Anamaria Vasile

Sute de mii de mașini vor fi interzise în România! RAR schimbă regulile

Vești proaste pentru românii care conduc sau dețin mașini cu volanul pe dreapta. În curând mașinile din Anglia nu vor mai putea să circule pe drumurile publice. Registrul Auto Român ar putea lua o decizie fără precedent.

Astfel, maşinile cu volanul pe drepta mai pot circula fără restricţii, cel puţin în acest an, pentru că încă există un acord în vigoare în urma Brexitului.

Registrul Auto Român însă, pregătește deja mai multe scenarii pentru ca acestea să fie scoase din circulaţie din 2021, anunţă Radio România Actualităţi.

„Până la sfârşitul acestui an nu se va modifica procedura, întrucât acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană cuprinde o perioadă de tranziţie. Dacă Brexitul s-ar fi întâmplat fără acord, legislaţia prevede deja că vehicule cu volanul pe partea dreaptă care sunt introduse în România provenind din state terţe nu se omologhează. În ceea ce priveşte vehiculele deja înmatriculate în România care au volanul pe partea dreaptă, analizăm oportunitatea ca, într-un termen rezonabil, să fie obligaţi deţinătorii lor să modifice poziţia postului de conducere.”, a explicat Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român.

De asemenea, statisticile Poliţiei Rutiere arată că în peste 90 % din accidentele în care sunt implicate aceste maşini, vinovăţia aparţinea şoferului care conducea mașina cu volanul pe dreapta.

Având volanul pe dreapta, manevra de depăşire devine mult mai dificilă, mai ales pe drumurile cu o singură bandă sau foarte aglomerate.