Anamaria Vasile

De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o găti

Cu toate că pare logic ca primul pas în prepararea mesei să fie spălatul cărnii, experții spun altceva.

Carnea de pasăre are bacterii ce pot fi dăunătoare pentru noi. Din această cauză, toată lumea spală puiul înainte de a-l găti.

Agenția pentru Standarde Alimentare explică faptul că spălatul cărnii ajută la răspândirea bacteriilor, și nu la înlăturarea lor.

Iată de ce ne poate afecta sănătatea faptul că spălăm carnea de pui și cum îl putem găti evitând toate aceste bacterii.

De ce nu ar trebui să speli carnea crudă de pasăre.

Carnea crudă este plină de bacterii ce pot provoca boli serioase. În America de Nord, cele mai populare cauze pentru intoxicația alimentară, sunt cele 2 bacterii: salmonella și campylobacter.

Salmonella este un grup de bacterii care se găsește deobicei în intestinele păsărilor.

Atunci când oamenii mănâncă alimente infestate cu salmonella, aceștia dezvoltă simptome precum diaree, febră, crampe abdominale, amețeală și greață.

Majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc din cauza alimentelor infestate cu salmonella își revin după câteva zile, dar la unii oameni, boala se agravează.

Un exemplu pentru acest tip de boli este septicemia.

Conform datelor statistice, campylobacter este cauza principală pentru bolile diareice din Statele Unite. Această bacterie rămâne în corpul uman până la 10 zile și cauzează mari dureri abdominale.

Au fost raportate și anumite efecte pe termen lung cauzate de campylobacter. Printre acestea se numără artrita, dar și o boală extrem de rară numită sindromul Guillain-Barre, care afectează mușchii și sistemul nervos.

Aproximativ 40% din cazurile de sindrom Guillain-Barre din Statele Unite sunt atribuite expunerii la campylobacter.

Agenția pentru Standarde Alimentare afirmă că apa nu poate înlătura campylobacter. De fapt, spălând carnea crudă de pasăre nu facem decât să răspândim bacteria prin particulele de apă.

Asta înseamnă că dacă speli o bucată de carne infectată, trebuie să ai grijă nu numai la zona în care a stat puiul, ci și la zona cu care apa folosită a venit în contact. Astfel, carnea ta de pasăre poate fi o bombă cu bacterii periculoase.

Cum poți evita intoxicația alimentară?

Agenția pentru Standarde Alimentare explică faptul că cel mai bun mod de a te asigura că toate bacteriile dăunătoare din carnea de pasăre au dispărut, este să o gătești cât mai bine.

Asigurați-vă că puiul gătit scoate aburi înainte de a-l servi. Pătrundeți cu cuțitul în cea mai groasă parte a cărnii și asigurați-vă că este destul de fierbinte, că nu mai este crudă și că este destul de suculentă.

Nu în ultimul rând, carnea trebuie păstrată la o temperatură sub 4 grade, pentru că depozitarea acesteia la o temperatură ridicată permite reproducerea bacteriilor.