Culturile sanatoase si bogate sunt obtinute doar atunci cand plantele beneficiaza de o ingrijire corespunzatoare. Astfel, cu cat solarul va fi construit mai bine, cu atat plantele se vor dezvolta mai armonios pentru ca in final sa te bucuri de fructe gustoase.
Atunci cand vine vorba despre construirea unui solar, sunt omise foarte multe aspecte importante care pot afecta atat structura solarului, cat si cultura. Acest lucru nu face decat sa conduca la scaderea considerabila a productiei.
Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le poti face atunci cand construiesti un solar:
Construirea gresita a peretului lateral
Dimensiunile peretilor laterali joaca un rol extreme de important atunci cand vine vorba despre o aerisire optima. Daca peretii tai laterali au o inaltime mai mica decat 1.5 m, atunci este posibil ca dezvoltarea plantelor sa fie afectata. De exemplu, in cazul rosiilor nedetrminate, floarea se poate usca. Totul se intampla din cauza faptului ca temperature aerului este mai ridicata, iar tot oxigenul oxigenul se va bloca la capacul solarului.
Atentie! Temperatura poate atinge temperaturi chiar si de 50 grade Celsius in partea superioara a solarului.
Inaltimea optima pentru peretii laterali ai solarului este de cel putin 2.2 m.
Inaltimea solara a solarului este necorespunzatoare
Daca alegi sa construiesti un solar de inaltimi mici, atunci plantele tale vor avea parte de un volum de aer insufficient, iar asta nu conduce decat la efecte negative. In schimb, un volum de aer mai mare in partea superioara a solarului va asigura o racire mai usoara dupa apusul soarelui. Astfel, acest aspect nu trebuie niciodata neglijat, in special atunci cand vorbim despre culturile de primavera sau toamna tarzie.
Pentru a te bucura de un solar care asigura conditii optime culturilor tale, asigura-te ca inaltimea minima a solarului este de 4.5 m.
Folosirea unei folii ineficiente
Probabil majoritatea agricultorilor se confrunta cu problema bugetelor limitate si a unei investitii considerabile pentru construirea unui solar, iar asta nu conduce decat la alegerea unei folii ieftine. Prin urmare, o folie achizitionata la un pret mic poate fi ineficienta atunci cand vine vorba de protejarea culturilor impotriva razelor uv.
Atunci cand trebuie sa achizitionezi o folie din polietilena, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte:
- Eficienta impotriva razelor uv – Daca folia pe care urmeaza sa o achizitionezi nu dispune de proprietati impotriva razelor uv, risti ca aceasta sa se degradeze in timp, iar in final, sa se rupa;
- Dispune sau nu de proprietatea IR ( infrared reflexion) – Aceasta caracteristica are rolul de a reflecta razele ultraviolete generate de solul incins dupa apusul soarelui. In felul acesta, razele se reflecta spre interiorul solarului, iar temperatura va fi pastrata pentru mai mult timp.
- Transparenta foliei de polietilena- Procesul de fotosinteza se realizeaza mai repede atunci cand in solar patrunde mai multa lumina. Astfel, productia va fi mai calitativa.
- Gradul de difuzie – Presupune caracteristica foliei de a schimba directia luminii. Acest aspect trebuie avut in vedere mai ales atunci cand componentele solarului produc prea multa umbra pentru plante sau chiar focalizeaza razele soarelui pe un singur sector.
Asadar, informatiile citite iti vor fi de folos cu siguranta, atunci cand construiesti un solar eficient pentru culturile tale.