Anamaria Vasile

Prestatia micului «TOPAILA» pe scena a smuls ropote de aplauze

Un pustiulica de un an si jumatate are toate sansele sa devina un bun dansator. Cu toate ca abia a invatat sa mearga, micutul si-a expus talentul pe scena unui concurs destinat juniorilor.

Chiar daca inca nu leaga pasii si ceea ce face acum este mai mult o topaila, are tot timpul sa exerseze.

Dansul este o forma de activitate fizica si, ca orice alt tip de miscare, are o multime de beneficii atat pentru fetite, cat si pentru baietei. Observi primele talente ale copilului inca de cand e bebelus si isi misca amuzant funduletul in scutec.

Fie ca il inscrii pe prichindelul tau cand creste la cursuri de dans sportiv, balet sau dansuri moderne, dezvoltarea lui are de numai de castigat!

Le creeaza o conditie fizica excelenta!

Dansul este una dintre cele mai distractive forme de activitate fizica pe care le poate face copilul.

El foloseste constant si echilibrat toate grupele de muschi si ajuta la tonifiere musculaturii si la o crestere si modelare armonioasa a corpului copilului.

Unele forme de dans ofera si o gratiozitate in miscarile copilului.

Ajuta la concentrare!

Copiii au probleme cu concentrarea, iar dansurile, prin antrenamente si repetitii ii ajuta sa asculte de instructiunile oferite si sa realizeze miscarile pe rand si cu rabdare, imbunatatindu-si concentrarea.

Este o forma de relaxare si distractie!

Pe langa beneficiile fizice si psihologice pe care le are dansul asupra copilului, nu este de neglijat nici factorul destindere si bunadispozitie. Copiii se distreaza foarte mult alaturi de alti copii si se amuza foarte tare, iar relaxarea vine la pachet.

Are rolul de a scadea nivelul de anxietate al copiilor, pentru ca dansul este pana la urma si un mod de descarcare psihologica si de comunicare a trairilor, prin limbaj nonverabal.

Ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale!

Inscrierea copilului la o clasa de dans inseamna din start integrarea lui intr-o mica comunitate. Copilul poate lega prietenii si invata cum sa socializeze in grupuri. Interactiunile cu ceilalti copii sunt esentiale in dezvoltarea sociala a copilului.

Le dezvolta increderea in forte proprii si stima de sine!

Dansul are un impact pozitiv din punct de vedere emotional asupra copiilor.

Ei invata sa faca fata expunerii publice si interactiunilor sociale si cu fiecare reusita sau progres isi consolideaza increderea in sine.

Ii ajuta sa devina responsabili!

Dansul inseamna nu in cele din urma implicare si responsabilitate. Ei invata sa se adapteze in grupuri, sentimentul de apartenenta la grup si sa respecte regulile lui. Invata sa asculte, sa isi ajute echipa la nevoie, sa ii incurajeze, precum si spiritul de competitie.

Le imbunatateste memoria!

Dansul in grupuri organizate prespune o rutina, pasi de dans prestabiliti si multe alte reguli care pun la lucru memoria copilului.

Cei mici trebuie sa retina un ansamblu de miscari in realizarea unui dans, iar prin repetitii continue, memoria le este stimulata.

Imbunatatirea starii fizice

Dansul este o activitate fizica intensa, iar micutii care merg in mod regulat la cursuri de dans au o conditie fizica mult mai buna decat a celor care nu fac miscare si isi petrec dup-amiezele in fata televizorului.

Conform specialistilor, dansul imbunatateste flexibilitatea, amplitudinea articulara, rezistenta si forta fizica.

Miscarile repetitive antreneaza muschii, corecteaza postura, stimuleaza coordonarea si imbunatatesc sanatatea arterelor. Dansul este o forma de miscare ce ajuta copiii sa isi echilibreze greutatea corporala si sa se dezvolte sanatos si armonios

Creativitate

Pentru a deveni un dansator inzestrat este nevoie de multa munca, disciplina si concentrare suprema. Orele de dans ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte creativitatea si sa prinda gustul artelor fine.

Se pare ca elevii care merg si la ore de dans tind sa invete mai bine decat cei care nu participa la activitati extracuriculare.

Stima de sine ridicata

Pe masura ce copiii invata miscarile de dans, ei ajung sa isi cunoasca mai bine corpul, sa capete o perceptie superioara despre corpul lor. In acest fel, ei ajung sa se simta confortabil in propria piele, ceea ce inseamna o stima de sine vizibil ridicata si o stare generala de bine.

Prin dans copiii mentin o atitudine pozitiva si reusesc sa se exprime personal mai bine si mai corect. Aceste aspecte sunt benefice in special pentru copiii care au diverse afectiuni emotionale, care se lupta cu depresia, timiditatea, anxietatea sau alte astfel de tulburari.

Socializare
Un alt beneficiu important si interesant al dansului, pe langa faptul ca este o activitate fizica intensa, este rolul social pe care il poate avea in viata micutului tau.

Pe langa faptul ca dansul este o activitate fizica solicitanta, este totodata o activitate sociala placuta.

Psihologii confirma ca un curs de dans ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca skill-urile sociale si de comunicare, ii invata cum sa lucreze in echipa, cum sa dezvolte un simt al increderii si cooperarii si cum sa isi faca prieteni noi.

Daca micutul tau este timid, inscrierea la un curs de dans il poate ajuta sa interactioneze mai bine cu copii de varsta lui, si ii reduce anxietatea iminenta pe care o simt copiii timizi fata de locuri si oameni noi.

Totodata, prin dans va invata sa treaca peste tracul de a interpreta sau vorbi in fata publicului.