Anamaria Vasile

Cum sa iti cureti cuptorul fara sa folosesti detergenti

Pentru ca vrem sa va usuram munca, astazi va venim in ajutor cu sfaturi utile si eficiente pentru a va curata cuptorul rapid si fara sa folositi detergenti plini de chimicale. Iata cat de usor este.

Aveti nevoie de:

– manusi de unica folosinta

– o sticla de tip spray

– o laveta

– paleta din silicon sau plastic

– apa

– otet alb

– bicarbonat de sodiu

Indicatii pentru curatarea cuptorului:

1. Deschideti cuptorul si scoateti totul din interiorul sau (grilaje, rotisoare, aparate de masurat temperatura etc.).

2. Intr-un bol, amestecati 150 de grame de bicarbonat de sodiu cu cateva linguri de apa. Ajustati cantitatea fiecaruia dintre ingrediente pana cand obtineti o pasta omogena. Aproximativ 3 linguri de apa sunt suficiente pentru a obtine consistenta dorita.

3. Puneti-va manusile si intindeti pasta din bicarbonat si apa pe peretii si pe usa cuptorului. Evitati zonele prin care iese flacara atunci cand este pornit cuptorul. Cu ajutorul manusilor veti putea intinde pasta si in cele mai murdare colturi. Bicarbonatul va capata o culoare maronie, insa nu trebuie sa va faceti griji. Acoperiti suprafetele foarte bine cu pasta din plin.

4. Inchideti usa si lasati pasta sa actioneze cel putin 12 ore (eventual, peste noapte).

5. Dupa ce au trecut cele 12 ore, deschideti cuptorul. Umeziti o laveta si curatati toata pasta pe care ati intins-o in interiorul cuptorului. Daca nu reusiti sa curatati pasta doar cu ajutorul lavetei, folositi si o spatula din silicon ori plastic.

6. Au mai ramas urme de bicarbonat? Nicio problema. Puneti otet alb intr-o sticla de tip spray si pulverizati pe zonele cu pricina. Astfel, bicarbonatul se va transforma intr-un soi de spuma.

7. Clatiti cu ajutorul lavetei umede si stergeti cu un prosop uscat. Puneti grilajul inapoi (pe acesta il puteti curata exact ca pe cuptor, lasandu-l peste noapte cu pasta deasupra lui).

Gata! Asta e tot! 🙂

Nu reuşeşti să scapid e arsuri şi grăsime uscată pe pereţii cuptorului? Vezi aici câteva reţete DIY care te ajută să ai un aragaz curat, parfumat şi toate astea în timp record. Vezi câteva trucuri rapide de curăţat cuptorul.

Bicarbonat de sodiu

Celebra Martha Stewart recomandă o pastă groasă din bicarbonat de sodiu şi apă, pe care o aplici în întreg cuptorul, pe rafturi, tăvi şi pereţi. Lasă pasta să acţioneze peste noapte şi a doua zi curăţă cu o spatulă, sau un burete aspru.

Sare, oţet şi cldură

Dacă nu vrei să foloseşti substanţe complexe, sau toxice, poţi încerca un remediu organic, la însemâna oricu pentr a curăţa un cuptor foarte murdar, plin de arsură.
Încinge cuptorul la foc minim, amestecă într-un recipient cu pulverizator apă şi oţet de vin alb (puteţi adăuga şi bicarbonat) sau mere în părţi egale şi aplică uniform. Imediat după ce ai pulverizat soluţia, aruncă sare peste toate zonele unde găseşti arsură, grăsime, resturi. Închide focul şi lasă soluţia şi sarea să acţioneze, Când totul s-a răcit şi uscat, curăţă cu o spatulă sau un burete aspru.

Detergent de vase şi bicarbonat

Amestecă o ceaşcă şi jumătate de bicarbonat de sodiu cu ¼ ceaşcă de detergent de vase şi apă cât să obţii o pastă groasă. Acoperă suprafaţa interioară a cuptorului cu acest amestec şi lasă să acţioneze câteva ore. Foloseşte un pulverizator cu apă şi umezeşte pasta din când în când, ca să nu se usuce. Foloseşte un prosop uscat ca să ştergi amestecul şi clăteşte dacă este cazul.
Vezi video cu trucuri rapide de curăţat cuptorul