Anamaria Vasile

Secretele pe care supermarketurile le ascund de consumatori

Există un mod special în care produsele sunt vândute în magazine. Este un lucru sigur faptul că, în afara unei simple înțelegeri în legătură cu modul în care funcționează clienții, este necesară și puțină psihologie pentru a-i face pe oameni să meaargă într-o anumită direcție pentru a cumpăra cât mai mult.

Clienții sunt acolo pentru că au nevoie de ceva, dar cât de des de întâmplă să plece cu coșul plin de băuturi și gustări pe care nici nu se gândeau să le cumpere? Fie că este modul în care este aranjat un produs, sau locul în care este așezat, supermarketurile se asigură că vor face maximul de vânzări. Iată care sunt secretele pe care cele mai mari magazine nu vor să le știm:

1. Muzica – unele magzine aleg muzică mai lentă pentru a face oamenii să petreacă mai mult timp la cumpărături. Un ritm mai lent relxează oamenii și îi face să meargă printre culoare la o viteză care îi încurajează să privească mai mult produsele și să își umple cărucioarele.

2. Îți fac simțurile să scadă – acele mostre delicioase din magazin pe care le vedem la fiecare colț? Nu doar că îți vor crește apetitul pentru produsul respectiv, dar te vor încuraja să cumperi mai multă mâncare în general, susține un studiu efectuat la Universitatea din Arizona. Cercetătorii sunt extrem de conștienți de acest lucru, studiile indică faptul că până și cel mai fin miros de mâncare contribuie acestui efect. Piețele de produse proaspete te invită să guști dintr-un produs care îmbie prin mirosul lui întreaga zonă.

3. Schimbă datele de expirare (și, de obicei, este legal) – nimeni nu știe exact de cât timp are nevoie un produs pentru a expira cu exactitate. Deși supermarketurile vor alege o dată pe produsele de carne, de exemplu, nu există nicio garanție că nu va exploda într-o grămadă de salmonela din momentul în care a trecut un minut de la data expirării. După asta, totul este un joc de noroc. Nu vei ști niciodată dacă acel pui îți va face cadou o toxinfecție alimentară. Măcar aceste date îți oferă ție ocazia de a lua o dicizie, este alegerea ta dacă vrei să riști și să te joci au boli ca E.coli.

4. Pe legume și fructe se folosesc aburi – legumele și fructele încep să își piardă din umezeală din momentul în care sunt culese până când ajung în magazin. Oamenii care se ocupă cu așa ceva se asigură că morcovii, broccoli, ardeii vor arăta mai proaspeți și mai umezi. Prea multă apă poate promova creșterea bacteriilor, în special pe legumele care nu necesită și mai multă umezeală de un spray special ca cel care se folosește în unele magazine.

5. Seamănă cu Vegas-ul – supermarketurile sunt proiectate ca și cazinourile: fără ceasuri și aproape fără ferestre, pline de lumină artificială, un loc în care timpul stă pe loc. Cazinourile obligă oamenii să navigheze prin toate zonele jocurilor de noroc înainte de a ajunge la destinațiile cheie ca restaurantele, băile sau ieșirile. Așa se întâmplă și în cazul supermarketurilor: cele mai esențiale produse – pâine, lapte și ouă- sunt așezate în spatele magazinului pentru a se asigura că vizitatorii merg prin tot magazinul – ceea ce însemnă că există mai multă expunere la produse de junk-food și alt gen de produse mai puțin folosite.

6. Pun lucrurile rele în mijloc – secția produselor alimentare conține doar 10% din vânzarea magazinului, în timp ce celelalte produse reprezeintă 26% din vânzări. Cei mai de succes cumpărători inversează rata, cheltuind mai mulți bani în secțiunile de produse alimentare și frigidere și un procentaj mai mic pe culoarele din mijloc.

7. Până și galbenul din banane este proiectat să te atragă mai tare – așa cum a notat și National Geografic, supermarketurile plătesc foarte mulți bani pentru a studia psihologia clienților. Cele mai mari lanțuri de magazine știu cum să își aranjeze fructele și legumele în cantitatea perfectă de lumină pentru a atrage interesul. Tocmai de aceea, fiecare supermarket te ghidează prima dată către produsele proaspete înainte să ajungi la culoarul de biscuți.

Practic, clienții cei mai de bază sunt cei care sumpără din impuls, iar exemplul cel mai bun îl constituie bananele. La un anumit moment, datele de marketing susțineau că oamenii preferă banane pe nunța 12-0752 (pe scara coloră Pantone), și nu cea mai luminoasă, 13-0858. Crescătorii de banane au răspuns rapid, făcând în așa fel încît banenele să ajungă la numărul dorit.