Majoritatea oamenilor își încep fiecare dimineață cu o ceașcă de cafea și eventual cu o cafea. Și cu cât mai mulți oameni o consumă cu atât cercetătorii își doresc să ale cât mai multe detalii despre imactul acestei băuturi asupra organismului.
În așa fel s-a demonstrat un lucru destul de greu de crezut. Și anume că din cauza unui consum excesiv de cafea, silueta noastră poate să sufere schimbări majore care nu vor putea să fie înlăturate foarte ușor.
Dar nu doar silueta are de suferit de pe urma consumului de cafea. Starea generală de sănătate poate să lupte cu aceste efecte negative.
Cu mai mulți ani în urmă s-au făcut niște studii care au rezultat cu niște concluzii foarte îmbucurătoare.
Se spunea că anume cafeaua poate să fie bună în cazul diabetului zaharat, că aceasta reglează tensiunea arterială, că poate chiar să prelungească viața.
Dar doar dacă este modificată doza de cafea lucrurile stau cu totul altfel. Cercetătorii australieni și-au propus să studieze care sunt efectele unor anumiți compuși care se găsesc în cafea, în ceaiuri și în unele tipuri de fructe printre care și prunele.
Acidul cholorogenic afectează felul în care ficatul procesează grăsimile și în acest fel aceasta era reținută în celulele din organism.
Cobaii obezi erau mult mai rezistenți în fața insulinei. Iar unii dintre ei nu putea să tolereze glucoza.
După acest experiment a mai fost demonstrat unul în care s-a dovedit faptul că unii pot să fie în general foarte slabi.
Dar cu toate acestea să aibă grăsimi periculoase în jurul anumitor organe vitale, iar acest lucru să le pună în pericol sănătatea în general.
Acești oameni riscă să facă diabet, boli de inimă sau cardiovasculare și nu numai. În această situație consumul de cafea trebuie încetat pentru ca sănătatea să nu devină și mai afectată.
Pare amuzant și incredibil dar specialiștii ne spun că din cauza excesului de cafea putem la un moment dat să suferim din cauza halucinațiilor auditive.
S-a făcut un experiement și s-a dovedit acest lucru după ce oamenii care erau dependenți de cofeină au crezut că aud cântece în căști când de fapt nu se auzea nimic.
În combinație cu unele pastile cum ar fi analgezicele, cafeaua poate să afecteze ficatul. Și acest lucru se întâmplă în condițiile în care ficatul este un organ care poate să reziste șocurilor.
Atunci când depășim limita admisă de cafea pentru o zi obișnuită, ne crește automat și ritmul cardiac. De asemenea ne putem confrunta cu probleme de repirație.
Creierul nu este oxigenat așa cum are acesta nevoie.
Iar acest lucru duce cu sine și o stare de agitație continuă. În consecință devenim iritați, nervoși, și nemulțumiți indiferent de situație.
Cafeaua poate să ne afecteze somnul, atât durata cât și calitatea lui. Partea bună în această situație este că din fericire nu toți oamenii sunt afectați de acest lucru.
Totul depinde mai exact de cât de tolerant la cofeină este consumatorul.
De exemplu, dacă bem o cafea în jurul orei 8 dimineața, seara la ora 8 vom mai avea în organism încă 25 la sută din cantitatea inițială.
Cafeaua este un stimulant și desigur din acest motiv ea crează dependență atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Dacă decizi că vrei să renunți la cafea vei avea mare nevoie de sfaturile și de îndrumările unui medic specialist.
La început, când nu vei mai bea cafea, te vei simți foarte obosit, nervos, nu te vei mai putea concentra, te vei odihni foarte puțin și efectele nu se vor opri doar aici.
Dacă vei intra în sevraj, vei fi foarte aproape de depresie. S-ar putea să ai impresia că ești răcit sau că ai gripă. Pentru că că sevrajul vine la pachet și cu astfel de senzații.
Cu cât mai multă cafea vei consuma, cu atât mai lene îți va fi să îți faci treaba și nu vei mai avea atât de mare interes pentru activitățile tale contidiene
Dacă te limitezi de exemplu doar la 3 căni de cafea de-a lungul unei zile întregi vei reuși totuși să te bucuri doar de efecte pozitive.
În acest caz, beneficiile cafelei în cazul diabetului și al bolilor de inimă nu vor fi anulate, iar cafeaua te va ajuta dacă ai aceste boli.