Anamaria Vasile

Țări care au existat acum 100 de ani, dar acum nu mai există

Națiuni noi par să ia naștere cu o regularitate alarmantă. La începutul secolului XX, existau doar câteva zeci de state suverane independente pe lume. În zilele noastre, există aproape două sute! O dată ce o națiune este stabilită, tind să rămână în jur pentru o vreme bună, așa că atunci când o națiune dispare, totul este ieșit din comun.

Totuși, nu este imposibil. În ultimul secol, au dispărut câteva state. Prin ceea ce au făcut, au reușit să dispară complet de pe fața pământului: guverne, steaguri și tot ce era la mijloc. În timp ce țările se unesc, împart sau decid să își schimbe numele, lista celor care pur și simplu nu mai există crește. Iată care sunt statele care au existat în secolul XX:

1. Prusia – ați citi bine, nu Rusia, ci Prusia. Această țară care a cuprins teren din Europa Centrală și de Est includea Germania și Polonia din ziua de azi și a existat într-o anumită formă până în 1947. Regatul Prusiei a avut mult succes în secolul XVIII, dar a început să piardă teritoriu până în secolul XIX, până când unificarea Imperiului German a ales un rege prusac la conducere în 1871.

Deși nu se știe exact unde se termină Prusia și începe Germania, înfrângerea imperiului și abolirea monarhiei prusace după Primul Război Mondial i-au stins influența. Totuși, Prusia a continuat să existe ca un stat nemțesc până pământul a fost impărțit, iar numele a fost alungat după al Doilea Război Mondial, ștergând țara pe de glob pentru totdeauna.

În mod total ciudat, descendenții monarhiei continuă să-și păstreze titlurile – Prințul Georg Friedrich Ferdinand al Prusiei este capul corent al fostei familii regale.

2. Iugoslavia – acum o sută de ani, Primul Război Mondial a adus mult haos la granițele Europei. Iugoslavia, o țară din Sud-Estul Europei creată în 1918 ca Regatul sârbilor, croaților și a slovenilor și redenumită Iugoslavia o decadă mai târziu, a unit multe teritorii culturale și diferite din punct de vedere etnic care au făcut parte din fostul Imperiu Austro-Ungar.

Noua națiune a inclus tările Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Kosovo și Macedonia. Totuși, Iugoslavia a avut de-a face cu și mai mult conflict în secolul XX: distrusă și ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, reunită sub un lider comunist, și lupte în anul 1990.

Acum, datorită faptului că această națiune nu mai există, multe dintre aceste regiuni sunt în pace. Spre exemplu, pe orașul Dubrovnik de pe coasta Croației se filmează seria Urzeala Tronurilor, ceea ce îl face o destinație turistică foarte populară care a fost nevoit să își limiteze numărul de vizitatori. Slovenia este, de asemenea, pe lista celor mai bune destinații turistice din punct de vedere financiar.

3. Tibet – în timp ce porțiunea cunoscută sub numele de Tibet a existat mai mult de o mie de ani, a reușit să devină o țară independentă de-abia în anul 1913. Sub tutela pacifistă a unui lanț de Damai Lama, a reușit să iasă de sub tirania Chinei comuniste în 1951 și a fost ocupată de forțele Mao, ceea ce a sfârșit scurta existență a acestei națiuni suverane.

China a ocupat Tibetul în anii 50 până când populația s-a răsvrătit în 1959, ceea ce a rezultat în anexarea regiunii și a desființarea guvernului tibetan. Asta a terminat națiunea pentru veșnicie și a transformat-o mai mult într-o regiune decât o țară. În zilele noastre, rămâne o mare atracție turistică pentru guvernul Chinez, deși are multe alte probleme cu orașul Beijing, prin a insista să devină, din nou, un stat independent.

4. Cehoslovacia – ceea ce a fost o dată un stat suveran în Europa Centrală (înconjurat de Austria, Germania, Polonia, Ucraina și Ungaria) care și-a declarat independența încă de la abolirea Imperiului Austro-Ungar, s-a împărțit în mod pașnic în două țări – Republica Cehă și Slovacia, îna anul 1993.

După ce Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat în 1918, Cehoslovacia a fost creată prin a combina resturile Austro-Ungare – cel mai mult pământuri cehe și slovace. A fost una dintre cele mai prospere țări ale Europei, dar și una dintre puținele statele pașnice și democrate – cel puțin până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când a fost ocupată de Germania.

A fost ocupată, apoi, de Uniunea Sovietică, până când a dispărut și aceasta și Cehoslovacia a putut străluci din nou – totuși, din moment ce slovacii și cehii aveau culturi, istorie și valori diferite, ruptura era, cumva, inevitabilă.

5. Noua Granada – această țară din America de Sud a făcut parte din Columbia între anii 1819 și 1830 și a fost independentă între anii 1830 și 1858. În anul 1858, acest stat a devenit cunoscut ca și Confederația Grenadine, apoi ca Statele Unite ale Noii Granade în 1681, Statele Unite ale Columbiei în 1863 li, într-un final, Republica Columbiei în 1886.

6. Sikkim – nu ați auzit niciodată de acest loc? Acest teritoriu micuț, localizat în munții Himalaya, între India și Tibet (sau China) era cunoscut ca Sikkim din secolul 8 până în 1975. Țara era de mărimi minuscule, una dintre acele mici monarhii care aproape au fost uitate, dar care au rezistat până în secolul XX înainte să realizeze că nu are niciun motiv să rămână independentă, ajungând la concluzia că cel mai bine ar fi să se unească cu India modernă în 1975. Această țară era specială pentru că avea 11 limbi oficiale, ceea ce a creat haos în semnele de trafic.

7. Republica Salò – cunoscută și sub numele de Republica Socială Italiană, Salò era un stat satelit nazist în Italia, condus de Mussolini. Era cunoscut oficial doar de Germania, Japonia și restul puterii Axei, și a depins foarte mult de trupele germane care să țină totul sub control. În timp ce a susținut că Roma este capitala sa și că ținuturile din Nordul Italiei sunt teritoriile sale, totul era concentrat în micul oraș Salò, aflat în apropierea lacului Garda și Estul Milanului. Totul a luat sfârșit pentru acest teritoriu micuț în 1945 – în ceea ce este cunoscut ca Ziua Eliberării – atunci când, mulțumită forțelor Aliate, fiecare soldat german a fost scos din țară.