Anamaria Vasile

10 curiozități despre corpul uman în care este foarte greu să crezi

Organismul omului socheaza pe zi ce trece prin complexitatea sa, in spatele proceselor simple fiind ascunse mistere surprinzatoare. Va invitam la o scurta incursiune in lumea fascinanta din interiroul corpului uman.

Stiati ca…

Creierul finctioneaza cu aceeasi cantitate de energie ca un bec de 10 wati?

Va amintiti cu siguranta imaginea asociata unei idei, aceea cu beculetul aprins deasupra capului? Ei bine iata ca expresia „ti s-a aprins beculetul” nu este departe de adevar!

Daca in timpul zilei creierul foloseste asemenea “cantitati” de energie, totusi in timpul somnului creierul utilizeaza mai multa energie decat in starea de veghe. Aceasta constatare ar trebui sa ne duca cu gandul la ceea ce sustin unele cercetari si anume ca… somnul slabeste.

Stiati ca…

Sucul gastric este suficient de acid pentru a „topi” o lama de ras?

Sucul secretat de stomac in mod normal, cu rol in digestia alimentelor, este atat de puternic incat ar putea dizolva si o lama de ras. Sucul gastric joaca un rol important in „decontaminarea” alimentelor, distrugand cea mai mare parte din microorganismele ingerate odata cu alimentele.

Stiati ca…

Omul este singura fiinta care poate plange de emotie?

Omul este considerat singrura fiinta care poate plange atunci cand simte emotii puternice. Omul poate plange atat de tristete, cat si de bucurie. Specialistii nu cunosc inca toate efectele plansului, insa este clar ca ne ajuta in mentinerea echilibrului psiho-emotional.

Stiati ca…

Cu cat visam mai mult, cu atat coeficientul IQ este mai mare?

Cercetatorii sustina ca exista o stransa legatura intre vise si coeficientul IQ. Asadar, o persoana are IQ mai ridicat cu cat viseaza mai mult. Nu au demonstrat insa si o legatura intre IQ si capacitatea persoanei respective de a-si aminti visele.

Stiati ca…

Cel mai mare risc de stop cardiac este atribuit zilei de Luni

Un studiu de 10 ani din Scotia a constatat ca cele mai multe cazuri prin stop cardiac sunt inregistrate in zilele de luni. Specialistii explica aceste inregistrari prin diferenta mare intre starea de bine si distractiile din weekend, comparativ cu stresul mare din prima zi de munca a saptamanii.

Stiati ca…

Dimineata suntem cu 1 cm mai inalti decat seara?

Explicatia nu se refera la posibilitatea de a creste peste noapte in inaltime, ci la faptul ca articulatiile noastre se “taseaza” pe parcursul zilei incepand de la glezne si culminand cu articulatiile intervertebrale.

In timpul somnului articulatiile se relaxeaza si isi redobandesc volumul.

Stiati ca…

Trei sute de milioane de celule mor in corpul uman in fiecare minut?

Pare un numar impresionant, insa raportat la numarul total al celulelor din corpul omului, trei sute de milioane de celule reprezinta de fapt o populatie infima. Specialistii au estimat ca organismul unui om adult ar avea aproximativ 50 trilioane de celule.

Stiati ca…

Impulsurile nervoase se transmit cu o viteza de 270 km/ora?

Te-ai minunat vreodata gandind cat de repede reactioneaza corpul tau la diferiti stimuli din mediul inconjurator?

Stiati ca…

Creierul nu poate simti durere?

Pare paradoxal: in creier este interpretata durerea atunci cand ne lovim, ne taiem sau un organ sufera. Cu toate acestea, creierul “nu doare”, tot ceea ce putem simti este o durere de cap din pricina faptului ca sistemul nervos este inconjurat de tesuturi si vase care au receptori pentru durere si care conduc la acea neplacuta durere de cap.

Stiati ca…

Un fir de par poate sustine o greutate de pana la 3 kg?

Firele de par sunt foarte rezistente, un singur fir de par putand sustine o greutate de pana la 3 kilograme. Aceasta descoperire face ca povestea lui Rapunzel sa fie credibila