Anamaria Vasile

Care sunt cele mai comune motive care nu țin de sănătate pentru care se îngrașă o femeie

Oricate cure de slabire ai tine nu reusesti sa slabesti. Nu trebuie sa te invinovatesti, cauzele faptului ca nu slabesti ci mai mult, te ingrasi, ar putea fi de natura genetica, ar putea fi legate de varsta sau de stres. Iata 9 motive ascunse din cauza carora te ingrasi:

1. Genetica

Cu exceptia catorva persoane norocoase, care raman slabe orice ar face, toata lumea se ingrasa in jur de zece kilograme, intre 20 si 60 de ani. Greutatea fiecaruia depinde de gene. Daca esti programat sa fii mai rontund, este inutil sa incerci sa pari costeliv.

Nu poti trece peste greutatea de echilibru. Calculeaza-ti greutatea de echilibru cu ajutorul unui nutritionist si fixeaza-ti obiective realizabile. Daca la 25 de ani nu ai talia unui manechin, cu atat mai putin o vei avea la 50 de ani. Poti insa trece de la marimea 44 la 42 sau chiar 40 sa te privezi si sa suferi.

2. Varsta

Asa cum spuneam, intre 20 si 60 de ani, majoritatea oamenilor se ingrasa in jur de 10 kilograme. Asta pentru ca nu mancam si nici nu consumam la fel la 20, 35 sau 50 de ani.

Barbatii slabesc mai usor decat femeile, insa se intampla mai des sa aiba un surplus de greutate. 60% dintre barbati sunt supraponderali intre 30 si 54 de ani, contra 40% dintre femei. Cu cat imbatranim, cu atat mai mult procentajul creste. La persoanele intre 55 si 74 de ani, 73% dintre barbati sunt suoraponderali, contra 58% dintre femei.

Dupa 40 de ani, ar trebui sa acorzi o atentie sporita alimentatiei. Mananca cat mai diversifiacat si fa miscare.

3. Regimurile de slabire

Aproape toate regimurile de slabire te fac sa slabesti, iar apoi te ingrasi, caci 95% dintre ele esueaza (chiar si cele mai serioase). Regimurile te fac sa crezi ca odata ce ai slabit asa vei ramane si vei putea sa mananci in perioada de stabilizare tot ce ai eliminat din alimentatie.

Sau accepti sa urmezi un regim sever, care iti schimba complet alimentatia si te va face sa uiti de obiceiurile proaste. Nu poti insa sa traiesti ca si cum alimentele care iti plac cel mai mult nu exista.

Dupa o perioada de privare poti ceda mancand in exces, uneori de maniera compulsiva. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti adaptezi alimentatia nevoilor reale ale organismului tau. Cel mai bine este sa consulti un nutritionist care va gasi o modalitate de lasa in meniu alimentele care iti plac.

4. Hormonii

De la prima menstruatie pana la menopuaza, femeile dau vina pe hormoni penru ca se ingrasa. Or, studiile arata ca greutatea femeilor creste constant intre 20 si 60 de ani, fara sa aiba o accentuare in jurul varstei de 50 de ani.

De fapt, inainte si in timpul menopuaze, silueta este cea care se modifica, din cauza caderii nivelului de estrogeni. Daca bulversarile fizice sunt insotite de tulburari psihologice, de stres, de plecare copiilor de acasa, femile cauta de multe ori refugiul in mancare.

Daca nu ai simptome prea grave, este mai bine sa eviti tratamentul hormonal la menopauza. Ca sa eviti ingrasarea, cel mai bine este sa iti supraveghezi alimentatia si sa faci sport.

5. Stresul, depresia

Cauzele ingrasarii sunt adesea de natura psihica. Inevitabil te ingrasi daca mananci ca sa te linistesti, din cauza singuratatii sau a tristetii. Hrana este un mijloc de indepartare a stresului foate accesibil. Cand mananci nu te mai gandesti la problema.

Inainte de a te arunca pe mancare (in special dulciuri), identifica motivele stresului. Nu il poti combate, dar il poti atenua. Mananca incet si constientizeaza tot ceea ce mananci. Incearca sa faci si alte activitati care iti vorr hrani spiritul, cultiva-ti o pasiune, mergi pe jos, danseaza, mediteaza.