Intepaturile sau durerea in piept sunt simptome pe care oricine le-ar putea recunoaste cu oarecare usurinta ca fiind specifice unei probleme cardiace.
Exista insa o serie intreaga de simptome usor de confundat, dar care, adesea, semnaleaza afectiuni ale inimii. Iata, asadar, cateva semne ca ai probleme cu inima, la care nu te-ai gandit:
Oboseala. Cu cateva zile, chiar saptamani, inaintea unui atac de cord poate surveni o stare de oboseala accentuata.
Explicatia este faptul ca inima nu mai poate pompa suficient sange pentru a raspunde nevoilor tesuturilor din organism.
In aceste conditii, organismul redirectioneaza sangele care, in mod normal, alimenta muschii catre organele vitale – creier si inima.
Fiind alimentate cu sange doar cele doua organe, in restul organismului se instaleaza oboseala cronica.
Transpiratia brusca: Sudoarea rece, care apare instantaneu, este un simptom frecvent al crizelor cardiace.
Totusi, cate dintre noi se gandesc ca ar putea avea probleme cu inima atunci cand transpira brusc?
Insa, acum, ca ai aflat acest lucru, nu mai cauta vinovati, ci mergi la medic si fa-ti un control de rutina.
Durere generalizata: Orice criza cardiaca debuteaza cu o durere in piept, insa, adesea, aceasta radiaza catre umeri, brate, coate, gat, maxilar sau abdomen.
Uneori, durerea poate atinge aceste regiuni ale corpului fara a avea ca punct de plecare pieptul, ceea ce face mult mai greu de identificat cauza ei.
Indigestie, greata, diminuarea apetitului: Stim, le-ai pune mai curand pe seama unei probleme digestive decat pe seama uneia cardiace. si totusi nu este un fapt deloc izolat ca persoanele care cad victime atacului de cord sa aiba simptome precum dureri de burta si sa vomite.
Explicatia acestor manifestari este aceea ca sistemul digestiv primeste mai putin sange, motiv pentru care nu mai poate functiona in parametri normali.
Balonarea care insoteste insuficienta cardiaca are drept consecinta pierderea poftei de mancare.
Retentie de lichide: O criza cardiaca provoaca adesea acumularea de lichide in tesuturi, determinand umflarea, cu precadere, a gambelor, gleznelor si labelor picioarelor, dar si a abdomenului.
Se constata, de asemenea, acumularea de kilograme in plus, desi, paradoxal, apetitul este mult scazut.
Asa ca atunci cand constati ca ai picioarele sau abdomenul umflate, nu da vina pe pantofii cu tocuri, pe caldura sau pe alimentele sarate pe care le-ai consumat, ci fa-ti o programare la medic pentru a preveni un eveniment neplacut.
Tuse persistenta: Tusea nu este doar simptomul unei boli pulmonare, ci si unul dintre acele cateva semne ca ai probleme cu inima.
Ea se datoreaza acumularii de fluide in plamani, un simptom specific unui atac de cord.