Anamaria Vasile

Simptome ale unui atac de panică la care nu te aștepți de obicei

Toate persoanele trec prin perioade de stres mai intens sau mai puțin intens și toți oamenii sunt anxioși. Gândește-te la cele mai stresante momente din perioada facultății când nici nu mai aveai unghii de ros.

În prezent, zilele ne sunt pline de momente stresante la locul de muncă, poate chiar acasă, de ce nu?!

Totuși există mai multe feluri de stres, iar specialiștii ne învață că atacurile de panică și anxietatea sunt lucruri reale, despre care ar trebui să știm mai multe. Poate că societatea în care trăim nu permite anumitor persoane să îți spună povestea și crede că un atac de panică este ceva inventat.

Așa cum am spus, atacurile de panică și anxietatea sunt condiții serioase care au un impac psihologic foarte mare. Cel mai important este să recunoaștem simptomele și să realizăm că persoanele care trec prin așa ceva simt în acel moment că își vor pierde viața.

Nu se știe exact care sunt factorii care duc la un atac de panică, dar acestea, cu siguranță, diferă de la o persoană la alta. În timp ce unele persoane sunt foarte sensibile în legătură cu multe subiecte, altele îți construiesc un nucleu de stres care iese la suprafață în acest mod.

Iată care sunt simptomele unui atac de panică:

1. Bătăi puternice și rapide de inimă – atunci când sistemul nervos este activat, rata batăilor inimii cresc pentru a aduce mai mult oxigen la mușchi pentru a te lupta cu pericolul și pentru a fugi de el.

2. Dificultăți în respirație – în timpul unui atac de panică poți experimenta probleme cu respirația, iar acest sentiment este simțit într-un mod foarte organic. Te poți simți foarte amețit sau rău. Poate că începi să tremuri necontrolat. Sentimentul de slăcibiune poate să fie atât de profund încât poți simți că îți este frică să nu cazi.

3. Amorțeală și senzații de mâncărime – în timpul unui atac de panică există mai puțin sânge în extremități, iar unele persoane pot simți amorțeală în brațe, picioare, mâini. Mai mult, poți simți senzații ca de înțepături de ace.

4. Transpirație – foarte mulți oameni transpiră în timpul unui atac de panică, sau chiar atunci când experimentează anxietate în gereal. Transpirația răcește corpul pentru a preveni supraîncălzirea.

5. Teama de a muri sau sentimentul de neputință – în timpul unui atac de panică, ești plin de o variatate de senzații fizice. Aceste snezații pot fi înfricoșătoare și există șansa ca tocmai teama de aceste senzații pot face oamenii să creadă că mor sau au o problemă de sănătate.

6. Disconfort stomacal – teama care vine în timpul unui atac de panică poate să îți cauzeze mult disconfort. Poți să simți că este greață în aceste momente, dar această senzație iese la suprafață cel mai acut atunci când atacul de panică s-a terminat.

7. Schimări de temperatură corporală – mai multe simptome ale unui atac de panică te pot face să te simți efectiv rău din punct de vedere fizic. Poți simți transpirație sau piele de găină.