Anamaria Vasile

Vă spun din experiență care sunt produsele de care NU aveți nevoie pentru bebeluși, chiar dacă le vedeți peste tot

Când am aflat că sunt însărcinată cu primul nostru copil, am fost extraordinar de fericiți. Se întâmpla fix la o lună de la nunta noastră!

Nici nu pot să vă explic în cuvinte cât eram de entuziasmați… Tocmai de aceea, am început să facem cumpărături încă din primele luni după ce aflasem minunata veste. Eram în stare să cumpărăm magazine întregi cu produse pentru bebeluși!

A doua oară n-am mai făcut aceeași greșeală. O să vă spun și de ce!

În entuziasmul nostru, am cumpărat foarte multe hăinuțe pentru vârstă foarte mică. Am cumpărat multe produse fără să știm dacă sunt de folos, doar ca „să avem pentru copil”. Timpul trecea și noi cumpăram tot mai multe. Recunosc, asta s-a întâmplat și din cauza presiunilor externe, pentru că oamenii îmi spuneau: „cumpără acum, că după ce se naște copilul, nu mai poți să mergi la cumpărături când ai tu chef.” Era primul nostru bebeluș, așa că îi credeam.

Ei bine, am aflat apoi că situația este așa… și nu prea 🙂

Tocmai de aceea, vreau să vă spun, din experiență, de ce produse NU veți avea nevoie pentru bebeluși sau, cel puțin, nu trebuie cumpărate înainte de naștere.

1. Hainuțe multe pentru primele luni de viață ale bebelușului

Eu am făcut greșeala să cumpăr foarte multe hăinuțe pentru perioada 1-6 luni, dar am și primit foarte multe de la rude și prieteni. Astfel că, o bună parte din ele au rămas mici, fără ca Edi să apuce să le poarte. Copilul crește foarte repede în primul an de viață, de aceea vă recomand să nu luați prea multe hăinuțe pentru 1-6 luni.

2. Biberoane de toate dimensiunile și materialele

Dacă intenționezi să alăptezi și nu te va împiedica vreo problemă de sănătate să o faci, nu vei avea nevoie de nici un biberon. Mai bine aștepți să se nască, întâi, copilul și vezi exact dacă este cazul să cumperi biberon.

3. Multe suzete

Pentru început, e suficientă o singură suzetă. Copiii sunt foarte diferiți și nu știi dacă o vor accepta. Edi a acceptat suzeta, Ariana, nu.

4. Un leagăn sau balansoar electric scump

Pentru Edi am luat un leagăn la un preț mai mult decât acceptabil și am avut norocul să îi placă și să stea în el. În schimb, pentru Ariana, am luat un leagăn foarte scump, cu tot felul de funcții și moduri pentru a legăna copilul. Și, ce credeți? Ariana nu a vrut deloc să stea în el. Cum o așezam, începea să plângă. Vă recomand să nu investiți foarte mulți bani într-un astfel de produs, pentru că e foarte posibil să nu fie pe placul noului bebeluș.

5. Masă de înfășat

Am cumpărat și noi una, dar pentru mine a fost mult mai comod și mai sigur să îmi schimb copiii pe pat. După 6 luni, copilul nu mai stă atât de liniștit la schimbatul scutecelor (devine chiar o aventură în acel moment), de aceea, personal, masa de înfășat mi se pare un moft.

6. Coș de gunoi pentru scutece

Pentru mine a fost complet inutil și nu aș mai cumpăra, dacă aș putea da timpul inapoi.

7. Bețișoare de urechi

Am văzut că există fel de fel de variante de bețișoare pentru bebeluși, cu opritor. Însă, înainte de a le folosi, noi am întrebat medicul, care ne-a explicat că nu sunt sterile și pot crea microleziuni. De aceea, la recomandarea medicului, după fiecare băiță, curățam urechile cu un colț al prosopului.

8. Termometru de baie

Am luat și noi acest termometru, l-am folosit în primele 2 săptămâni de viață ale bebelușului. Apoi am trecut la metoda clasică și recomandată de medic, de a-i verifica temperatura apei cu cotul. Sincer, nu a dat niciodată greș această metodă.

9. Pompă de sân

Este necesară doar dacă alăptați De aceea, recomand să așteptați până după naștere, să vedeți dacă e necesară.

Premergatorul

Clar, NU! Este un obiect pe care nici medicii nu îl recomandă și nici eu nu l-am folosit.