Anamaria Vasile

Gustări ciudate din întreaga lume

Există multe, multe motive pentru care ne place să călătorim – pentru a cunoaște oameni noi, pentru a explora culturi noi, pentru a vizita orașe extraordinare, pentru a ne relaxa. Dar cum rămâne cu mâncarea?

Anumite persoane sunt extrem de încântate de ideea de a gusta din bucătăria altor popoare, mai ales că este un mod extraordinar de a cunoaște o parte din cultura lor.

În acest aricol nu vom discuta despre restaurantele opulente în care se servesc mese cu șapte feluri. Din Europa, în Asia, până la America și Africa, iată care sunt cele mai interesante gustări de pe planetă din piețe și comercianții de mâncare de stradă care chiar își vor deschide apetitul pentru călătorii:

1. Okonomiyaki, Japonia – se spune că nu ai gustat niciodată din cultura japoneză până nu ai încercat Okonomiyaki. În tărâmul unde sushi-ul, tăițeii și fructele de mare sunt la mare căutare, Okonomiyaki iese în evidență pentru că este exact preparatul la care te aștepți cel mai puțin. Un fel de clătite tradiționale pe bază de varză, servite cu fulgi de fructe de mare aonori, fulgi de pește bonito, maioneză extrem de dulce și cu sos Okonomiyaki, acest preparat este vândut într-o tonetă de mâncare în toată țara.

Lăsând la o parte condimentele ciudate, este greu să spunem care este exact rețeta acestui preparat și ce îl face atât de special. Numele în sine poate fi tradus ca –ceea ce îți place ție, pe grătar-, iar asta presupune practic faptul că toate combinațiile pot fi nenumărate.

Poate că în Osaka poți mânca un crevete sau o caracatiță, iar în Tokyo găsești aceeași variantă cu carne de porc. Exista variații ale modului de preparare în funcție de locație. Stilul Hiroshima presupune ca ingredientele să fie puse la suprafață, în timp ce stilul Osaka presupune ca toate ingredientele să fie amestecate în aluat.

2. Loukoumades, Grecia – preparatul delicios Loukoumades este prezent în Grecia, Cupru, Turcia și în alte locuri din apropierea Mării Mediterane și a Orientului Mijlociu, reprezentând chiftele de aluat prăjite cu miere sau sirop. O gustare absolut delicioasă, Loukoumades sunt perfecte cu o cană de ceai și sunt cele mai bune și mai căutate dulciuri din Grecia.

Unul dintre cele mai căutate locuri în care se vinde Loukoumades este în Atena, unde vei găsi și variantele sub formă de gogoși cu gaură, dar și pe cele pline, asemănătoare chiftelelor.

3. Red, Red, Ghana – mâncarea africană este populară în jurul lumii datorită aromelor și a savoarei intense. Una dintre asemenea țăti africane este Ghana care este faimoasă pentru preparatul Red, Red, cel care este considerat preparatul național al Ghanei. Este o combinație de carne și fasole gătite într-un sos afumat, iar roșiile și uleiul îi oferă un gust mult mai intens.

4. Pierogi, Polonia – se spune că în Krakovia se vând cei mai buni Pierogi, un fel de găluște făcute de casă. Sunt preparate din făină, ouă, apă și sare și apoi sunt modelate într-o formă de semilună, dar nu înainte de a fi umplute de carne, brânză sau alte legume. Prima dată sunt fierte și apoi sunt prăjite în unt.

5. Tamyia, Egipt – toată lumea din Orientul Mijlociu servește falafel și cele mai multe țări oferă un falafel de milioane. Nimeni, totuși, nu o face la fel de bine ca epiptenii. Doar că aceștia nu îl denumesc falafel, și vor să păstreze rețeta preparatului secretă.

Dacă sunteți vreodată în Cairo sau Alexandria (cele mai bune locuri în care se servește falafel), atunci căutați faimosul preparat Tamyia, vă va schimba opinia despre cât de bun poate fi un adevărat falafel.

Se spune că secretul este în boabele de fasole. În timp ce majoritatea țărilor din Orintul Mijlociu folosesc năut pentru a face falafelul, Egiptul folosește aromatele boabe de fasole fava. Rezultatul este un produs mai zemos și mai ușor decât ce vei găsi în alte părți.

6. Lorum, Turcia – cunoscut și sub numele de delicii turcești (un termen oferit de un călător englez din timpul secolului XVIII), termenul turcesc de lorum vine de la termenul arab rahat-ul hulkum care înseamna a calma gâtul. Cu alte cuvinte, lorum-ul este varianta turcească, cea originală de rahat, bucățile dulci și delicioase pe care folosim și noi în cozonaci.