Animalele sălbatice au dezvoltat în timp tehnici eficiente de supravieţuire şi astfel reuşesc să se descurce pe cont propriu într-un habitat care adeseori se dovedeşte a fi plin de provocări.
Cu toate acestea, în cazuri rare, poate fi necesar ca oamenii să ajute aceste necuvântătoare.
Ajutorul oferit de oameni cu suflet mare nu rămâne însă fără ecou şi în cele mai multe dintre situaţii rezultatul este unul absolut uimitor.
Benji este un râs a cărui viaţa s-a schimbat radical atunci când habitatul său a fost cuprins de flăcări. Un băiat minunat a fost cel care l-a salvat şi a ales apoi să îi poarte de grijă până la sfârşitul zilelor sale. Recunoştinţa animalului sălbatic a putut fi vizibilă încă din primele zile de la salvare.
Într-un filmuleţ postat pe Youtube putem urmări minunata interacţiune dintre Benji şi salvatorul său. Urcat pe o masă, râsul aşteaptă ca băiatul să se apropie de el pentru a-l putea atinge. Îmbrăţişările pe care i le oferă nu sunt doar un mod de mulţumire, ci reprezintă şi un comportament specific al acestui animal sălbatic.
Râsul, asemenea tuturor felinelor, are la nivelul feţei şi bărbiei glande sebacee. Prin frecarea capului de o persoană acesta nu doar că se alintă, dar îşi şi marchează teritoriul în acelaşi timp. Mirosul este nedetectabil pentru noi, dar pentru o altă felină mesajul transmis prin această aromă este foarte clar. Acest râs spune lumii întregi că băiatul este numai al său!
Râșii sau lincșii (Lynx) sunt un grup al celor patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Toate sunt considerate ca făcând parte din genul Lynx, dar unele autorități le clasifică să facă parte din genul Felis, căruia îi aparține pisica sălbatică și pisica de casă. Caracalul, numit uneori râsul african sau râsul persian, este considerat ca făcând parte din genul Felis.
Rasul carpatin, rasul rosu si rasul canadian sunt prezentate de populatii destul de mari pentru a asigura continuitatea speciei. Rasul iberic este pe cale de disparitie, doar 84-143 de exemplare din aceasta specie mai traind in Spania.
Rasii carpatini traiesc in Europa si Asia.
Toata populatia acestei specii este estimata la 55000 de indivizi, din care majoritatea traiesc in Rusia. In tarile Europei Centrale, de-a lungul Carpatilor exista o populatie mare, dar amenintata, izolata si nestabila acestor feline.
In afara Rusiei, cea mai mare populatie se gaseste in Romania, numarul indivizilor atingand 2050 in 2001. Au avut loc incercari de a introduce rasul si in Slovenia si Elvetia.
Rasul canadian (sau polar) poate fi gasit in America de Nord, Canada si Alaska.
Rasii au statura asemanatoare cu cea a cainelui. Au intre 70 si 150cm lungime cu coada relativ scurta, 5-25cm. Varful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar in varful urechilor sunt smocuri de par negre, ceea ce le deosebeste de alte feline.
Culoarea perilor este diversificata depinzand de specie si de conditiile climatice, variaza intre castaniu si bej sau chiar alb. Toti rasii au perii albi pe piept si pe partea inferioara a gambelor.
Greutatile maxime sunt cuprinse intre 50 si 58 kg. Ca toate felinele rasii au gheare ascutite retractile care ajung la lungimea de 4-6 cm.