Anamaria Vasile

Superstiții ciudate pe care oamenii chiar le cred

Superstițiile sunt o frică irațională în supranatural care duce fie la noroc, fie la ghinion. Încă de la începutul existenței umane, superstițiile au existat. Sunt diferite în fiecare cultură, și au jucat un rol important în societățile și culturile lumii.

Este ușor să credem că societatea post-modernistă a eliminat ideea de superstiție, bineînțeles, alături de astrologie și teoriile conspiraționiste. Chiar și în cele mai minunate momente din istorie, atunci când știința și tehnologia au făcut ceea ce înainte părea imposibil real, superstițiile au persistat. Multe dintre lucrurile pe care astăzi le luăm de-a gata păreau extrem de ciudate pentru strămoșii noștri.

Iată care sunt câteva dintre cele mai ciudate superstiții din jurul lumii:

1. Guma de mestecat – în culturile ungare și turcești, este considerat un semn rău dacă mesteci gumă pe timpul nopții. Chiar dacă ai nevoie disperată de ceva care să îți îmbunătățească respirația după o masă copioasă, nu ai voie să te folosești de gumă.

Această superstiție a apărut și în cartea lui Harry Oliver, “Black Cats and Four Leaf Clovers”(tr. Eng. Patru pisici și trifoi cu patru foi).

2. Norocul unei potcoave – unii oameni cred că vor avea mai mult noroc dacă atârnă o potcoavă de un perete în interiorul casei, în special în dormitor, sau, de clanța unei uși. Acestea ar trebui să alunge coșmarurile și aduc mult noroc.

Oamenii cred în asta pentru că potcoava unui cal are șapte găuri, iar numărul șapte este considerat unul norocos. Mai mult, faptul că este făcut din fier ajută la alungarea energiei negative care îți poate bântui visele.

3. Nu da noroc cu apă – o superstiție nemțească a ajuns și la urechile românilor. Dacă dai noroc cu apă, atunci nu dorești binele oamenilor cu care ești la masă. Această idee își are rădăcini în mitologia greacă.

4. Găleata goală – se spune că atunci când cari o găleată de apă goală sau dacă vezi pe cineva care cară o găleată goale, atunci este un semn rău. Această superstiție este foarte comună în Rusia, provenind probabil de la povestea Țarului Alexandru II care a fost trădat de un om cu o găleată goală.

5. Umbrela – din punctul de vedere al acestei superstiții vechi, atunci când deschizi o umbrelă în interior, atragi ghinionul. Una dintre explicații are legătură cu faptul că umbrela este folosită pentru protecția împotriva Soarelui, și atunci când o deschizi în interior, îl poți insulta pe Zeul Soarelui.

6. Struguri – în Spania, oamenii sărbătoresc venirea noului an cu 12 struguri și cava. Până la miezul nopții, de fiecare dată când bate ceasul, oamenii trebuie să mănânce o boabă de strugure. În momentul în care numărătoarea s-a terminat, trebuie să termine toate boabele. Se spune că această tradiție aduce fericire și noroc în anul care urmează.

7. Superstiția algelor de mare – în Coreea, studenții care au un examen foarte mare nu au voie să consume supă de alge de mare cu o noapte înainte sau în ziua examenului, pentru că aduce ghinion. Aceștia cred că supa va face ca toate informațiile să-ți alunece pur și simplu din cap. În schimb, studenții și elevii trebuie să consume mâncare lipicioasă ca toffe sau bomboane.

8. Croșetatul în exterior poate lungi vremea urâtă – dacă ești în Islanda, încearcă să croșetezi doar în interiorul casei. Superstițiile locale susțin că dacă folosește andrelele în exterior, vei menține temperaturile reci pentru mai mult timp.

9. Nu purta roșu în timpul unei furtuni – în Filipine, oamenii cred că nuanțele de roșu atrag fulgerele. Păcat, nu-i așa? Roșul este o culoare superbă!

10. Fără banane la bord – pescarii nu vor să aducă banane la bord pentru că atunci se vor simți în control în situațiile periculoase și imprevizibile.

11. Pisicile negre, mare ghinion – cei mai mulți oameni sunt la curent cu această superstiție care susține că este semn rău atunci când o pisică neagră trece prin fața ta. Această superstiție interesantă își are originile în Evul Mediu. Femeile singure, de obicei cele mai în vârstă, erau asociate cu multe pisici și erau considerate vrăjitoare care se puteau transforma, ele însele, în pisici.

Asta înseamnă că întâlnirea cu o pisică putea însemna întâlnirea cu o vrăjitoare în sine.

12. Nu mergeți cu spatele – în Portugalia, este considerat un semn rău dacă mergi cu spatele, așa că omenii au grijă să meargă mereu corespunzător.