Anamaria Vasile

Specialiștii de la Harvard explică: cum ne putem menține creierul tânăr mereu

Urmam o dieta echilibrata, facem activitati fizice in mod constant, avem grija de pielea noastra, toate acestea pentru a ne mentine in forma, tinere si pline de vitalitate. Insa cata atentie acordam sanatatii noastre mintale?

Creierul este un muschi ce trebuie antrenat in permanenta si supus cat mai multor activitati pentru a ne feri de boli. Iata mai jos 7 tipuri de exercitii pe care le poti face pentru a-ti stimula intelectul si pentru a avea un creier tanar si sanatos in ciuda trecerii timpului:

Canta la un instrument

Studiile arata ca a canta la un instrument muzical pe o perioada mai lunga de zece ani te ajuta sa ai o memorie mult mai buna. De asemenea, chiar si simpla ascultare a muzicii clasice, precum Vivaldi sau Bach, produce schimbari la nivelul creierului, care sporesc atentia.

Invata o limba noua

Persoanele bilingve dezvolta dementa cu patru ani si jumatate mai tarziu decat persoanele care cunosc o singura limba. Cunoasterea mai multor limbi straine se va reflecta si in capacitati mai bune de multitasking sau intr-o atentie sporita.

Gaseste-ti scopul in viata

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au reusit sa-si gaseasca un scop bine definit in viata au sanse de doua mai mari sa evite Boala Alzheimer fata de persoanele care sunt inca confuze si fara o traiectorie bine creionata.

Totodata, rata de depresie este mai mica in randul celor ce au un tel, acestia fiind implicati in mod constant in activitati ce le mentin creierul activ si tanar.

Fii o persoana activa social

Cu cat petreci mai mult timp cu familia sau cu prietenii, cu atat sansele unui declin sunt mai mici. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care au luat parte la cat mai multe activitati sociale au o memorie mai buna, dar au dezvoltat si o agilitate mentala pronuntata.

Renunta la multitasking

Chiar daca multitasking-ul poate parea un lucru benefic pentru creier, s-a dovedit ca, de fapt, desfasurarea mai multor activitati in acelasi timp nu face decat sa iti saboteze lobul frontal, parte a creierului ce este responsabila cu luarea decizilor si rezolvarea eficienta a problemelor.

Fa lucrurile pe rand si vei observa cum creierul tau va reusi sa memoreze si sa inteleaga mai mute informatii.

Foloseste-ti timpul in mod eficient

Invata sa iti dozezi timpul si energia in functie de activitate. Nu dedica o ora unei activitati ce necesita doar un sfert de ora si nici viceversa. Oferirea energiei la capacitate maxima degradeaza resursele, asa ca trebuie sa stii cand trebuie sa faci ceva rapid si cand nu.

Croseteaza

Activitati precum crosetatul, gradinaritul nu numai ca sunt o metoda buna petru a scapa de stres, dar s-au dovedit a fi excelente si pentru a-ti pastra creierul tanar. Studiile arata ca exista o legatura directa intre crosetat si functiile cognitive, iar cu cat o persoana croseteaza mai mult, cu atat functiile cognitive sunt mai bine dezvoltate.