În Statele Unite este o întreagă şcoală orientată pe arta oratoriei (Public Speaking în engleză). De la elevii de liceu la cei de facultate, viitorii profesionişti americani învaţă cum să preziente şi să comporte în public.
Cu toate că am predat Public Speaking şi am avut ocazia să prezint în public în diverse ocazii, tot n-am reuşit să-mi înfrâng cu totul frica de scenă. Americanii, pentru că învaţă din fragedă pruncie îndelednicirea preferată a Greciei antice, se simt mult mai în siguranţă şi sunt oratori mult mai dezinvolţi decât orice altă naţie.
Ca să fac o generalizare, oricât ar fi de bun prezentatorul şi oricât ar fi el de sigur de corectitudinea şi inventivitatea discursului său, nu există persoană să nu aibă trac la ideea de a fi în centrul atenţiei.
Şi aş adăuga, fiecăruia îi este frică de nescunoscut, fie că întâlneşti pentru prima oară o persoană sau o sală plină de oameni - o audienţa.
Dar frica de scenă sau de podiu poate fi foarte uşor învinsă urmând câteva reguli simple.
Am să enumerez în continuare câteva trucuri pe care le-am transmis şi studenţilor mei şi care pe mine m-au ajutat în fiecare situaţie.
Aceste reguli pot fi aplicate şi când întâlniţi o persoană nouă, când sunteţi chemaţi la şef în birou şi vi se ridică pulsul de simţiţi o inimă agitându-se în gât sau când parterul de viaţă vrea asa discute” cu tine.
1. Respira adanc de cinci ori! Atentie totusi la hiperventilatie, nu vrei sa lesini chiar inainte de a-i spune sefului tot ce ai pe suflet sau inainte de a convinge o audienta sa-ti ofere grantul de care ai nevoie pentru cercetare.
De cate ori urmez aceasta regula sunt atat de linistita ca pot gasi puterea de a inainta cu pieptul inainte spre instrumental de tortura, podiumul. Apoi urmeaza regula doi:
2. Gandeste-te la ceva amuzant! De cele mai multe ori ma gandesc la o gluma buna pe care o folosesc si sa sparg gheata – ai grija totusi la ce fel de audienta ai, nu toate se se preteaza la astefel de abordare.
Ma gandesc uneori la niste scene amuzante din filme sau la accese de ras pe care le-am avut cu un coleg sau cu un prieten.
Alteori ma gandesc la o gafa pe care a facut-o vreun model de-al meu si-mi spun, nimeni nu e perfect, nici macar ….puteti umple spatiul gol cu numele modelului vostru de viata. E imposibil sa nu aiba si el o scapare, cat de mica!
3. Cunoaste-te pe tine insuti! Fii sincer si pune in prezentare ce stii tu, ce ai verificat si ce informatie rezoneaza cu felul tau de a fi. Nu incerca sa pretinzi a fi ceea ce nu esti pentru ca asta o sa transpara in prezentarea ta – o sa suni fals!
Foloseste vocabularul tau, vorbeste din experienta ta si adopta gestica ta – chiar daca uneori este foarte expansiva. Poti da imaginar cu sutul intr-o minge, poti ciocani la o usa sau poti stramba din nas cand nu-ti convine ceva.
De asemenea, e important sa stii de ce “tu” prezinti materialul respectiv si nu altul. Si inca ceva, ce vrei sa obtii cu prezentarea respectiva?