La Londra, o romanca din Apuseni lucreaza pentru Familia Regala britanica.
Aura Woodward conduce fundatia Printului de Wales din Romania, iar timpul si-l imparte intre palatele regale de la Londra, unde are biroul, si satele din Romania, pentru care cauta solutii de dezvoltare, relateaza protv.ro.
Aura este cea care a conceput planul de afaceri pentru pensiunea printului de la Viscri. Acum, lucreaza la un mecanism care sa-i ajute pe micii fermieri sa isi vanda produsele peste hotare.
Suntem la Londra, in inima monarhiei britanice. Aici, la Curtea Reginei, o fosta jurnalista nascuta intr-un sat din Apuseni lucreaza direct cu Printul de Wales, viitorul Rege al Marii Britanii. Impreuna gandesc si aplica strategii de dezvoltare pentru satele romanesti.
Aura Woodward: ”Am cea mai fascinanta slujba din lume, nu am nicio indoiala. Sansa de a gandi proiecte care aduc dezvoltare rurala este ce mi-am dorit foarte multa vreme sa pot sa fac.”
Paul Angelescu: ”Dar ati trait la tara?”
Aura Woodward: ”Da, eu sunt de la tara, m-am nascut la tara.”
Paul Angelescu: ”In ce sat, de unde?”
Aura Woodward: ”Intr-un sat, se cheama Belis.”
Faceti cunostinta cu Aura Woodward. Ea este romanca aleasa de Printul Charles in 2014 sa-i conduca fundatia din Romania.
Cand auziti despre cladiri de patrimoniu salvate, produse traditionale romanesti in supermarketurile din Anglia sau dati peste articole care promoveaza Transilvania, ei bine si Aura are o contributie semnificativa la toate acestea.
Aura Woodward, director executiv Fundatia Printului Charles in Romania: ”Pe aici merg eu la serviciu. Cladirea alba este “Clarance House”, iar cladirea maro este “Saint James’s Palace”.”
Clarance House a fost casa Reginei Mama, aici traieste Printul Charles, iar pana in 2011 a fost si resedinta oficiala a Printului William. Chiar pe aceste porti a plecat spre cununia religioasa cu Kate Middleton.
Aura Woodward: ”Aceasta cladire, da, este o cladire foarte importanta, foarte multi ani a fost sediul monarhiei britanice si tronul adevarat se afla aici, la Saint James’s Palace.”
Tocmai pentru ca lucreaza intr-un palat, biroul sau este pazit de trupele de elita ale infanteriei.
Aura Woodward: ”Ei sunt acolo sa protejeze Monarhul. Dar, intre timp, desigur ca au capatat un rol ceremonial.”
Paul Angelescu: ”Ati vorbit vreodata cu vreunul?”
Aura Woodward: ”Nu, pentru ca ei nu au voie sa vorbeasca cu nimeni. Trebuie sa fie intr-o pozitie aproape nemiscata ore intregi.”
In ziua filmarii, la palat era primita familia regala a Olandei.
Paul Angelescu: ”Cum vedeti toate aceste ceremonii pompoase asociate cu monarhia britanica?”
Aura Woodward: ”Ele fac parte dintr-o istorie care este fascinanta. Aceasta tara n-a mai fost invadata cu succes din 1066. Parlamentul de la Londra este mama parlamentelor. Are 900 de ani.”
Anul acesta Romania implineste ca stat modern 100 de ani.
Cam 70 de ani din ultima suta de ani au fost traiti in razboaie si dictaturi.
Practic, ultimii 30 de ani, asta este perioada, acum 30 de ani am incercat sa revenim la valorile democratice, la presa independenta, la economie de piata. 30 de ani este o perioada scurta in marea schema a istoriei si desigur ca asta este marea diferenta intre Romania si Marea Britanie.
In Marea Britanie nu a existat niciodata dictatura.
Aura a terminat Dreptul la Cluj, iar apoi s-a inscris la scoala BBC de jurnalism, pe care a absolvit-o sefa de promotie.
Aura Woodward: ”Cand lucram la BBC, era imposibil sa folosesti adejctive.”
Paul Angelescu: ”Cum adica, dati-mi un exemplu.”
Aura Woodward: ”Adica adjectivele, adverbele pot sa fie foarte subiective. Spui ca ceva este foarte frumos, ca este revoltator sau ca este acceptabil sau inacceptabil, asta poate sa fie parerea ta. Dar in acceptiunea generala poate sa fie o alta parere.”
Paul Angelescu: ”Deci eu, daca va descriu in reportaj ca avand o cariera de succes in Marea Britanie… la BBC…
Aura Woodward: ”La BBC ar fi aproape inacceptabil.”
Lasam atunci faptele sa vorbeasca de la sine si mergem la Viscri. Sediul din Romania al fundatiei se afla intr-o gospodarie saseasca, ridicata in 1777, pe care au restaurat-o folosind materialele si tehnicile de atunci.
Aura Woodward: ”Reparatiile se fac usor, sunt ieftine, reparatiile la casele traditionale nu sunt foarte scumpe. Aici se foloseste var, nisip, apa, pamant galben, materiale care costa putin. Ar fi mult mai simplu daca ai vrea sa folosesti termompan. Ar fi mult mai scump daca ai vrea sa pui termopan sau sa folosesti materiale care nu sunt potrivite cu aceste cladiri.”
Materiale avem, mesteri, mai putin. Asa l-au intalnit pe Henry, un restaurator din Marea Britanie care a reparat cladiri istorice in toate coturile lumii. In Regatul Unit guvernul angajeaza oameni ca Henry deoarce este constient de valoarea cladirilor istorice.
Henry Rumbold, specialist in restaurare: ”Nu va dati seama cat de importanta este pentru lume Transilvania. Calatoresc pe tot globul, Noua Zeelanda, Australia, in toata Europa, in Atlanticul de Sud, dar Transilvania este unica in lume, de asta este asa de importanta.”
L-au adus in Romania sa-i invete si pe tinerii nostri cum se lucreaza cu astfel de comori. Sura derapanata au trasformat-o intr-o sala multifunctionala pe care o pot inchiria. Tot aici, oaspetii pensiunii servesc mic dejunul. Pe meniu sunt numai produse din zona. Aura este cea care a gandit acest plan de afaceri care implica intreaga comunitate.
Aura Woodward: ”Daca luam acest model si il ducem in alta parte, va functiona la fel de bine. Arhitectura nu a adus-o Printul de Wales, mancarea sanatoasa nu a adus-o Printul de Wales, padurile acestea virgine nu le-a adus printul de Wales, ele existau.
Si noi am folosit aceste resurse intr-o maniera deliberata pentru a crea oportunitati si dezvoltare pentru oamenii locului. Ce am adus noi a fost acest business plan, acest model de dezvoltare daca vreti. Dar resursele erau aici, la fel cum ele exista in multe alte parti in Romania.”
Gosposdaria de la Viscri este acum o afacere profitabila, cu angajati si incasari suficent de mari cat sa organizeze cursuri de perfectionare gratuite pentru urmatoarea generatie de antreprenori la sate. Intre timp, Printul Charles a inceput un nou proiect: promovarea produselor micilor fermieri.
La Bazna, primarul si localnicii incearca sa readuca pe piata porcul de Bazna, pana de curand o rasa aproape de disparitie.
Primar: ”O rasa premium nu o lasi sa moara, o ridici si incerci sa o sustii.”
Paul Angelescu: ”Numai in Romania se putea intampla asa ceva!”
Primar: ”Dar oricum, nu e totul de pierdut, asta e partea frumoasa.”
Anul acesta, Aura, impreuna cu mai multi experti, au analizat sute de produse locale din care au ales 5: porcul de Bazna, uleiurile presate la rece de la Luna, mierea bio de Zalau, palinca de Badacin si branza de la ferma Catean. Pe toti acesti producatori i-au ajutat sa ajunga la cel mai mare targ de produse din lume.
Aura Woodward: ”Acest produs este un produs premium. Dar el ajunge pe piata. Ce incercam ca pas urmator e procesarea si sa inmultim.”
Este singurul roman care lucreaza direct cu viitorul rege al Marii Britanii. La Londra, gaseste finantare si pune la punct strategii. Pe care le aplica cu succes in satele din Romania.
Aura Woodward este unul dintre romanii care gaseste solutii concrete pentru una dintre zonele cele mai subdezvoltate, dar si cu cel mai mare potential din Europa: satul romanesc.