După cum probabil toate mămicile știu, diversificarea la copii se face începând cu vârsta de 6 luni. Aceasta este recomandarea specialiștilor, care consideră că până la 6 luni, pentru copii este suficient laptele matern sau formula, după caz. De asemenea, medicii consideră că bebelușii pot fi alăptați în continuare, chiar dacă se începe diversificarea, pentru că laptele matern le asigură necesarul de nutrienți și de vitamine.
În plus, la începutul diversificării, copilul nu se hrănește efectiv cu mâncarea, ci doar face cunoștință cu alimentele. De asemenea, în această etapă se verifică și posibile alergii ale bebelușului.
La primul copil, când a venit perioada diversificării, am început-o cu teamă. Cu teama de nou, cu teama că nu ma voi descurca, cu teama ca cel mic să nu se înece, să nu aibă vreo alergie. Am citit mult despre diversificare, am citit și despre autodiversificare și, fiind primul copil, îmi doream să fiu mămica perfectă, să iasă totul perfect.
Am cumparat mai multe feluri de castronașe, lingurițe din diferite materiale, cănute, babetici. Am primit schema diversificării de la medicul nostru pediatru. În această schemă, totul se calcula în grame, iar eu la rândul meu, înainte să îi dau mâncarea, o cântăream.
Cântăream carnea, brânzica calcică, piureurile, sucul de fructe, de legume, absolut tot. Nimic nu trebuia să depășească gramajul scris în schema transmisă de către medicul pediatru. Am ținut-o cu sfințenie și am avut noroc că nu am avut un copil mofturos și chiar a fost deschis la tot ce îi pregăteam de mâncare. La noi partea de diversificare chiar a fost distractivă pentru ca am avut un copil mâncacios.
Nici nu vreau sa îmi imaginez cum ar fi fost dacă nu dorea sa mănânce, să încerce sau dacă aț fi fost nevoită să recurg la autodiversificare (urmează să fac un articol și despre acest subiect). Când a venit și rândul Arianei pentru diversificare totul a decurs mult mai ușor. Știam deja ce aveam de făcut, știam ce schemă să urmez, dar încă aveam teama ca poate nu va fi la fel de mâncăcioasă că frățiorul ei. În schimb, am avut noroc și de data aceasta!
De ce să ții cont când treci la diversificare
Deși, după cum spuneam, este recomandată vârstă de 6 luni pentru introducerea alimentelor solide, aceasta nu este o regulă. Diversificarea poate începe și mai târziu, în cazul în care bebe nu e pregătit. Cum știi că este momentul oportun pentru a începe diversificarea? Tot specialiștii au stabilit câteva criterii pe care părinții trebuie să le urmărească.
Când este copilul pregătit pentru diversificare
Știi că piticul tău poate mânca alimente solide atunci când:
- Își ține capul
- Stă în funduleț în scaun
- Poate împinge alimentele cu limba și poate ține alimentele în gură, închide gura când e hrănit cu lingurița
- Și-a dublat greutatea de la naștere
- Este curios și dornic să încerce alimentele solide
- Închide gura atunci când este hrănit cu lingurița
- Plimbă mâncarea în gură
Cum începi diversificarea
Aici părerile sunt împărțite și cel mai bine este să te consulți cu pediatrul care îți cunoaște cel mai bine copilașul.
De regulă, se recomandă ca, după fiecare aliment nou introdus, să se aștepte 4-5 zile, pentru a vedea dacă alimentul are potențial alergen.
La început, cel mai frecvent, mămicile le oferă copiilor piureuri din fructe, precum banane, pere, măr, piersici, avocado sau legume: morcovi, dovlecei, cartofi dulci, mazăre, diverse tipuri de fasole boabe. Apoi se introduc piureuri de carne de pui, porc, vită. Apoi copilul poate încărca iaurtul și cereale speciale pentru copii, fortifiate cu fier.
Nu se dau copiilor fructe cu potențial alergen, precum căpșunile sau nuci, alune etc. Se evită ouăle crude sau moi, sarea, mierea sau zahărul. Nici laptele de vacă sau de oaie nu este recomandat pentru copiii care au sub un an.
Mici trucuri pentru ca cei mici să accepte alimentele noi
• Nu le da să mănânce când sunt somnoroși, obosiți sau supărați. Dă-le un aliment nou când sunt bine dispuși
• Nu îi forța să mănânce dacă refuză
• Lasă-i să exploreze. Piticii vor fi curioși de ce se află în farfurii, așa că nu îi grăbi, permite-le să se bucure de moment