Anamaria Vasile

Un papagal vorbitor poarta o discutie amuzanta cu proprietarul sau

Oricine are acasa un animal de companie va va spune cu mana pe inima despre cat de pline de personalitate sunt vietatile cu care isi impart viata.

Insa atunci cand vine vorba de pasari, putem spune fara doar si poate ca acestea sunt ciudate rau. Iar acest lucru este valabil mai ales pentru tipurile de papagali vorbitori.

Aceste pasari sunt super inteligente si capabile sa invete tot felul de trucuri si cuvinte, pe cand unele chiar pot purta conversatii cu proprietarii lor.

Protagonistul acestui videoclip este un papagal pe nume Tonka, care este un vorbitor desavarsit.

Dupa cum se poate vedea si auzi, Tonka adora sa se deplaseze pe scaunul din masina si sa vorbeasca despre o furtuna.

Desi are un vocabular limitat, placerea lui de a purta o discutie cu proprietarul sau este mai puternica decat orice.

Mai mult, in timp ce discuta, Tonka isi adreseaza siesi cuvinte de lauda.

Mai mult, frumosul papagal este cu adevarat iubit in aceasta familie, fiind rasplatit de catre proprietarul sau cu sarutari pe parcursul intregii calatorii.

Atunci cand iti cumperi un papagal, de obicei iti imaginezi deja cum o sa-l inveti sa injure sau macar sa-si spuna numele.

De multe ori, cei care au vazut pe la prieteni pasari vorbitoare sunt foarte dezamagiti ca proaspetele lor achizitii refuza sa vorbeasca la fel ca verii lor de la Hollywood (care sunt fie indelung antrenati, fie pur si simplu dublati de actori umani).

In primul rand ar trebui sa stii ce specii vorbesc cel mai bine. Pe locul intai este papagalul cenusiu african, sau papagalul Jako, care poate sa invete sute de cuvinte. Prudle, un cenusiu african inteligent, a reusit sa rosteasca aproape 1 000 de cuvinte.

Pot invata sa vorbeasca (desi mai greu) si nimfele – care invata la fel de usor sa fluiere si sa imite melodii – sau pasari din speciile Micul Alexander, Ara, Cacadu si inclusiv perusii.

In principiu, fiecare specie are caracteristicile proprii. Unii invata mai repede, altii mai incet.

In plus, fiecare papagal e diferit, poti sa ai un cenusiu african care nu va invata niciodata sa vorbeasca, la fel cum ai putea sa inveti un perus istet si cateva zeci de cuvinte. Dar metoda de invatare este cam aceeasi pentru toti.

In primul rand, la majoritatea speciilor vorbesc mai degraba masculii decat femelele (da, suna nefiresc, stim :P).

La fel de bine ai mai multe sanse sa inveti un papagal singur sa vorbeasca, decat o pereche, pentru ca invatarea vorbirii pleaca din instinctul de socializare: pasarea te considera de-al lui si vrea sa comunice.

Daca are un prieten, nu va avea nicio motivatie sa incerce sa se inteleaga cu tine.

Incearca sa alegi cuvinte simple si pe care le folosesti des. Rezerva-ti zilnic 15 minute pe care ti le vei petrece cu pasarea, repetandu-i cate un cuvant.

Nu incerca sa il inveti mai multe odata, pentru ca nu o sa mai inteleaga nimic, si nu il invata sa fluiere inainte sa il inveti sa vorbeasca, altfel s-ar putea sa ramai doar cu atat.

Atunci cand ii repeti cuvantul, lungeste fiecare silaba ca sa inteleaga foarte bine ce ii spui.

Papagalii au tendinta de a grabi pronuntia cuvintelor, asa ca daca le spui foarte repede nu va pronunta corect.

Daca insotesti cuvantul si cu un gest specific, sau cu un obiect, este cu atat mai bine, pentru ca va invata mai repede prin asociere.

Vrei sa spuna „bec”? Arata-i un bec. Vrei sa il inveti sa spuna „jos”? Arata-i ce inseamna jos.

Nu lungi prea mult sedintele de invatare, pentru ca papagalii se plictisesc repede si pasarea ta isi va pierde interesul.

Daca reuseste, recompenseaza-l. Daca vezi ca nu repeta imediat, nu te descuraja: unora le place sa repete cuvantul singuri, pana il spun bine, pentru a-si surprinde apoi stapanii.

Stii povestile cu papagali vorbitori care s-au trezit spunand fix ce nu trebuie, cand nu trebuie? Nu sunt legende.

Asa ca daca nu vrei sa invete un cuvant, nu-l pronunta in prezenta lui. Mai ales ca, odata ce a invatat cateva cuvinte, totul va merge mult mai simplu si daca e inteligent va incepe sa prinda din zbor.

Iar cuvintele acelea pe care nu ti-ai dori sa le pronunte papagalul tau sunt destul de simple si usor de invatat.

E de asemenea posibil ca papagalul sa nu vrea sau sa nu poata sa invete. Si ce daca?

Daca l-ai cumparat numai pentru acest motiv si acum nu il mai vrei, atunci probabil inca nu ai inteles ca un animal nu e o jucarie.

Iti recomandam sa i-l dai cuiva care chiar si-l doreste si sa iesi mai des cu prietenii, daca nu ai cu cine vorbi 🙂