Anamaria Vasile

Cele mai comune greșeli comise în alimentația sănătoasă

Să mâncăm sănătos nu este deloc greu și totuși acest proces are mai multe greșeli pe care le văd foarte des doctorii sau nutriționiștii. Atunci când alegem ce anume vrem să mâncăm trebuie să avem grijă și la cantitate, dar și la calitate.

Produsele care conțin mai mulți carbohidrați nu sunt dușmanii noștri, așa cum nici pâinea nu este un prieten. Acestea sunt printre cele mai importante greșeli pe care le comitem atunci când ne dorim un regim alimentar sănătos.

Indiferent de câte gustări sănătoase nu consume într-o zi, sau ce exerciții fizice nu faci, mai există încă niște greșeli pe care le face toată lumea, din dorința de a mânca sănătos. În primul rând este ideea conform căreia oameni au încredere că pâinea integrală este cea mai bună și nu mai citesc ingredientele de pe ambalaj. După ce au analizat această preferință a oamenilor nutriționiștii și-au dat seama că atât pâinea albă cât și cea integrală, au aproximativ același număr de calorii.

Iar caloriile sunt un aspect care trebuie luat în calcul în aceasta situație. De asemenea, este foarte important să știi că ambele tipuri de pâine se produc în același fel, motiv pentru care a neapărată nevoie să citești ce conține produs ales de tine. Așadar, evită pâinea pe ambalajul căreia nu se menționează clar: grâu integral. În aceeași ordine de idei, evită și produsele cu foarte mult zahăr, făină de grâu albă sau făină de grâu rafinată. Oamenii care decid că vor să mănânce sănătos fac acest lucru doar în timpul săptămânii, nu și în weekenduri.

Cu cât mai restrictiv vei fi cu tine în timpul săptămânii, cu atât mai rău vei claca în momentul în care îți vei dori să iei o pauză de la alimentația sănătoasă. Așa, vei reuși în doar două zile să acumulezi toate caloriile de care ai fugit pe tot parcursul săptămânii. Pentru a evita excesele alimentare din zilele de odihnă, găsește niște activități care să te țină ocupat. Printre altele, nutriționiștii mai menționează și că este foarte greșit să ne focusăm pe unele și aceleași feluri de mâncare în fiecare zi. Aceasta însă este o problem pe care o poți rezolva ușor dacă studiezi cu atenție lista de alimente sănătoase, care este în general, sănătoasă.

Nutriționiștii mai avertizează și că exercițiile fizice nu topesc mereu caloriile acumulate în exces. Apoi, o altă idee greșită este aceea de a mânca sănătos, dar oricum foarte mult, după antrenamente. Nici salatele din legume proaspete, dar cu sosuri foarte calorioase nu sunt foarte recomandate de specialiștii în nutriției. Nu trebuie să îți fie teamă de produsele cu carbohidrați, așa cum nici nu trebuie să te concentrezi doar pe proteine și pe vitamine. Atunci când îți dorești un mod sănătos de viață trebuie să îți amintești și de ce anume bei, nu doar de ce mănânci, pentru că și berea sau vinul conțin destule calorii. Caloriile sunt în general de mai multe tipuri și toate au un rol important, de aceea nu trebuie neglijate. Și desigur, cantitatea porțiilor contează, mai ales pentru rezultatul de pe cântar.