Anamaria Vasile

Începe școala! Copiii vor purta măști de protecție? Vor suporta măștile? Părerea mea…

Anul acesta, Edi va începe școala, va merge la clasa 0. Ceea ce trebuia să fie o amintire minunată pentru el, primele ore cu învățătoarea, întâlnirea cu colegii, lecții frumoase, se va transforma într-un chin.

Un copil de 6 ani nu va înțelege, precum un adult, de ce trebuie să stea 4-5 ore cu mască pe față. De ce să nu stea prea aproape de colegi. De ce între el și învățătoare există plexiglas, există limite, există un milion de reguli.

Sigur, sunt conștientă că există virusul, sunt conștientă că este periculos, dar la fel de periculos este să distrugem copilăria și experiența primilor ani de școală. Covid-19 nu va pleca mai ușor dintre noi dacă cei mici stau cu măști pe față. Virusul va pleca mai ușor dacă noi, adulții, respectăm regulile. Dacă părinții fiecărui copil din clasă își protejează sănătoatea, poartă măști, sunt atenți cu cine iau contact, apoi își iau temperatura lor și copiilor, cei mici nu ar fi expuși.

Copiii nu sunt în pericol la școală, ci acasă!
Dacă ar fi ca unul dintre colegii de clasă ai lui Edi să contacteze coronavirus, atunci îl va lua din sânul familiei, nu de la școală. Evident, dacă acest copil merge la școală, există un risc uriaș să îl dea și celorlalți copii. Dar ce părinte și-ar lăsa copilul la școală, dacă are simptome clare de boală. Sau chiar dacă nu are simptome, se bănuiește că ar fi avut contact, el, sau cineva din familie, cu o persoană bolnavă?

Unele reguli sunt făcute fără a se gândi cineva și la categoria de vârstă care trebuie să o respecte. Copiii din clasele primare vor fi greu de convins să nu dea masca jos.
Învățătoarea va fi polițistul care îi atenționează în permanență? Cum vor decurge lecțiile, în timp ce învățătoare le spune constant să nu își atingă masca, să nu o dea jos.

Chiar dacă își ține masca pe față, copilul va avea mereu tendința de o așeza și va ține mânuțele pe ea. Cum este asta igienic?
Cred că mai bine ar avea dezinfectant în ghiozdan și l-ar folosi cât mai des. Așa nu ar simți aceeași limitare pe care i-o impune masca…

Îmi dau seama că poate mulți nu sunteți de acord cu mine, însă mie chiar mi se pare greu pentru un copil să stea atâtea ore cu masca la gură. Ar trebui să existe alte metode prin care cei mici să fie feriți de virus. Coronavirusul va mai exista ceva timp printre noi și nu se poate să nu găsim niște metode prin care să conviețuim liber și civilizat împreună.
Aș dori să îmi spuneți și părerea voastră pe Instagram, în comentarii sau mesaje private. Aveți copii? Credeți că vor suporta masca la școală? Sunteți de acord cu propunerile de până acum în legătură cu începerea noului an școlar?