Anamaria Vasile

7 riscuri posibile ale operaţiilor estetice – eşti dispusă să ţi le asumi?

Operaţiile estetice au devenit ceva foarte comun în ziua de astăzi, cu toate că preţul lor nu este deloc mic. Majoritatea persoanelor care apelează la operaţii de mărire a sânilor, liposucţii, de mărire a buzelor sau rinoplastii sunt femei. Dacă te-ai hotărât să faci o astfel de operaţie trebuie să ştii la ce riscuri te expui:

1. Amorţeala

Amorţeala care survine după operaţie poate fi temporară sau permanentă. Cele mai dese apar după operaţiile de mărire dar şi de micşorare a sânilor, când pierderea sensibilitătii este definitivă. Tăindu-se pielea automat se secţionează şi nervii, ceea ce poate duce la o lipsă de sensibilitate permanentă în zona respectivă.

2. Hematoame şi seroame

Tot în urma acestor intervenţii chirurgicale pot apărea hematoame. Acestea sunt colectări de sânge închegat. Seroamele sunt o colectare de lichide care se adună în diferite zone ale corpului. Şi într-un caz şi în altul, ele sunt periculoase şi trebuie să fie evitate sau îndepărtate dacă nu se retrag.

3. Cicatricile sunt inevitabile

După o operaţie estetică, un ţesut are nevoie de aproape un an ca să se refacă trecând prin diferite stadii. Dar se poate întâmpla ca aceste lucruri să nu îşi urmeze cursul normal, aşa cum ne dorim şi să apară cicatrici inestetice.

4. Reacţii adverse la anestezie

Pentru că operaţiile estetice sunt intervenţii chirurgicale majore, este nevoie de medicul anestezist. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt greţuri, uscarea gâtului sau nasul înfundat. De asemenea, pot apărea complicaţii, cum ar fi modificări ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac, modificări termice, hipotermia sau hipertermia.

5. Liposucţia nu e o soluţie

Odată cu liposucţia se îndepărtează celulele de grăsime. Dar dacă te îngraşi după operaţie, vei avea surpriza să constaţi că excesul de grăsime va apărea în alt loc. De aceea trebuie adoptat un stil de viaţă sănătos şi mai ales, un regim alimentar adecvat.

6. Părţi asimetrice ale corpului

Din start ştim că diferitele părţi ale corpului nostru nu sunt simetrice. Din cauza asimeriei dintre partea stângă a sternului şi cea dreaptă, în urma unei operaţii de mărire a sânilor, sânii riscă să pară foarte depărtaţi.
Se poate întâmpla şi în cazul nasului, unde nările nu sunt identice. Indifeent de cât de priceput este medicul, aceste diferenţe tot se vor vedea.

7. Rinoplastii

Dacă vrei să-ţi îndrepţi nasul, atunci vei schimba întregul aspect al feţei. Se pot modifica, zâmbetul, linia buzelor sau a sprâncenelor. Chiar şi simţurile pot avea de suferit. Poţi deveni sensibil la anumite mirosuri, sau chiar la fenomene ale naturii, ca vânt puternic, frig sau umezeală.