Anamaria Vasile

A intrat în sală tremurând. Când a început să cânte, toți au amuțit

Christopher Maloney este un tânăr de 34 de ani din Liverpool. El a participat la emisiunea „X Factor” și a declarat că i-au trebuit cinci ani în care să-și facă curaj să aplice pentru concurs.

Întrebat de ce este atât de emoționat și de ce a așteptat atât de mult, de ce nu a venit până în acel moment, Christopher a spus că oamenii îl descurajau și asta l-a făcut să nu aibă încredere în talentul său.

A urcat pe scenă roșu la față, tremurând și cu lacrimi în ochi. Când a început să cânte, toată sala a amuțit.

Află trucurile ce nu dau greş, direct de la Patsy Rodenburg profesoara de dicţie care a lucrat de-a lungul anilor cu Nicole Kidman, Rachel Weisz şi Natalie Portman.

Află trucurile ce nu dau greş, direct de la Patsy Rodenburg, fostă profesoară de dicţie la Guildhall School of Music and Drama din Londra timp de 26 de ani. Rodenburg a lucrat de-a lungul anilor cu Nicole Kidman, Rachel Weisz, Natalie Portman şi mulţi alţii (patsyrodenburg.com).

Să începem cu o veste bună: ai mai mult control asupra felului în care vorbeşti în faţa unui public decât bănuieşti – iar vocea ta are un impact covârşitor asupra discursului pe care îl ţii. Iată câteva căi prin care o poţi „şlefui“:

Fii flexibilă! Aşa cum este cazul oricărui muşchi, şi vocea trebuie să fie încălzită pentru a părea caldă şi clară.

Dacă te pregăteşti să ţii un discurs sau mergi la o întâlnire importantă la care vei lua cuvântul, găseşte un loc ferit în care poţi face câteva exerciţii de încălzire a vocii pentru măcar 30 de minute.

Fă câteva vocalize şi repetă, cu voce tare şi intonaţie, câteva propoziţii.

Relaxează-te! ntr-o situaţie tensionată, femeile resimt stresul acut şi rapid. În acele momente corpurile noastre se încordează, respiraţia se accelerează, iar vocea ia imediat un ton ascendent, un pic ascuţit.

Iar o voce stridentă sau tremurândă nu denotă decât un singur lucru: slăbiciune. Relaxează-ţi umerii, respiră adânc din abdomenul inferior şi apleacă-te un pic spre în faţă – chiar dacă stai jos. Această mişcare te va ajuta imediat să îţi temperezi vocea.

Încetineşte! Cercetările au arătat că oamenii îşi pierd atenţia într-un interval de câteva secunde atunci când aud un discurs ţinut într-un ritm rapid şi fără pauze.

Poţi încerca să te înregistrezi ca să schimbi puţin perspectiva şi să îţi dai seama ce vor auzi ceilalţi.

Vei şti că vorbeşti prea rapid atunci când primul impuls este să apeşi butonul Stop.

Cheia succesului atunci când vine vorba să atingi timbrul bun este să pronunţi clar fiecare silabă şi să respiri atânc la începutul fiecărui paragraf.

Fii clară! Dacă oamenii au probleme să te înţeleagă pentru că ai accent, ai grijă să articulezi sfârşitul cuvintelor – de obicei acestea sunt prea puţin accentuate în vorbire. Poţi încerca şi să vorbeşti un pic mai rar.

Ţine minte totuşi că procesul de schimbare al unui accent necesită mult timp şi mai ales efort. Şi nu încerca vreodată să imiţi felul în care alte persoane vorbesc – va suna extrem de fals.