Anamaria Vasile

Iata cat iti ia sa scapi de un viciu cu adevarat!

Pe parcursul unei zile obișnuite facem o mulțime de alegeri în mod conștient sau asumat sau nu.

Unele dintre ele sunt necesare și îți fac bine, iar altele nu au cel mai pozitiv eefect și ar fi cazul să renunți să le mai faci.

Vorbim în special despre viciile pe care le au oamenii: fumatul, consumul de alcool, sau mâncatul excesiv.

După ce se întâmplă acest lucru te simți vinovat pentru faptele tale și ți-ai dori să nu o mai faci. Și te mobiliezi pentru ca acest lucru.

Printre psihologi și nu numai, circulă ideea că oamenii au nevoie de 21 de zile ca să se obișnuiască să facă lucrurile diferit sau chiar să le învețe de la zero.

Acest lucru are legătură cu o carte foarte populară prin anii 1960 în care un chirurg plastic povestea că de această perioadă de timp au nevoie oamenii ca să se obișnuiască să își vadă noile fețe sau chiar alte schimbări minore.

Dar în zilele noastre s-a dovedit că lucruri se întâmplă altfel, cu ajutorul unui experiment.

Cercetători de la un colegiu din Marea Britanie au analizat în jur de 100 de subiecți. Concluzia după această monitorizare a fost că dacă vrei să renunți la un viciu, acesta trebuie să fie înlocuit cu ceva, cu o altă activitate, dar care să aibă un impact pozitiv asupra vieții tale.

Creierul tău va avea nevoie de aproximativ 66 de zile ca să permită acțiunii noi să devină obicei.
Dar aceasta este o estimație, pentru că poate să fie vorba despre minim 18 zile sau maxim 254 de zile.

Nu trebuie să devii dezamăgit dacă vezi că schimbare încă nu vine după 3 săptămâni. Majoritatea oamenilor au nevoie de mult mai mult timp ca să ajungă la scopul propus.

Nu poți să te lași de un viciu fără să îl înlocuiești. Asta desigur dacă îți dorești rezultate care să dureze cu adevărat.

De aici se naște și legătura dintre renunțare la țigări și îngrășare bruscă. Oamenii sunt pogramați ca mult mai ușor să învețe lucruri noi decât să renunțe la o activitate pe care să nu o înlocuiască.

Aceasta cel puțin este concluzia neurologilor. Ei mai spun că schimbările bruște ne fac să renunțăm la vicii.

Dar nu trebuie să uiți că adevăratele succese depind de fiecare om în parte, nu de o rețetă generală.

Dacă îți dorești ceva suficient de mult, trebuie să fii ambițios și să lupți cu orice metode, doar ca să îți atingi scopurile.