Anamaria Vasile

Cum speli hainele copiilor. Așa am evitat alergiile și iritațiile

Haideți să fim sinceri! Nicio mamă nu e relaxată la început! Pe lângă o mie de griji că nu știi ce să faci cu bebe, mai ai și alte preocupări… casnice ca să spunem așa. Mamele nu lasă casa vraiște, ci încearcă să se ocupe, pe cât posibil, și de alimentația familiei, dar și de curățenie. Hainele curate au fost o prioritate pentru mine încă de când am născut, iar îngrijirea hăinuțelor bebelușului a fost o provocare, la început. 

Zic la început pentru că, în timp, am învățat cum să am grijă de hainele piticilor mei, astfel încât ei să nu se confrunte cu nicio alergie, iritație sau altă neplăcere. Am decis să aduc câteva sfaturi în acest articol care ar putea fi de folos proaspetelor mămici.

Stați liniștite, lucrurile sunt mai simple decât par! Important este să nu le complicăm tocmai noi!

Temperatura la care se spală hainele copiilor

Temperatura recomandată și cea la care spăl și eu hainele piticlor mei este de 60 de grade celsius. La această temperatură, peste 90 % dintre bacterii sunt distruse. Este bine să verifici și etichetele hainelor, căci aproape toate au instrucțiuni de spălare. De pildă, unele haine nu se spală la mașina de rufe, ci doar manual.

De asemenea, este important de punctat faptul că, în mașina de spălat, se pun DOAR hainele de copii. Nu amesteca hainele celor mici cu ale voastre, ale adulților și cu nimic altceva ce ar trebui spălat. 
Este bine să folosești și funcția de clătire suplimentară sau funcție specială pentru copii, pe care multe mașini de spălat o au. Hainele trebuie să fie cât mai bine clătite, fără a avea urme de detergent sau balsam.
Cum alegi detergentul pentru hainele copiilor

Apropo de detergent sau balsam, eu nu recomand balsamul la hainele copiilor foarte mici. Când am început să folosesc balsamul la rufele copiilor, am ales doar variantă Sensitive sau special pentru bebe, astfel încât să nu aibă parfumuri sau alți compuși chimici puternici care să le provoace alergii sau iritații. 

De asemenea, detergentul ales de mine este hipoalergenic, astfel încât să fie blând cu pielea piticilor. Nu am folosit niciodată înălbitori sau chimicale pentru îndepărtat petele, căci conțin substanțe prea puternice, care pot fi nocive.

Toate hainele copiilor se calcă

Recunosc, îmi place ca toate hainele noastre, atât ale adulților, cât și ale copiilor, să fie perfect călcate. Dar, dincolo de aspectul fizic, hainele călcate ajută foarte mult la îndepărtarea bacteriilor. Mult timp, eu am călcat toate, dar toate hăinuțele pe care le-au purtat cei mici. Și nu îmi pare rău, căci sigur am evitat cine știe ce neplăceri cauzate de bacterii.

Este bine ca hainele să fie uscate bine, cel mai bine direct la soare, înainte de a fi călcate. 

Cum alegi, efectiv, hainele copiilor

Contează enorm și hainele pe care le alegi pentru piticii tăi. Anumite materiale, mai calitative, se comportă mult mai bine la spălat, mai ales că spălăm la 90 de grade celsius. Cele care nu sunt de bună calitate se decolorează, se subțiază și se scămoșează destul de repede.

Alege haine din materiale naturale, prin care pielea bebelușului și a copilului respiră, pentru că și acest aspect contribuie la evitarea iritațiilor.

Evident, hainele noi se spală ÎNTOTDEAUNA înainte de purtare. La mine acasă, această regulă nu e doar pentru copii, ci și pentru adulți!

Cum ai grijă de mașina de spălat rufe

Chiar dacă respecți toți pașii de mai sus și nu cureți mașina de spălat, tot te expui unui risc de a dobândi bacterii din interiorul ei. Măcar o dată pe lună, e bine să rulezi programul la temperatura cea mai înalăt (90-95 de grade) cu mașina goală, pentru a o dezinfecta. Poți folosi și soluții speciale din comerț care dezinfectează mașina sau poți folosi oțet și bicarbonat de sodiu ca să o cureți în profunzime.
Voi ce sfaturi mai aveți, mămici, pentru a avea cea mai bună grijă de hainele piticilor noștri?