Anamaria Vasile

Cel mai smecher tobosar stradal

Un tanar tobosar care isi expune talentul pe strazi i-a incantat pe toti cu ultima lui gaselnita.

In loc sa-si mai care cu el tobele, W

Multi oameni au impresia ca instrumentul numit baterie este usor. Realitatea este insa cu totul alta! Acest instrument nu este usor de invatat, iar pentru a deveni un instrumentist profesionist ai nevoie de mii si mii de ore de studiu.

Lectiile de tobe predate de profesor, fara un studiu individual consecvent, sunt insuficiente. Avand in vedere ca pune in miscare toate cele 4 membre ale corpului si implica ambele emisfere cerebrale care lucrează în mod simultan, studierea acestui instrument necesita parcurgerea unui drum lung si anevoios care presupune multa rabdare si determinare.

Spre exemplu, i-am auzit pe multi spunand: “Am incercat la chitara si mi s-a parut greu, asa ca am venit la tobe ca e mai usor!” Nici vorba! Niciun instrument nu este usor, si cu atat mai putin tobele!

Pentru a învăța să cânți la tobe este în primul nevoie să îți dezvolți abilitatea de a-ți coordona membrele corpului în așa fel încât să poți executa ceea ce-ți dorești sau ceea ce se cere, respectând egalitatea ritmică dintre sunete și tempoul (viteza la care se execută), plus intensitatea (tăria cu care se execută).

Există diferite situații:

– mâna dreaptă și piciorul drept cântă aceeași durată în același timp;

– mâna dreaptă cântă două durate, piciorul drept doar una;

-piciorul drept cântă un sunet, mâna stângă alt sunet pe timpul următor;

– mâna dreaptă și mâna stângă cântă durate alternative, iar piciorul stâng cântă în același timp cu mâna dreaptă…

Iar situațiile sunt nenumărate.

De asemenea, la fel de importantă este și dezvoltarea vitezei membrelor corpului, pentru ca bateristul să fie capabil să execute formule ritmice la viteză mare, atât cu mâinile cât și cu picioarele, plus alte tehnici specifice instrumentului.

In principal, exista 3 conditii pe care un om trebuie să le indeplinească pentru a putea învăța să cânte la tobe:

Să aibă simț ritmic innascut;

Să studieze individual;

Să fie răbdător.

William Wei si-a improvizat instrumentul de percutie din mai multe galeti de plastic. E incredibil cat de bine poate canta la aceste galeti…