Anamaria Vasile

Cum îți poți proteja ochii de efectele negative ale dispozitivelor

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Dar de fapt aceștia sunt unele dintre cle mai importante organe pe care le are corpul uman.

Datorită lor noi putem să percem lumea din jur exact așa cum este, fără să fie nevoie să ne imaginăm ceva.

Nici nu suntem pe deplin conștinți despre cantitatea uluitoare de informații pe care ochii noștri le procesează în fiecare zi.

Din păcate însă, din cauza consițiilor din zilele noastre, suntem tot mai neglijenți cu ochii astfel că stăm prea mult în fața ecranelor, nu ne alimentăm corespunzător, femeile omit să se demachieze seara și lista poate continua la infinit.

Beneficiem de o cantitate suficientă de lumină albastră pe timpul zilei, de la soare. Dar noi nu ne oprim aici și stăm foarte multe ore și în fața ecranelor, acolo de unde ne dublăm, sau chiar mai rău, cantitatea de lumină albastră.

Spre deosebire de razele ultra violet, această lumină ajunge direct la retină și până la pierderea totală a vederii nu este decât un pas.

Dar ca orice problemă, și aceasta are o serie de soluții la îndemâna oricui.

Stai cât mai puțin în fața oricărui tip de ecran

Datorită posturilor de muncă pe care le au, majoritatea oamenilor sunt nevoiți să stea câte opt ore în fiecare zi în fața calculatorului.

Acest număr este deja suficient de mare, așa că atunci când ajungi acasă, încearcă să îți umpli timpul cu alte activități care să nu implice telefon, televizor sau calculator.

Și neapărat, în timpul programului de la birou, ia pauze dese pentru ca ochii tăi să aibă timp suficient ca să își revină iar tu să îți poți continua munca la birou.

Ai grijă cât de mult poți de ochii tăi pentru ca aceștia să fie afectați cât maai puțin posibil de factorii de stres.

Chiar dacă este iarnă, soarele oricum mai strălucește, mai putenic chiar, din cauza zăpezii, așa că nu renunța la ochelarii de soare în niciun sezon.

Dacă fumezi, a fi bine să renunți la acest viciu și de dragul ochilor, dar și pentru restul efectelor pozitive asupra organismului.

Trebuie să ai mereu ochii umezi. Această stare o poți obține dacă clipești de foarte multe ori. Dacă nu îți permite zona în care locuiești, atunci este nevoie să îți iei un umidificator special.

Chiar dacă pare să nu existe nicio legătură între sport și vederea bună, aceasta totuși există. Cel puțin jumătate de oră de mers, alergat sau de înot este suficientă pentru ca ochii tăi să se revigoreze.