Conform specialistilor, vitamina D este responsabila pentru activarea genelor care tin de neurotransmitatori, afectand in mod direct functionarea si dezvoltarea creierului.
Un nivel scazut de vitamina D a fost corelat cu depresia, in special in lunile de iarna, cand soarele este destul de absent.
Digestia ta poate avea de suferit. Sindromul intestinului iritabil este o tulburare digestiva care afecteaza foarte multi oameni.
Printre simptomele acestei afectiuni se numara diareea, constipatia si durerile abdominale.
Iar aportul recomandat de vitamina D pentru organismul tau poate ameliora toate aceste simptome. Știai ca si tractul tau digestiv poate suferi din cauza unui deficit de vitamina D?
S-ar putea sa fii mereu bolnava. Daca ti se pare ca esti mereu bolnava, indiferent de masurile de precautie pe care le iei, sau esti bolnava mai mult timp decat alte persoane, este posibil sa ai un deficit de vitamina D.
Aceasta vitamina minune creste capacitatea celulelor T, care lupta impotriva infectiilor.
Iar deficienta de vitamina D se pare ca ar juca un rol important si in ceea ce priveste diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala, astmul la copii, bolile cardiovasculare, scleroza multipla si cancerul.
Daca nu reusesti sa scapi de raceala pe care o ai deja de cateva saptamani, poate ca ar trebui sa faci niste analize pentru a determina nivelul de vitamina D din organism.
Te simti obosita. Simptomul cel mai usor de ignorat al lipsei de vitamina D este oboseala. Chiar si nivelurile usor scazute de vitamina D pot avea un impact negativ asupra nivelului tau de energie.
Adesea, dam vina pe programul de la birou pentru oboseala pe care o resimtim, insa uitam sa ne masuram nivelul de vitamina D.
Te dor muschii si oasele. Pe langa faptul ca esti mai predispusa la infectii, nivelul scazut de vitamina D poate duce la aparitia durerilor osoase si musculare, oboselii si caderii parului.
Un nivel scazut de vitamina D poate, de asemenea, imita chiar si simptomele oboselii cronice si fibromialgiei.
Cauzele deficitului de vitamina DSus
Deficienta de vitamina D poate sa apara din urmatoarele motive:
– Consumul insuficient de vitamina D de-a lungul timpului. In general, ca urmare a unei diete vegetariene stricte, intrucat majoritatea surselor naturale de vitamina D sunt de origine animala, inclusiv pestele si uleiurile din peste, galbenusul de ou, branza si ficatul de vita.
– Expunerea limitata la soare. Organismul sintetizeaza vitamina D atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui, iar perosanele care traiesc in tarile nordice, poarta haine largi sau au capul acoperit din motive religioase, nu isi expun suficient pielea la soare.
– Tenul inchis la culoare. Pigment al pielii, melanina reduce capacitatea acesteia de a produce vitamina D ca raspuns la lumina soarelui. Conform studiilor, adultii care au pielea mai inchisa la culoare sufera de deficit de vitamina D.
– Rinichii nu mai pot converti vitamina D in forma sa activa. Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta rinichii lor sunt din ce in ce mai putin capabili de a coverti vitamina D in forma sa activa
sporind astfel riscul de deficit de vitamina D.
– Tractul digestiv nu poate absorbi in mod adecvat vitamina D. Unele probleme medicale, inclusiv boala Crohn, fibroza chistica si boala celiaca pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimentele pe care o persoana le consuma.
– Obezitatea. Vitamina D este extrasa din sange de celulele adipoase, care influenteaza eliberarea acesteia in circuitul sangvin. Oamenii cu indice de masa corporala de 30 sau mai mare, deseori au niveluri scazute de vitamina D in sange.
Diagnosticarea deficitului de vitamina DSus
Modul cel mai exact prin care poate fi determinat cat de multa vitamina D se afla in organismul unei persoane este analiza 25-hidroxi vitamina D. In rinichi, 25-hidroxi vitamina D se transforma intr-o forma activa a vitaminei.
Forma activa a vitaminei poate fi masurata in sange. De asemenea, aceasta forma a vitaminei D ajuta la controlul nivelului de calciu si fosfat din organism.
Limitele normale se incadreaza intre 30.0-74.0 ngml. Un nivel mai mic indica un deficit de vitamina D si trebuie intervenit medical.