As mai vrea sa fac ceva…” – La 44 de ani, Radu Zamfir are o familie frumoasa, este casatorit tot cu o doctorita si au impreuna doua fetite. Ii place sa simta adrenalina nu doar in sala de operatii, ci si in viata de zi cu zi. Este pasionat de motoare si sporturi extreme in general. Isi doreste sa aiba mai mult timp liber pentru a-l petrece cu cei dragi si spera sa experimenteze in curand un safari in Africa.
“As mai vrea sa fac ceva pentru ca mi-a ramas in minte bunicul si visul lui de a merge in Africa. El m-a determinat ca acum, macar pentru el, daca nu si pentru mine, sa incerc un safari in Africa”, spune doctorul.
In anul 2011, dr. Zamfir a primit premiul academic Eugen Proca, al Academiei de Stiinte Medicale, pentru lucrarea „Transplantul Hepatic, publicata in acelasi an la Editura Medicala. Dr. Zamfir detine un atestat european de chirurgie de transplant si atestat de studii complementare in chirurgie hepato-bilio-pancreatica, este membru al Societatii Romane de Chirurgie, al Asocietiei Romane de Chirurgie Endoscopica, al European Society of Organ Transplantation si membru al Colegiului Medicilor din Romania, care i-a acordat in anul 2014 distinctia Ad Honorem, pentru aportul adus in sprijinul semenilor si pentru promovarea valorilor autentice ale corpului medical.
Cu ocazia aniversarii in Romania a 15 ani de activitate de transplant hepatic si 600 de operatii efectuate cu succes, in perioada 2000 – 2015, dr. Zamfir a primit diploma de excelenta pentru contributia deosebita si implicarea in dezvoltarea activitatii de transplat hepatic in Romania, iar in data de 18 septembrie 2014, Primaria Municipiului Bucuresti, i-a decernat diploma in honoris pentru contributia la dezvoltarea comunitatii si pentru aportul promovarii Capitalei in lume.