Anamaria Vasile

Mobiliere care te ajută să economisești spațiu

Amenajarea spatiului intr-un apartament mic este uneori o adevarata provocare. Iti doresti o casa cu de toate, decorata cu bun gust si o ambianta placuta, insa in acelasi timp ai nevoie de spatiu pentru mobilier si pentru alte accesorii de interior.

Cand te gandesti la apartamentele inghesuite de bloc, pare numai un vis frumos. Solutia salvatoare este sa investesti intr-un mobilier multifunctional, destinat spatiilor mici.

In functie de diferite necesitati si preferinte, exista numeroase optiuni de mobilier pentru amenajarea incaperilor mici. Iata 5 dintre acestea:

1. CANAPEAUA EXTENSIBILA

Canapeaua extensibila indeplineste functiile uneia obisnuite, dar are si atributii de pat si spatiu de depozitare, fiind astfel ideala atunci cand nu ai spatiu suficient si esti nevoit sa transformi camera de zi in dormitor.

O canapea extensibila buna poate acoperi nevoile tale si pe timpul zilei, dar trebuie sa se transforme usor si intr-un pat confortabil, care sa-ti asigure un somn linistit pe timpul noptii.

Canapeaua extensibila ideala are un spatiu de depozitare pentru asternuturi sau alte obiecte personale.

Poti opta pentru o canapea din material textil, imitatie de piele sau piele, cu sau fara brate.

2. MOBILIERUL DE LIVING

Mobila de living este un ansamblu de mobilier esential in orice casa ori apartament, indiferent de dimensiunile acestora.

Pentru un spatiu mic iti recomandam o mobila de living din lemn sau pal melaminat, care sa aiba rafturi de biblioteca, sertare si dulapuri, conceputa mai mult pe verticala.

Un astfel de sistem se integreaza perfect intr-o camera de apartament sau intr-o garsoniera, creand spatii generoase pentru depozitare, dar si loc pentru o canapea cu doua sau 3 locuri si o masuta de cafea, sub care poti „ascunde” doi tabureti.

Un spatiu de mici dimensiuni poate fi echilibrat cu piese auxiliare delicate: masute mici ce pot fi incluse una intr-alta ori chiar o masa joasa din sticla. O alegere buna este si masa-pupitru cu rotile ce poate fi folosita atat ca birou, cat si ca masa pe care poti servi gustari, atunci cand ai invitati.

Fara sa se incadreze intr-un singur stil de amenajare interioara, taburetul corespunde nevoii de maxima functionalitate intr-un design minimalist. Acesta se foloseste in special pentru sedere, dar, mai nou, vine si cu functia de depozitare. Designul minimalist il recomanda oricarui camin romanesc, aflat in cautare de un mic obiect de mobilier de maxima utilitate. Se poate aseza oriunde – in living, in dormitor si in camera copilului.

3. PATUL SI NOPTIERELE DIN DORMITOR

Pentru un dormitor mic e bine sa te orientezi catre un model de pat cu lada de depozitare integrata sub saltea. Acest model de pat il regasesti cel mai des in colectiile de mobilier cu design modern, iar accesarea lazii de depozitare este foarte simpla datorita sistemul de ridicare a saltelei.

O alta optiune pentru un pat comod si practic este varianta prevazuta cu sertare in partea inferioara. Practic, sertarele de sub pat au functia comodei si sunt ideale pentru depozitarea cuverturilor, plapumilor, pernelor sau chiar a lenjeriei pentru pat.

In timp ce patul este intodeauna cea mai importanta piesa din orice dormitor, camera nu este completa fara cel putin o noptiera. Noptierele ofera un spatiu pentru asezarea diverselor obiecte decorative, cum ar fi o lampa, un pahar, o carte sau orice alt obiect pe care-l doriti aproape de pat, si in acelasi timp asigura spatii de depozitare permitand organizarea cartilor sau a diferitelor obiectelor de uz frecvent.

4. DULAPUL DE HAINE

Dulapul pentru haine a fost, este si va fi una dintre principalele piese de mobilier care te ajuta sa economisesti spatiu si completeaza in mod placut aranjamentul interior al unei incaperi. Dispunerea lui pe verticala iti permite sa te organizezi cel mai bine, din punct de vedere vestimentar, de la un sezon la altul.

Daca vrei ca acesta sa includa atat imbracaminte, cat si incaltaminte sau accesorii, este bine sa alegi unul cu design universal, care include rafturi, sertare si o zona pentru umerase in interiorul aceleiasi piese.

Nu mai sunt la moda sifonierele imense, asa ca mai bine achizitionezi unul micut, elegant, cu 2 sau 3 usi, in culori deschise, cu usi glisante, eventual accesorizate cu oglinzi.

Dulapurile incastrate in perete sunt o solutie eficienta pentru un dormitor bine organizat. Daca spatiul iti permite poti opta pentru montarea unui dressing de la un capat la celalalt al peretelui pentru uniformitate si eficienta a zonei de depozitare a hainelor. Se pot folosi atat usi mate in culori care se regasesc in amenajarea dormitorului cat si cele cu suprafete lucioase sau chiar cu oglinzi pentru a spori iluzia spatialitatii incaperii.

5. BUCATARIA

In amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni ai in vedere zonele de deasupra mobilierului sau cele de deasupra usii. De aceea este important sa alegi mobilier inalt, pana aproape de tavan. Vei obtine in acest fel un raft in plus in dulapurile tale suspendate.

Masa pliabila, ascunsa in perete, se dovedeste a fi extrem de utila in bucatariile mici. O poti strange atunci cand gatesti, pentru mai mult spatiu de miscare.

Iar daca nu ai loc pentru o masa, atunci o polita mai lata poate fi folosita atat pe post de blat atunci cand gatesti si pe post de masa. De asemenea, poti alege scaunele pliabile sau pe cele care se stivuiesc pentru a avea mai mult loc cand nu le folosesti.

Compartimentarea eficienta a dulapurilor este un alt truc pe care trebuie sa-l inveti daca ai o bucatarie foarte mica. Este necesar ca fiecare raft si dulap sa fie organizat in interior potrivit lucrurilor pe care doresti sa le pastrezi acolo. De exemplu, un raft vertical este alegerea perfecta pentru a mentine in ordine borcanelele de condimente.

E clar, poti sa amenajezi un spatiu mic cu obiecte putine, astfel incat sa iti si ramana foarte mult loc. Conditia principala este sa renunti la obiectele voluminoase si sa alegi unele multifunctionale care ocupa putin loc, mai ales pe orizontala.