Anamaria Vasile

Începe sezonul virozelor respiratorii și al răcelilor de sezon. Cum putem preveni

În fiecare an, familiile cu pitici, mai ales cei mai micuți, sub 14 ani, știu că toamna anunță începutul școlii, dar și apariția virozelor și a răcelilor. În special după ce copilul intră în colectivitate, crește riscul ca el să contacteze anumite boli.

În special în acest an, când pandemia de coronavirus a oprit lumea în loc, trebuie să fim deosebiți de atenți la cele mai mici semne de boală. Ca mamă, evident că nu îmi doresc ca piticii mei să aibă orice fel de boală, însă cu atât mai mult în această perioadă vreau să îi feresc de toate.

Nu vreau să ajung în situația de a-mi duce copiii la doctor, cu atât mai mult în acest an, în care spitalele și clinicile prezintă un risc mare de a lua COVID.

Ce fac pentru a preveni virozele și răcelile?

Mi-am învățat copiii cum să se spele corect pe mâini și am respectat toate regulile pe perioadă stărilor de urgență și de alertă. Cei mici știu că dacă au tușit sau au strănutat, se spală pe mâini. Încerc și să îi țin la distanță, evident, pe cât posibil, de jucăriile altor copii. Sunt mici și vor să se joace împreună, însă copiii au tendința să ducă mâinile la guriță, nas sau ochișori, după ce ating jucăriile sau tot ce găsesc prin jur.

Avem grijă și la alimentație. După cum v-am povestit și în alt articol, copiii mei, din fericire, adoră fructele! Așadar, le dau să mănânce cât mai multe fructe și legume proaspete. Uneori fac și o cură cu vitamine pentru copiii, ca să mă asigur că imunitatea lor este la cote maxime!

Le iau temperatura și îi țin acasă dacă mi se pare că au vreo problemă de sănătate. În general, o răceală ușoară sau o viroză se vindecă după o săptămână, maxim 10 zile. Dacă văd că cei mici se simt rău, nu îi trimit în colectivitate, ci urmăresc simptomele lor. Anunț medicul de familie dacă mi se pare că au nevoie de medicamente. Oricum, eu am în casă medicamentele recomandate de medicul pediatru și le administrez la nevoie. Mai folosesc și anumite suplimente pentru imunitate și vitaminizare!

Încă de la primele semne că ar fi răcit, am grijă ca piticii mei să fie super hidratați. Le dau multă apă, mult ceai și am grijă să consume supă de pui. Este dovedit că supa de pui ajută în caz de răceală, de aceea eu le ofer cât mai des celor mici supă, cu multe legume. De asemenea, dacă simt stări de vomă sau dureri de cap, le dau să consume ghimbir, care este foarte bun. Pentru gât, zeamă de lămâie și miere! Funcționează de fiecare dată!

În plus, pentru imunitat, în fiecare zi îi dau Arianei vitamina C de la Secom.

Setez temperatura în cameră astfel încât să fie ambientală, nu o dau prea tare și nu înfofolosesc copilul.

Apoi, sunt atentă să aerisesc în permanență camera în care stă micul bolnavior. Evident, nu cât este el în cameră, dacă afară e frig. Las copilul să stea cât mai mult în pat, pentru ca să se înzdrăvenească repde, repejor.