Carbohidrații au fost considerați cauza obezității curente. Totuși, nu toți carbohidrații sunt creați la fel. Mâncarea de tip fast food, procesată și bogată în zaharuri, grânele rafinate sunt nesănătoase, cu siguranță.
De cele mai multe ori ne este teamă să introducem carbohidrați în dietă pentru că îngrașă, dar, dacă sunt consumați atent, aceștia pot avea numeroase beneficii asupra sănătății.
Deși dietele sărace în carbohidrați sunt sănătoase pentru anumite persoane, nu ar trebui să evităm toate alimentele de acest gen. Iată care sunt cele sănătoase:
Quinoa – o sămânță nutritivă care a devenit foarte populară în ultima perioadă, aceasta este preparată pentru a fi mâncată ca o grână. Quinoa gătită conține 21.3% carbohidrați, ceea ce o face un aliment bogat. Totuși, este o sursă bogată de proteine și fibre. Nu conține gluten, ceea ce face ca acest aliment să fie preferat în dietele lipsite de gluten. Poate îmbunătăți tensiunea și ajută în curele de slăbire.
Ovăz – acesta poate fi considerat cea mai sănătoasă dintre grâne. Este o sursă de multe vitamine, minerale și antioxidanți. Ovăzul crud conține 66% carbohidrați, dintre care aproape 11% sunt fibre. În plus, ovăzul este o sursă bună de proteine. În plus, acesta este foarte sățios și poate ajuta în cazul curelor de slăbire.
Banane – printre cele mai populare fructe, acestea conțin 23% carbohidrați, sunt bogate în potasiu, vitamina B6 și vitamina C. Acestea pot scade tensiunea și îmbunătăți sănătatea inimii.
Cartofii dulci – aceștia sunt sănătoși și delicioși și o sursă bogată de provitamina A, vitamina C și potasiu. Sunt bogați în antioxidanți și pot reduce riscul mai multor boli.
Sfeclă – această legumă este plină de vitamine, minerale, antioxidanți potenți și compuși vegetali. Este bogată în nitrați inorganici și este folosită des pentru a spori performanța fizică în timpul exercițiilor de rezistență.
Portocalele – sunt compuse în cea mai mare parte din apă și conțin 11.8% carbohidrați, fiind, de asemenea, o sursă bună de fibre. Sunt bogate în vitamina C, potasiu și anumite vitamine de tip B. Mai mult, conțin acid citric și alți compuși vegetali și antioxidanți. Consumul de portocale poate îmbunătăți sănătatea inimii și pot preveni pietrele la rinichi.
Afinele – în afara faptului că sunt incredibil de delicioase, conțin o mare cantitate de compuși vegetali și antioxidanți. Sunt formate în cea mai mare parte din apă și carbohidrați în valoare de 14.5%. conțin multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K. În plus, acestea îmbunătățesc memoria persoanelor mai în vârstă.
Grapefruitul – acest fruct citric este dulce, amar și acru. Conține multe vitamine, minerale și compuși vegetali. Consumul de grapefruit reduce rezistența la insulină și ajută în pierderea greutății. Pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, scad colesterolul și protejează împotriva cancerului la colon.
Merele – acestea conțin între 13 și 15% carbohidrați, multe viramine și minerale, printre care vitamina C, antioxidanți și compuși vegetali sănătoși. Controlează tensiunea și reduc riscul bolilor de inimă.
Năutul – atunci când este gătit, acesta conține 27.4% carbohidrați, dintre care 8% sunt fibre. Este o sursă bună de proteine vegetale, conține multe vitamine și minerale, inclusiv fier, fosfor și vitamine de tip B. Poate îmbunătăți sănătatea inimii și cea digestivă.