Anamaria Vasile

Exista maimute cu voce umana – VIDEO

Cercetatorii au descoperit faptul ca maimutele Gelada, rasa apropiata de cea a babuinilor, au capacitatea de a produce sunete asemanatoare vocii umane, lucru care arata similaritati cu ritmul vocal folosit de om.

Mai mult, aceste animale sunt de multe ori confundate cu persoane reale de catre localnicii care traiesc in apropierea padurilor populate de primatele respective.

Maimuţele Gelda, primate care trăiesc în regiunile muntoase din Etiopia au uimit cercetătorii cu capacitatea lor de a imita sunete umane în timp ce „îşi plescăie buzele”, atunci când comunică cu alte maimuţe, potrivit Daily Mail.

Conform oamenilor de ştiinţă care au înregistrat sunetele respective, ritmul structural al vocalizelor seamănă extrem de mult cu cel al vorbirii umane.

Ei au ajuns la concluzia că acesta este un pas evoluţionar spre vorbire, asemănător cu cel prin care au trecut oamenii.

„Cercetările noastre au adus dovezi în favoarea ipotezei potrivit căreia vorbirea se trage din plescăitul din buze, pentru că arată că această cale evoluţionară este posibilă.

Studiul demonstrează că primatele non-umane pot vocaliza în timp ce plescăie din buze pentru a produce sunete similare vorbirii.

De multe ori mă trezeam că mă uit în spate să văd cine vorbeşte cu mine şi observam că erau maimuţele gelada.

Era ciudat să văd că vocalizele primatelor se aseamănă atât de mult cu vocile oamenilor”, a spus profesorul Thore Bergman de la Universitatea Michigan care le studiază de mai mulţi ani.

Bergman a devenit fascinat de sunetele produse de babuinii gelada (Theropithecus gelada) în timp ce observa această specie de maimuţe foarte sociabile în anul 2006.

Ele trăiesc doar în zona platoului Etiopian, în special în zona Munţilor Semien.

Ele au un repertoriu vocal bogat şi se folosesc de mişcări faciale complexe pentru a produce sunetele.

Profesorul şi-a publicat descoperirile într-un cunoscut jurnal ştiinţific, încercând să demonstreze că ritmul plescăitului din buze al maimuţelor gelada seamănă deosebit de mult cu pauzele dintre silabele cuvintelor din multe limbi umane, ritm care corespunde cu deschiderea şi închiderea gurii.

Cercetătorii cred că sunetele sunt folosite de maimuţe în acelaşi mod în care oameni se folosesc de cuvinte pentru conversaţiile de zi cu zi.

„Limbajul nu este un instrument util doar pentru schimbul de informaţii.

Acesta are şi o funcţie socială, iar multe dialoguri între oameni par să aibă acelaşi scop ca plescăitul din buze.

Cu toate acestea, dacă eşti în compania acestor maimuţe, de multe ori ai impresia că sunt oameni în jurul tău care vorbesc.

Nu am avut niciodată această senzaţie în ani de cercetări alături de alte maimuţe”, spune profesorul bucuros de descoperirea pe care a făcut-o.