Anamaria Vasile

Bananele te pazesc de hipertensiune si accident vascular cerebral

Bananele reprezinta, poate, unul dintre cele mai consumate fructe mai ales in sezonul rece cand tarabele pietelor sunt goale.

Aceste fructe exotice sunt delicioase, insa trebuie sa fie consumate cu prudenta de cei care au probleme cu diabetul.

Bananele ofera o varietate de vitamine si minerale: Vitamina B6 – 0.5 mg; Mangan – 0.3 mg; Vitamina C – 9 mg; Potasiu – 450 mg; Fibre alimentare – 3g; Proteine – 1 g; Magneziu – 34 mg; Acid folic – 25.0 mcg; Riboflavina – 0.1 mg; Niacina – 0.8 mg; Vitamina A – 81 UI; Fier – 0.3 mg.

Aportul recomandat de potasiu pentru adulti este de 4700 miligrame pe zi. Bananele se remarca prin continutul bogat de potasiu si aportul foarte redus de sodiu, fiind excelente pentru reglarea presiunii arteriale.

Datorita efectului lor benefic pentru sistemul cardio-respirator, Administratia de Alimente si Medicamente din SUA a permis industriei de comercializare a bananelor sa recomande aceste fructe ca avand capacitatea de a reduce riscul instalarii hipertensiunii arteriale si a producerii unui accident vascular cerebral.

Semnalele unui atac cerebral: o amortire subita a unui membru sau a unei parti intregi a corpului, furnicaturi, incapacitatea de a misca mana sau piciorul respectiv; instalarea unei stari de confuzie, persoana nu mai intelege bine ce se intampla in jur, nu mai vorbeste bine si nu prea mai intelege ce i se spune; vedere incetosata; greata, ameteala, pierderea echilibrului; durere de cap foarte intensa.

In cazul in care observi aceste simptome la o persoana, este important ca ea sa ajunga cat mai repede la spital, asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa chemi ambulanta.

Pana sa vina salvarea, ai grija ca persoana sa stea culcata, intinsa, astfel incat sa se poata iriga cat mai bine creierul.

Daca prezinta greata si ameteli majore, pune-o sa stea pe o parte, astfel incat in cazul in care apare voma sa nu se inece.

Beneficiile bananelor pentru sănătate sunt incontestabile. Acest fruct tropical este bogat în nutrienţi care pot fi de ajutor în cazul multor afecţiuni. Iată 10 lucruri interesante despre banane:

Dacă mergeţi la sală două banana pot furniza suficientă energie pentru o sesiune de antrenament de 90 de minunte.

1. Bananele au un conţinut ridicat de triptofan, care stimulează producţia de serotonină – un neurotransmiţător care acţionează la nivel cerebral, cunoscut drept hormon al fericirii pentru efectele sale de relaxare şi de ameliorare a stării de spirit.

2. Bananele sunt o sursă bogată de vitamina B6, care reglează glicemia şi îmbunătăţeşte dispoziţa

3. Vitamina B6 din banane este eficientă în reducerea streseului, datorită propietăţilor calmante şi relaxante pentru sistemul nervos.

4. Bananele sunt bogate în potasiu şi sărace în sodiu, ceea ce face din acest fruct exotic o combinaţie perfectă pentru asigurarea unei tensiuni arteriale sănătoase. Mai mult, oferă protecţie şi împotriva accidentelor cerebral vasculare.

5. Bananele sunt un antiacid natural, ajutând la arsurile la stomac

6. Datorită unei fibre solubile numită hidrocoloid, bananele pot înlocui cu succes laxativele şi ajută la normalizarea mişcarilor tractul digestiv.

7. Bananele pot creşte capacitatea de concentrare şi de atenţie datorită cantităţii mari de potasiu. De aceea este recomandat consumul de banane înainte de a studiu pentru examene.

8. Un milkshake cu banane şi miere te va scăpa de mahmureală. Bananele calmează stomacul, iar mierea echilibrează glicemia şi hidratează organismul.

9. Cojile de banane pot fi de asemenea de asjutor. Ele pot vindeca mâncărimea unei muşcături de ţânţar. Dacă se freacă zona afectată cu partea interioară a cojii de banană se vor reduce atât inflamarea cât şi iritarea.

10. Bananele sunt bogate în antioxidanţi, furnizând radicali liberi şi protejând de bolile cronice

Banana este un super-aliment bogat în substanţe nutrive, dar şi cu multe propietăţi terapeutice şi ar trebui să ocupe un loc important în alimentaţia ta!