Anamaria Vasile

Cum se realizeaza corect procesul de reciclare a plasticului si care sunt efectele benefice asupra mediului

Plasticul se regaseste aproape pretutindeni, iar motivele sunt simple: este un material ieftin, rezistent in timp si versatil. Astfel, plasticul poate fi folosit cu usurinta pentru atingerea diverselor obiective, precum producerea ambalajelor sau a diverselor piese. Asa a reusit productia de plastic sa ia amploare in ultimii ani.

In fiecare an, se produc aproape 350 milioane de tone de plastic. Este drept ca acesta este un material folositor si accesibil din orice punct de vedere, insa utilizarea lui trebuie gestionata corect, inca de la productie si pana la reciclare.

Cele mai eficiente solutii pentru a evita riscul sufocarii planetei cu plastic sunt urmatoarele:

  • Utilizarea plasticului doar atunci cand este absolut necesar;
  • Reciclarea regulata si corecta, atat in ceea ce priveste propriile locuinte, cat si in marile industrii.

Reguli de urmat pentru o reciclare corecta a plasticului

Cu toate ca procesul de reciclare este cunoscut de toata lumea (sau cel putin asa ar trebui), nu la fel se intampla si in cazul regulilor ce trebuie respectate in cadrul acestui proces. Aproximativ trei sferturi din materialele de plastic reciclate ajung la gunoi din cauza faptului ca oamenii nu aplica regulile de baza pentru colectarea selectiva.

Iata cum ar trebui sa procedezi atunci cand iti doresti sa reciclezi plasticul:

  • Curata cu atentie recipientele din plastic inainte sa le trimiti spre reciclat;
  • Strange cat poti de bine pungile din plastic pe care le reciclezi si asigura-te ca sunt curate;
  • Nu indeparta dopul atunci cand urmeaza sa reciclezi sticlele de plastic si aplatizeaza-le cat se poate de mult;
  • Elimina etichetele de pe ambalajele din plastic.

Reciclarea plasticului si efectele benefice asupra mediului

Exista numeroase motive pentru care fiecare dintre noi ar trebuie sa recicleze plasticul, iar odata amintite nu vor face decat sa te determine si mai mult sa adopti acest comportament responsabil. Iti prezentam cateva dintre beneficii:

  • Atunci cand alegi sa reciclezi plasticul in loc sa-l arunci la gunoi, trebuie sa stii ca tocmai ai contribuit la sustinerea economiei, pe langa protejarea mediului. De ce? Pentru ca o tona de plastic nu numai ca genereaza materie prima, ci si locuri de munca sau venituri.
  • Daca reciclezi, salvezi pasarile marine si pestii. Daca nu o faci, trebuie sa stii ca peste 8 milioane de tone de gunoi, majoritatea plastic, se regasesc anual in oceane.
  • Reciclarea plasticului salveaza si o mare cantitate de energie. De exemplu, o tona de plastic reuseste sa economiseasca 5.774 kWh. Asta inseamna energia utilizata de o familie intr-un an. Tot in acest sens, o familie utilizeaza timp de un an aproximativ 400 de kg de deseuri din plastic.
  • Emisiile de CO2 si gazele cu efect de sera pot fi, de asemenea, diminuate prin intermediul reciclarii plasticului.

Fie ca ai adoptat deja comportamentul reciclarii plasticului sau nu, speram ca acest articol ti-a demonstrat cat de importanta este reciclarea si cum trebuie sa procedezi pentru a desfasura procesul corect. Daca esti in cautarea unui centru de reciclare, afla ca Ecoremat este unul dintre centrele la care poti apela pentru colectare selectiva!