Anamaria Vasile

Lucruri pe care nu ar trebui să le facem atunci când avem gripă

Spre deosebire de o răceală comună, gripa este destul de serioasă. Există multe lucruri pe care oamenii le fac în acea perioadă și nu ar trebui. Iată care sunt câteva dintre acestea:

Nu te îndopa cu medicamente ca să poți lucra – ni se întâmplă destul de des să primim microbii colegilor de la muncă. Atunci când trecem printr-o gripă, ar trebui să stăm acasă pentru că este extrem de contagioasă și se împrăștie foarte repede.

Nu este niciodată o idee bună să încercăm să mascăm simptomele și să ne forțăm să mergem la școală sau la locul de muncă.

Nu te lenevi atunci când vine vorba despre spălatul mâinilor – poți infecta cu ușurință oamenii din jurul tău doar dacă ai atins un întrerupător. Cei mai mulți dintre noi nu știu că virusul poate rezista 24 de ore pe suprafețele dure la mânerele ușilor, mese și scaune. Este foarte important să ne spălăm des pe mâini.

Nu sta treaz până târziu pentru a te uita la filmele tale preferate – deși un film bun și o pătură pufoasă sună extrem de bine atunci când ai gripă, este indicat să te culci cât mai devreme. Sistemul imunitar are nevoie să pună cap la cap o defensică. Este important să dormim cât mai mult timp posibil pentru a ne reveni.

Nu încerca să scapi de febră cu un duș rece – poate că ni s-a spus că un duș rece ne poate scăpa de febră, dar apa rece va crește temperatura corpului. Cea mai bună este apa călduță în asemenea cazuri.

Nu merge la nicio petrecere – poate că îți este dor de viața ta socială, dar, atunci când ai gripă, nu ar trebui să socializezi cu alte persoane, chiar și atunci când simptomele sunt minime. Virusul circulă foarte repede și nu este deloc indicat să consumăm alcool și să ne deshidratăm și mai tare.

Ne putem slăbi sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că trupului tău îi va fi mai greu să se lupte cu virusul.

Nu renunța la fluide – este important să ne hidratăm cu apă, cu ceai decofeinizat sau cu orice băutură fără zahăr care poate lupta cu febra. Lichidele calde, ca supa și ceaiul pot lupta împotriva mucusului subțire, ajutându-te să respiri mai bine.

Nu le cere medicilor antibiotice – atât răceașa, cât și gripa sunt cauzate de viruși, iar antibioticele funcționează doar în cazul infecțiilor bacteriene. Nu doar că nu te vor ajuta, ci îți pot face mai mult rău. Dacă ne obișnuim organismul cu antibioticele, bacteriile vor prinde rezintență, ceea ce înseamnă că vor fi ucide mai greu.

Nu strănuta sau nu tuși în mâini – bineînțeles, este mai bine să o facem în mâini, nu în aer, sau în fața cuiva, dar vei lăsa urmele virusului pe tot ce atingi, inclusiv pe ușa de la baie atunci când mergi să îți speli mâinile.

Virusul poate supraviețui timp de ore întregi pe suprafețele dure, așa că este indicat să tușim sau să strănutăm într-un șervețel.