Anamaria Vasile

Mormântul Domnului s-a deschis

Mormantul in care a fost pus trupul Mantuitorului dupa crucificare este deschis, pentru prima oara, dupa secole, de specialisti in conservare, scrie The Guardian.

Lespedea de marmura ce acopera mormantul sapat in piatra din Biserica Sfantului Mormant din Orasul Vechi din Ierusalim a fost ridicata ca parte a unei restaurari de 4 milioane de dolari a celui mai sfant monument al crestinatatii, potrivit unui articol din National Geographic.

Specialistii in conservare vor putea acum sa examineze nisa originala de piatra pe care a stat trupul lui Iisus Hristos. Mormantul este situat intr-o structura cunoscuta ca Ediculul, care este restaurata de o echipa greaca de restauratori de la Universitatea Nationala Tehnica din Atena.

Echipa a mai lucrat la Acropole si la Hagia Sophia din Istanbul. Proiectul de restaurare, in care sunt implicati circa 50 de experti, a inceput anul acesta dupa ce s-au procurat fondurile necesare de la donatori, printre care se afla regele Abdullah al Iordaniei si Mica Ertegun, vaduva co-fondatorului Atlantic Records, care a dat 1,3 millioane de dolari, scrie hotnews.ro.

Bisericile crestine care conduc in comun biserica au donat si ele. Proiectul ar trebui sa se incheie primavara viitoare.

Ediculul a fost reconstruit de patru ori, cel mai recent in 1810, dupa un incendiu.