Anamaria Vasile

Tatal si-a intrebat copilul daca a dormit bine. ‹‹Raspunsul›› bebelusului a cucerit o lume intreaga

Copii fac de multe ori senzatie pe internet datorita filmuletelor postate de catre parintii lor.

Astfel de clipuri aduna milioane de vizualizari si sunt distribuite masiv pentru a face cat mai multi oameni sa zambeasca.

Bebelusul din imagini deja a cucerit intreaga lume cu un moment pur si simplu adorabil. Trezirea de dimineata se pare ca reprezinta pentru micutul Oliver o adevarata provocare.

Oricat de mult si-ar dori sa deschida ochisorii pentru a-i da de veste tatalui sau ca somnul s-a incheiat, acestia parca nu vor sa-l asculte.

Urmeaza apoi o fastaceala adorabila care l-a amuzat nespus pe taticul acestui bebelus.

Expresiile de pe chipul lui Oliver sunt atat de dragalase! El experimenteaza o multime de emotii pana cand intr-un final deschide ochisorii mari si isi priveste tatal.

Acesta il intreaba apoi daca a dormit bine, iar raspunsul bebelusului este pretios. Micutul afiseaza un zambet minunat, semn ca totul a fost foarte bine.

Nu doar zambetul micutului i-a amuzat pe toti cei care au vazut acest filmulet, ci si privirea rautacioasa care a urmat.

Dupa acest moment, bebelusul a zambit iarasi si parca ar fi vrut sa spuna: „Te-am pacalit, tati!”

“Mama”.”Dada”. Acestea sunt primele cuvinte pe care le poate spune un bebelus, cuvinte care iti vor insenina ziua si o vor face memorabila pentru fiecare dintre voi, parintii lui.

Insa, daca cel mic pare sa fie in urma celor de varsta lui in ceea ce priveste limbajul, parintele devine anxios si se framanta noptile sau intreaba pediatrul in nenumarate randuri “De ce nu vorbeste copilul meu?”.

Daca in familie exista si un frate/ sora mai mare care forma cu usurinta propozitii din 2-3 cuvinte la varsta de 2 ani, deja mamica intra in panica.

In majoritatea cazurilor, insa, nu e cazul sa ne ingrijoram. Fiecare copil este unic si isi dezvolta capacitatile lingvistice in ritmul propriu, “normalul” in ceea ce priveste limbajul avand un spectru foarte larg.

Desi multi dintre copii par sa fie in urma cu vorbirea (limbajul expresiv), limbajul lor receptiv poate fi foarte dezvoltat, adica ei par sa inteleaga mare parte din ceea ce li se spune.

Cand copilul nu foloseste multe cuvinte pentru a se exprima, insa pare sa inteleaga ceea ce ii spui si urmeaza instructiunile pe care i le soliciti, nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare intrucat limbajul receptiv este un instrument care diferentieza vorbitorii intarziati de copiii cu intarzieri de dezvoltare.

Este bine de stiut ca multi copii talentati si foarte inteligenti nu spun mare lucru in primii ani de viatii, unii nichiar nimic (!), iar cand o fac, vorbesc direct in propozitii (Eistein a scos primul cuvant la 3 ani!).

Sunt copii foarte concentrati sa exploreze lumea si mediul din jurul lor, ramanandu-le putin timp pentru a aloca limbajului, mai ales daca “discursul” lor nu este destul de dezvoltat pentru a sustine o conversatie “matura”, ei fiind niste mici “perfectionisti” in sine.

Cand acesti copii incep sa vorbeasca, feriti-va urechile!