Anamaria Vasile

Te topesti de dragul lor! Uite ce fac acesti gemeni cand aud melodia preferata

Reece si Levi, doi gemeni in varsta de 9 luni, devin foarte activi imediat ce aud melodia lor preferata. Chiar daca sunt identici ca si infatisare, nu inseamna ca sunt identici si la comportament.

Personalitatile lor sunt diferite si acest lucru poate fi observat in stilul fiecaruia de sarit. Piesa «Folsom Prison Blues» a lui Johnny Cash este potrivita pentru distractia gemenilor acrobati.

Relatiile dintre gemeni, chiar fiind in stadiul de bebelusi, au fost intotdeauna intre mit si realitate. Unii sunt de parere ca relatia dintre gemeni transcede o relatie obisnuita intre frati, insa altii cred ca nu exista nimic iesit din comun intr-o astfel de relatie.

Realistic vorbind, exista o multime de avantaje in a avea gemeni. Unul dintre cele mai evidente avantaje in a avea bebelusi de aceeasi varsta este ca niciunul nu va fi vreodata singur si se vor avea unul pe celalat ca parteneri de joaca.

Problema intervine cand ei vor creste si vor merge la scoala sau la gradinita. Petrecand atat de mult timp impreuna si avand o relatie atat de apropiata, s-ar putea sa aiba probleme in momentul in care vor trebui sa-si faca si alti prieteni.

Problema aceasta este mai acuta la fetele gemene, lor fiindu-le mai greu sa isi faca si alte prietene. La un moment dat s-ar putea chiar sa intervina si nevoia de a sta ceva timp departe una de cealalta din cauza frustrarii ca toata lumea le considera ca fiind „la pachet”.

Ca parinti de gemeni, este rolul vostru sa tineti sub control relatia lor si sa recunoasteti nevoile individuale. Fiecare dintre gemeni sau tripleti are nevoie de timp separat cu fiecare parinte. Incurajeaza fiecare geaman sa-si faca relatii si in afara fratelui/surorii lui si nu te astepta ca relatia dintre frati sa fie perfecta.

Mituri comune despre gemeni

Un mit destul de comun despre bebelusii gemeni este ca o mama nu ii poate alapta pe amandoi. Mitul este complet fals si nu face decat sa le sperie pe proaspetele mamici de gemeni care sunt prea descurajate ca sa mai incerce.

Multe mamici de gemeni au ajuns sa suplimenteze ratia de lapte de la san cu cel formula, nefacand alceva decat sa prelungeasca perioada de alaptare.

Un alt mit destul de popular este ca in fiecare pereche de gemeni exista fratele bun si fratele rau. Relatiile dintre gemeni sunt mult mai complexe decat atat si mai ales foarte schimbatoare.

Cu ajutorul unei educatii sanatoase ei vor putea dezvolta in timp o relatie matura si care promoveaza egalitatea.

O alta prejudecata este aceea ca gemenii impart totul. Din momentul in care gemenii descopera notiunea de proprietate, „al meu”, ei vor incepe sa fie posesivi asupra lucrurilor care cred ca le apartin: jucarii, haine si chiar parinti. In timp ei vor invata sa faca schimb de obiecte, sa si le imprumute sau sa si le daruiasca.

Aceste lucruri vor aplana si competitia inevitabila care apare intre gemeni.

Se spune că gemenii seamănă mult, dar au caractere opuse sau că își simt unul altuia durerea, chiar când se află la mii de kilometri depărtare. Legendele și miturile s-au țesut în jurul gemenilor din cele mai vechi timpuri.

Grecii credeau că o femeie care naște gemeni s-a culcat cu un bărbat și cu un zeu în aceeași zi, iar indienii americani nu-și lăsau femeile să mănânce fructe care cresc în perechi (migdale, banane etc) de teamă să nu facă gemeni. Ce e mit și ce e realitate din tot ce se spune despre gemeni?

Gemenii sunt opuși

Mit: Noțiunea de gemeni care posedă întotdeauna trăsături de caracter complementare sau opuse a fost sugerată din cele mai vechi timpuri. Până în zilele noastre s-a păstrat convinverea că unul din gemeni este „bun“ și altul „rău“.

Realitate: Nu există dovezi care să sugereze că gemenii se află la poluri opuse ca personalitate și caracter. Deseori le sunt atribuite anumite roluri de către părinți, profesori sau prieteni, dar cel mai bine este să li se permită să își dezvolte propriile personalități, unice și individuale.

Gemenii comunică prin telepatie

Mit: Este posibil să fi auzit de gemeni care împărtășesc gândurile și pot simți durerea celuilalt, dar există ceva adevăr în aceste povești?

Realitate: Gemenii care sunt crescuți împreună sunt de obicei foarte apropiați, datorită experienței comune, și astfel pot anticipa deseori unul altuia acțiunile.

Uneori, ei dezvoltă un limbaj special cunoscut sub numele de „idioglossia“ și care este de neînțeles pentru cei din afară. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă a unei legături supranaturale între gemeni.

Gemenii se nasc la fiecare a doua generație

Mit: Poate ți-a spus bunica ta că într-o familie în care s-au născut gemeni, se vor mai naște, dar că se sare peste o generație.

Realitate: Nu e chiar așa. Și anume, gena care favorizează hiperovulația (asociată de obicei cu nașterea de gemeni) se transmite de la mamă la fiică, nu la fiu (evident). Dacă unul dintre născuți este băiat, se sare peste o generație.

Gemenii sunt concepuți vara

Mit: A trăi sau a procrea într-o zonă cu climat cald poate crește șansele de a avea gemeni.

Realitate: Există probabilitatea ca acest mit să fie adevărat. Deși nu există dovezi științifice, multe cazuri sugerează că temperatura ridicată este un factor în concepția de gemeni. De fapt, Nigeria are cea mai mare rată de sarcini multiple la nivel mondial, dar mare răspândire există și în zonele cu veri lungi din Japonia de Nord sau Finlanda de Nord.

Acest lucru se poate datora efectului pe care căldura îl are asupra creșterii nivelului hormonului foliculostimulant (FSH).

Identici sau diferiți?

Mit: Gemenii identici (monozigoți) arată la fel, iar gemenii diferiți (dizigoți) nu. Destul de ușor, nu?

Realitate: Ca în majoritatea miturilor și aici există un grăunte de adevăr. Gemenii identici au de obicei caracteristici foarte asemănătoare și aceasta îi poate face uneori dificil de distins, iar gemenii diferiți nu împărtășesc neapărat o asemănare puternică.

Factorii de mediu, stilul personal, modul în care sunt crescuți și se dezvoltă poate face de multe ori ca gemenii identici să pară complet fără legătură, dar la fel de bine și gemenii diferiți pot părea ca imaginea în oglindă a celuilalt. Cu siguranță cuplul fată-băiat e diferit.