Anamaria Vasile

Diferențele dintre nașterea la spital de stat versus spital privat. Experiența mea cu cele două

Bună, dragi mămici și viitoare mămici. Dacă sunteți pentru prima oară pe blogul meu, aflați că am doi copilași, iar săptămâna aceasta am publicat un articol despre diferența dintre nașterea naturală și cea prin cezariană.

Dacă doriți să îl citiți, îl găsiți aici. Am primit multe întrebări, după ce l-am scris, despre diferențele dintre nașterea la stat, versus cea la spitalul privat. Astfel, am decis să vă povestesc experiența celor două nașteri și din această perspectivă.

Pe Edi, băiețelul meu, primul copil, l-am născut natural, la 8 luni, la spitalul privat. Pe Ariana am născut-o prin cezariană, din motive medicale, la privat. Pentru mine, diferențele nu au fost majore, între cele două spitale, primind un tratament foarte bun în ambele. Însă, dacă cineva m-ar întreba, după cum am spus și în primul articol, aș recomanda spitalul privat, strict pentru confortul pe care îl asigură.

Iată deci povestea mea cu cele două nașteri: la spital de stat și spital privat

La sfatul medicului, la primul copil am ales un spital de stat. Medicul m-a asigurat că va fi totul în regulă, așa că am luat o rezervă cu două paturi, pentru ca și soțul meu să fie alături de mine în zilele de după naștere.

Am fost mulțumită de condițiile din spital, în ciuda tuturor poveștilor pe care le-am auzit despre experiențe neplăcute ale unor mămici. Îmi pare rău că alte femei au trecut prin greutăți la spital, însă, pentru mine nu a fost deloc neplăcut sau traumatizant.

Serviciile oferite de personalul medical au fost foarte ok. Asistentele au stat foarte mult pe lângă mine și au insistat pe alăptat și nu au insistat să dăm copilului formulă. M-au ajutat să găsesc poziții bune de alăptat, m-au încurajat să am răbdare, până când bebelușul se învață să mănânce. În spital, nimeni nu s-a purtat urât cu mine, ci au răspuns le orice întrebare, mi-au arătat tot ce am avut nevoie să știu.

A fost extraordinar de important pentru mine să primesc acest confort psihic, mai ales, imediat după naștere. Mamele au câteva zile în care sunt foarte sensibile, de aceea au nevoie să fie relaxate și liniștite. Eu am aflat la spital cum să îl țin, cum să îl șterg, cum să îl întorc, cum să îl așez, cum să îi fac băiță, deși și instinctul de mamă și-a spus cuvântul și parcă știam oricum tot ce trebuia să fac cu puiul meu 🙂

Așadar, nu am avut nimic de reproșat serviciilor primite la spitalul de stat.

Nașterea la spitalul privat. De ce a fost diferită

Poate vă întrebați de ce am ales spitalul privat pentru a doua sarcină, dacă tot am fost mulțumită de spitalul public. Am dorit să am parte de mai mult confort și am vrut să văd dacă serviciile sunt cu mult mai bune la acest spital. Eu am ales spitalul privat și pentru că mai multe prietene mi l-au recomandat, fiind super mulțumite de cum a decurs sarcina acolo. Mai mult decât atât, în ultimele săptămâni de sarcină, am aflat că am și o anemie puternică, ce a dus la anumite complicații, după cum am povestit și în articolul despre cele două nașteri.

De aceea, cu mai puțin de o săptămână înainte de a naște, am mers la spitalul privat, l-am vizitat și am semnat contractul cu ei. Am născut tot cu medicul meu, care mi-a recomandat să fac cezariană, tot din cauza complicațiilor provocate de anemie și pentru că Ariana nu prea se grăbea să iasă, depășind deja termenul.

Și la spitalul privat am avut o rezervă, însă, de această dată, nu am mai simțit nevoia să îl țin și pe soț în permanență alături de noi. De această dată, eram mai sigură pe mine și am vrut să mă bucur singură de primele momente alături de pitica mea. Este adevărat că la spitatul privat am avut un altfel de confort, fiind totul mult mai modern.

Și la spitalul privat am primit tot sprijinul personalului medical, mai ales că, după nașterea de cezariană, am avut nevoie de sprijin ca să mă ridic și să merg la început. La fel, mi s-au dat toate informațiile și toate răspunsurile, totul a fost curat și îngrijit, iar pitica mea era pe mâini bune.

Totuși, dacă aveți de ales, recomand confortul oferit de spitalul privat, pentru siguranța voastră și liniștea psihică, atât de importantă pentru o proaspătă mămică.

Aștept în mesaj privat pe Instagram sau pe Facebook, experiențele voastre cu nașterile și întrebări de la viitoarele mămici la care voi răspunde cu drag. Vă pup!