Anamaria Vasile

8 lucruri importante pe care ar fi bine să le ții în secret

unt secrete care nu trebuie spuse niciodată. Sunt secrete pe care le poți împărtăși cuiva apropiat. Există o perioadă destinată destăinuirilor și alta destinată tăcerii absolute. Un om care posedă o anumită cultură știe cum să se comporte în ambele situații. Prin urmare, secretul nu este o minciună. Acesta este un aspect al comportamentului etic.

1. Primul lucru pe care trebuie să îl transformi un secret, spun înțelepții, este rețeta medicamentului pe care îl poți face cel mai bine.

S-ar părea că această rețetă trebuie să o spui fiecărei persoane pe care o întâlnești. Însă sunt oameni care o vor înțelege greșit, iar efectul va fi invers. Un medicament puternic poate deveni un medicament fatal. Iar așa cum lumea este plină de cei care vor să se îmbogățească, orice tehnologie funcțională este copiată și este folosită oriunde fără normă.

Este puțin să fii capabil să pregătești o soluție funcțională, pentru o reușită trebuie să iei în considerare și circumstanțele, iar acestea pot fi înțelese doar de un specialist. De aceea cei care dețin secretele celor mai puternice medicamente, nu se grăbesc să le împărtășească și bine fac.

Altfel societatea noastră va fi plină de copii ale medicamentelor sau mai bine spus – otravă.

2. Nu spune nimănui despre binefacerile pe care le faci

Da, este un lucru bun să ajuți pe cei care au nevoie . Iar astfel de acțiuni sunt foarte rare în lume. Nu spune nimănui de câți bani ai în portmoneu. Pentru că așa, omul se pipăie acolo unde ține banii, iar hoții observă asta, cei care recunosc astfel de reflexe.

Nu trebuie să te lauzi pentru faptele de caritate pe care le faci. Pentru că în locul bunătății vine mândria. Și nu e bine.

Cum așa? Se pare că acțiunile de caritate deja le-ai făcut. Însă adevărul este că asemenea lucruri se consideră gata făcute atunci când a trecut și ultima emoție în conștientul tău. Iar dacă ultima emoție pe care ai avut-o a fost mândrie și supraapreciere, înseamnă că nu vei obține nici un rezultat.

Și ce folos că tortul pe care l-ai cumpărăt este arătos? El trebuie să fie și gustos.

Dacă în locul emoțiilor de împăcare și liniște sufletească apare sentimentul de mândrie, fală și importanță, lucrul pe care l-ai făcut nu mai are nici o valoare.

3. Nu spune despre restricțiile pe care ți le impui

Nu trebuie să povestești în stânga și în dreapta despre faptul că îți impui anumite restricții la mâncare, la somn sau în altceva. Abstinența are efect doar în cazul când ea se combină perfect cu starea emoțională.

Însă dacă am avut abstinențe doar la exterior, iar în interior mă mănâncă o mândrie și laudă pentru rezultatele mele, asta nu poate fi considerată nici pe departe ceva ce trebuie apreciat.

Adevărata abstinență se realizează atât în interiorul omului cât și la exterior. Și ce dacă nu ai mâncat trei zile și nu ai dormit. De ce să le spui asta celor din jur? Poți să le împărtășești cunoștințe, dar nu reușitele tale. Dacă îți reușește ceva asta nu neapărat înseamnă că are vreun folos pentru cineva. Doar timpul va arată dacă a adus vreun beneficiu sau nu.

4. Curajul, eroismul și ale calități bărbătești trebuie să rămână doar pentru tine

Da. Sunt calități de neprețuit, însă de asemenea, acestea sunt niște încercări oferite de Dumnezeu. Cineva le suportă fizic, cineva moral. Cele de exterior sunt vizibile, pentru că pentru ele oamenii primesc medalii, laudă și faimă. Însă încercările emoționale, psihologice nu le observă nimeni.

De aceea nu primesc nici un trofeu. De aceea ar fi bine ca cei care sunt „eroi vizibili” să fie mai modești și să-și împartă respectul față de cei care au devenit eroii luptelor interioare.

Și mai mult decât atât, nu trebuie să ceri societății să te respecte pentru faptele tale eroice. Nu ea ți-a pus obiectivul să devii erou – a fost alegerea ta, încercarea ta și sentimentul tău de responsabilitate.

Asta ar fi ca și cum te-ai apuca să mături în fața unei bănci și apoi să ceri de la cei de la bancă să-ți plătească pentru servicii. Da ești bravo, ai strâns gunoiul din fața băncii, dar banca nu îți este datoare cu nimic.

Eroul trebuie să înțeleagă că medalia o primește în suflet printr-un sentiment de împlinire și liniște, iar el poate fi distrus prin dorința de a fi făcut cunoscut întregii lumi. Ține minte: o adevărată faptă eroică se face în interiorul inimii tale, iar mai apoi rezultatul este apreciat de cei din jur.

5. Conflictele de acasă trebuie să rămână acasă, la fel și viața personală

Puțin este să pui geamuri din termopan și uși de plastic, trebuie și să povestești tuturor despre ce se întâmplă în casa ta. Trebuie să știi că cu cât vei vorbi mai puțin despre familia ta, cu atât ea va fi mai puternică și mai stabilă.

Nu trebuie să scoți gunoiul din casă și să-l demonstrezi tuturor. Certurile în familie sunt metode de a scoate energia negativă care s-a acumulat în timpul discuțiilor. Da, nu sunt foarte plăcute, dar sunt sănătoase.

Dacă nu vei scoate aceste energii negative din relație, dar o vei transmite altora, ea se va întoarce asemeni unui bumerang, iar problemele doar se vor înmulți. De aceea, un familist care povestește altora despre problemele din familia sa nu va face decât să agraveze situația.

6. Nimănui nu spune despre prețul ingredientelor din care ai făzut pizza cu care îți întâmpini prietenii

Cel care va mânca pizza, o va analiza după gust, iar în cazul ăsta și cea mai simplă pizza poate fi cea mai gustoasă. Însă dacă bucătarul începe să spună despre faptul că nu i-a ajuns destui bani pentru ulei de măsline, șafran sau ghimbir proaspăt, el nu va face decât să strice impresiile celor din jur.

Iar cum toți știm, o dispoziție ruinată strică digestia, iar mâncarea se transformă într-o adevărată otravă. Prin urmare, gătește gustos, iar cât de scumpă este această pizza nu trebuie să știe nimeni.

7. Nu rosti cuvintele vulgare și jargoanele pe care le auzi de la cineva

Cum am mai spus, gunoiul nu este doar urât, dar și fin. Prin urmare, îți poți murdări papucii, dar și interiorul. Omul care a venit acasă și povestește tot ce a auzit pe stradă nu se deosebește cu nimic de cel care a venit acasă și merge cu încălțămintea murdară prin casă. În trecut se considera incult faptul de a intra în casă, fără să-ți lași încălțămintea la intrare.

Și da, această tradiție a rămas valabilă și astăzi în mai multe țări ale lumii.

8. NICIODATĂ, NIMĂNUI, NU SPUNE DESPRE PLANURILE TALE DE VIITOR

Înțelepții ne sfătuiesc să tăcem până când acestea se îndeplinesc. Iar dacă un plan se îndeplinește în această lume, e o adevărată minune. Prin urmare e foarte ușor să distrugi planurile cuiva – găsindu-i punctele slabe și să le spui tuturor despre ele.

E destul să afli despre planul cuiva și poți deja să i-l strici. De aceea trebuie să știi că fiecare plan al nostru nu este doar neideal, dar are și foarte multe puncte slabe pe care prin care poți să-l distrugi. Nu le da șansa „prietenilor” tăi să-ți facă viața „frumoasă”!

Iar în final vreau să-ți spun că trebuie să fii împăcat cu tine, pentru că uneori trebuie să ne transformăm în soldați pentru ca să rezolvăm situațiile neplăcute care ni le oferă viața.