Ficțiunea și mitologia au înconjurat nașterile multiple încă din timpuri străvechi, dar care este adevărul?
„Gemenii sunt opuși“
Mit: Noțiunea de gemeni care posedă întotdeauna trăsături de caracter complementare sau opuse a fost sugerată în multiple mituri și s-a păstrat până în timpurile moderne ca o convingere larg răspândită că personalitățile gemene sunt diametral opuse: unul din gemeni este aparent „bun“ și altul „rău“, sau unul este lider, celălalt adept.
Realitate: Nu există dovezi care să sugereze că gemenii sunt într-un astfel de echilibru. Deseori le sunt atribuite anumite roluri de către părinți, profesori sau prieteni, dar cel mai bine este să li se permită să își dezvolte propriile personalități unice și individuale.
„Gemenii împărtășesc percepții extrasenzoriale“
Mit: Este posibil să fi auzit de gemeni care împărtășesc gândurile și pot simți durerea celuilalt, dar există ceva adevăr în aceste povești?
Realitate: Gemenii care sunt crescuți împreună sunt de obicei foarte apropiați, datorită experienței comune, și astfel pot anticipa deseori unul altuia acțiunile. Uneori, ei dezvoltă un limbaj special cunoscut sub numele de „idioglossia“ și care este de neînțeles pentru cei din afară. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă a unei legături supranaturale între gemeni.
„A avea gemeni este ereditar“
Mit: Dacă ești geamăn sunt șanse să ai, de asemenea, gemeni.
Realitate: Acest mit este parțial adevărat. Există o genă care poate fi transmisă de la mamă la fiică, care predispune femeile la hiperovulație, dar nu există nicio genă pentru gemeni. Datorită caracterisicii hiperovulatorii ereditare, gemeni dizigoți, care au fost concepuți prin fertilizarea a două ouă diferite, pot exista într-o familie. Este foarte posibil să dai naștere la gemeni, chiar dacă tu nu ai nicio legătură cu asta. De asemenea, numărul nașterilor gemelare este în creștere, la fel cum și hiperovulația poate fi stimulată de medicamente pentru fertilitate.
„Gemenii ignoră o generație“
Mit: Poate ți-a spus bunica despre faptul că a avea gemeni funcționează în familie, dar se sare peste o generație, așa că dacă ești din frate-geamăn ai putea fi dezamăgit că nu-i ai pe ai tăi.
Realitate: Rădăcina acestei falsități constă în gen (masculin sau feminin). Și anume, gena care favorizează hiperovulația se transmite de la mamă la copil, însă dacă acesta e bărbat nu va avea efect asupra copiilor acestuia. El poate transfera însă această genă către fiica sa, care ar putea avea gemeni. În acest caz se sare peste o generație. Dar, pe de altă parte, o fată poate moșteni această genă de la mama ei și are șanse să aibă gemeni. Deci șansele există deopotrivă și de la o generație la alta și o dată la două generații.
Un bebe este pus în fața unei adevărate provocări: să-și recunoască tatăl… care are un frate geamăn.
„Anotimpurile influențează conceperea gemenilor“
Mit: A trăi sau a procrea într-o zonă cu climat cald poate crește șansele de a avea gemeni.
Realitate: Există probabilitatea ca acest mit să fie adevărat. Deși nu există dovezi științifice, multe cazuri sugerează că temperatura ridicată este un factor în concepția de gemeni. De fapt, Nigeria are cea mai mare rată de sarcini multiple la nivel mondial, dar mare răspândire există și în zonele cu veri lungi din Japonia de Nord sau Finlanda de Nord. Acest lucru se poate datora efectului pe care căldura îl are asupra creșterii nivelului hormonului foliculostimulant (FSH).
Identici sau diferiți? „Poți ghici doar uitându-te!“
Mit: Gemenii identici (monozigoți) arată la fel, iar gemenii diferiți (dizigoți) nu. Destul de ușor, nu?
Realitate: Ca în majoritatea miturilor și aici există un grăunte de adevăr. Gemenii identici au de obicei caracteristici foarte asemănătoare și aceasta îi poate face uneori dificil de distins, iar gemenii diferiți nu împărtășesc neapărat o asemănare puternică.
Factorii de mediu, stilul personal, modul în care sunt crescuți și se dezvoltă poate face de multe ori ca gemenii identici să pară complet fără legătură, dar la fel de bine și gemenii diferiți pot părea ca imaginea în oglindă a celuilalt. Cu siguranță cuplul fată-băiat e diferit.
„Gemenii au întotdeauna aceiași părinți“
Mit: Pare destul de evident că gemenii împărtășesc aceiași părinți… nu-i așa?
Realitate: De fapt, este posibil, în cazuri foarte rare, pentru gemenii dizigoți de a avea tați diferiți. Cunoscut sub numele de „gemeni jumătate,” aceștia pot fi concepuți dacă o femeie are relații sexuale cu doi bărbați într-un timp scurt, și sperma de la fiecare fertilizează câte un ovul. Sperma rămâne viabilă în aparatul reproductiv al femeii timp de cinci zile, astfel încât gemenii pot avea din punct de vedere „tehnic“ tați diferiți.
„Nu poți alăpta gemeni“
Mit: Mamele spun deseori – chiar și medicii le spun – că e dificil să alăptezi gemeni. Ele pot fi încurajate să suplimenteze cu formule de lapte sau chiar să nu mai alăpteze.
Realitate: Este posibil să alăptezi gemeni. La urma urmei, gemenii s-au născut cu mult înainte de apariția laptelui praf, femeile nu se plimbau pe stradă în căutarea unei sticle de lapte. Se dovedește a fi dificil pentru o mamă să hrănească gemeni, dar chiar și Academia Americană de Pediatrie, spune că, cu mese consistente, acest lucru poate fi realizat.
„Femeile mai în vârstă sunt mai susceptibile de a avea gemeni“
Mit: Cu cât o femeie e mai în vârstă, cu atât riscul de a concepe gemeni crește.
Realitate: Acest mit este adevărat, dar numai în cazul gemenilor dizigoți. Cu cât o femeie este mai în vârstă cu atât nivelul de FSH este mai crescut, și e posibil ca organismul ei să elibereze mai mult de un ovul la un ciclu, ceea ce crește riscul de a concepe gemeni sau chiar tripleți.
„Gemenii ar trebui să fie separați la școală“
Mit: Este o practică standard în școli (mai ales cele din alte țări) ca gemenii la școală să fie în clase diferite, astfel încât ei să-și dezvolte identități independente și să prospere ca indivizi.
Realitate: Nu există un consens privind cel mai bun mod de a educa gemenii. Este o dezbatere contestată, unii experți sugerând că gemenii pot prospera autnci când sunt lăsați împreună. Cel mai bine este ca tu, ca părinte să-i cunoști îndeaproape și să iei decizia pe baza personalității lor și a relației pe care o au unul cu celălalt.