Anamaria Vasile

Un puşti de 14 ani a ridicat juraţii în picioare

X-Factor Australia: Un puşti de 14 ani a ridicat juraţii în picioare cu VOCEA sa SENZAŢIONALĂ VIDEO

Un puşti de 14 ani din Australia a ridicat sala în picioare şi i-a uimit pe juraţi cu vocea lui, la preselecţiile X-Factor. Jai Waetford a fost asemănat pe Youtube cu Justin Bieber.

Jai Waetford a făcut senzaţie la preselecţiile X Factor din Australia. Juraţii au rămas fără replică atunci când l-au auzit cântând.

Băieţelul i-a încântat pe juraţi cu vocea sa şi a ridicat sala în picioare după ce a terminat de cântat. Juraţii l-au rugat să mai interpreteze o melodie, de data aceasta o compoziţie proprie.

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special – sau dar (har) – care VA FI sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent – adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copil talentat – este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina!

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special – sau dar (har) – care este sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent – adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copilt alentat – este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina!

Parintii trebuie sa fie totusi primii care observa ce abilitati speciale are copilul lor – pentru a-l putea canaliza si incuraja mai departe. Dar cum putem sa descoperim primele semne ca avem un copil talentat – cu har ?

Lista urmatoare este adaptata si compilata din diverse surse de educatie (suedeze si americane). Retineti ca un copil talentat nu are toate aceste insusiri – ci doar cateva din ele. Fiecare insusire de mai jos poate insa indica ca un copil are un dar …

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special

– intelingenta – note bune la toate materiile de la scoala – nu neaparat cele mai bune din clasa insa peste medie

– aptitudini specifice la anumite materii – copilul are 2-3 materii la care este cel mai bun din clasa

– gandire creativa care se reflecta in jocurile si jucariile cu care se joaca

– calitati de lider intre copii

– abilitati psihomotorii

– abilitati artistice (la desen, muzica, balet, etc) – cand se evidentiaza la ele.

Fiind intrebati, in cadrul unui studiu recent, ce aptitudini le sunt necesare copiilor in vederea pregatirii pentru scoala, parintii care au copii la gradinita au mentionat de obicei achizitii concrete, precum cunoasterea numerelor, a literelor, a culorilor si a formelor. Insa profesorii nu sunt de acord cu asta. De departe, sustin ei, sunt mult mai importante abilitatile sociale, precum cele de comunicare, capacitatea de interactiune cu altii si de a urma indicatiile primite.

Copiii care vin la scoala si au un nivel ridicat al acestor trei abilitati mai putin evidente au sanse mai bune de a-si insusi tainele scrisului si cititului, cand le sunt dezvaluite, dar si de a invata orice altceva. “Inteligenta este bazata pe adecvare emotionala”, spune expertul in dezvoltarea copiilor T. Berry Brazelton. “Conceptul inteligentei emotionale sta la baza tuturor acestor aspecte”.

Uneori, chiar nu este posibila stimularea dezvoltarii intelectuale a copiilor. Intrucat creierul copilului are propriile conexiuni neuronale, parintii pot sa stimuleze, sa zicem, inteligenta vizuala sau inteligenta muzicala prin imagini si muzica, dar nu este sigur ca stimularea fortifica in mod semnificativ creierul. “Ideea ca putem accelera semnificativ dezvoltarea unui copil este un mit”, spune Alan Woolf, pediatru la Children’s Hospital. “Copiii sunt oarecum preprogramati sa atinga anumite stadii”. Bruer exprima situatia mai precis: “Ideea ca se realizeaza mai multe sinapse prin stimularea copilului nu are baze stiintifice”.