Anamaria Vasile

Friptura de vita cu mamaliguta si branza

Fiecare popor își are propriile tradiții culinare, care au sau nu legătură cu ocaziile speciale sau sărbătorile.

De exemplu, pentru români este foarte important ca la cele mai mari sărbători creștine care durează mai multe zile, măcar una să aibă în meniul cu bucate: o friptură fragedă și delicioasă cu mămăligă și cu brânză alături.

Rezultatul final este de fiecare dată unul savuros și nu rămâne pentru a doua zi nici carnea și nici mămăliga, pentru că fiecare invitat la masăă mai vrea o porție.

Dar această combinație se mai găsește pe mesele românilor și în zile de duminică când se adună mai mulți membri ai familiei, sau chiar în cele mai obișnuite zile, când e nevoie de un prânz bun și sățios.

Dacă vrei să pregătești ceva cu care să-ți uimești membrii familiei sau poate chiar oaspeții poți să faci această rețetă pentru că nu vei da greș.

Vei avea nevoie de: 1 kilogram de pulpă de vită, 1 ceapă, jumătate de țelină, 2 morcovi, 2 căței de usturoi, 400 de grame de suc de roșii, 2-3 linguri de oțet balsamic, jumătate de vin roșu sec, cimbru, 2 foi de dafin, sare, piper, ulei, parmezan ras și mămăligă.

Primul pas este să pregătești carnea în felul următor: șterge-o cu un prosop și după aceea condimenteaz-o cu sarea și cu piperul.

Pune o tigaie pe aragaz, toarnă în ea ulei și când acesta este încins bine prăjește fiecare bucată de carne câte 2-3 minute pe fiecare parte până când se rumenesc.

Când ai terminat cu carnea la tigaie, pornește cuptorul, iar între timp ocupă-te de legume. Mixează-le pe toate cu ajutorul unui aparat de bucătărie.

Scoate uleiuldin tigaie și pune din nou, ulei nefolosit. După aceea pune în tigaie compoziția din legume pasate.

Las-o pe foc între 5 și 7 minute. După această perioadă de timp adaugă sucul din roșii, vinul, oțetul balsamic și la final pune sare și piper după gust.

Când ai condimentat, mai ține legumele puțin pe foc și închide aragazul.

Pune toată compoziția într-o tavă, adaugă peste ea și carnea rumenită, pune cimbrul și foile de dafin, pune o folie și bag-o la cuptor. Las-o să se facă aproximativ o oră.

Între timp tu poți să faci mămăliga. Vei avea nevoie de doar jumătate de litru de apă, de 18 de grame de mălai și de sare după gust.

Atunci când a fierbe apa pune făina și continuă să amesteci până când obții mămăliga mai moale sau mai tare, în funcție de preferință.

După ce ai scos carnea din cuptor și ai răsturnat mămăliga din ceaun poți să razi parmezanul peste farfuzurie, sau să îl pui pe masă într-un vas separat.