Anamaria Vasile

Vânzătorul de fete. Povestea traficantului care făcea negoţ online: “Salut, am o fată de 23 de ani, independentă. Te interesează?”

La 1 octombrie 2020, Attila Hanyecz a fost condamnat la 5 ani de închisoare, după ce a fost prins în flagrant delict în timp ce vindea o fată cu 400 de euro, în parcarea unui supermarket din Satu Mare. Bărbatul de 42 de ani căutase clienţi pe o reţea de socializare, prin mesaje în care îşi lăuda “marfa”: “e înaltă”, “are buletin”, “23 de ani”, “unde o pui, acolo rămâne”. Hanyecz se află la a cincea condamnare pentru trafic de persoane, situație elocventă pentru lipsa de control a fenomenului din partea statului român.

Fata “înaltă” şi de “23 de ani” era Ana*. Terminase doar opt clase şi locuia într-o comună din Satu Mare. Într-o casă compusă dintr-o cameră şi o bucătărie, Ana trăia alături de părinţii ei, dar și cu ceilalţi patru frați și cu o cumnată. Niciunul nu avea un loc de muncă; supravieţuiau din ce munceau cu ziua prin sat şi din alocațiile celor mici. Traficul de persoane în pandemie Într-o zi de la sfârşitul lunii martie 2020, după o ceartă în care mama ei i-a reproşat că ea nu aduce niciun ban şi că e doar un blid în plus la masă, Ana a fugit de acasă doar cu hainele de pe ea. S-a refugiat în comuna învecinată, la o prietenă. Aceasta trăia în concubinaj cu Attila Hanyecz şi avea un copil cu el.

În ziua în care Ana a ajuns în casa lui, Hanyecz i-a plasat-o lui “Cot”, iar bărbatul a dus-o în Salonta, cu scopul de a o da mai departe traficanţilor care duceau în străinătate fete pentru prostituție. Din cauza pandemiei însă, graniţele au fost închise şi planul lui “Cot” a picat, iar după o săptămână, el i-a dus fata înapoi lui Hanyecz.

Anunţuri de vânzare cu poze România era în stare de urgenţă şi oamenii ieşeau din case doar cu declaraţii scrise. Hanyecz nu avea cum să facă bani de pe urma Anei, obligând-o să se prostitueze pe stradă, aşa că a luat decizia să scape de ea repede şi să o vândă. În seara de 7 aprilie 2020, a început să trimită mesaje pe Facebook, de pe contul concubinei lui, celor despre care el ştia că ar putea fi interesaţi. “Bună. Eu sunt Hanyecz. Este o fată de 23 de ani, independentă”, le scria el. Sau “Salut, am o fată de 23 de ani, independentă. Te interesează?”. “Independentă” însemna că fata era liberă de orice fel de obligaţii faţă de vreun alt traficant. Disperat că în vreme de pandemie nimeni nu mai voia să cumpere fete, Hanyecz a început să dea detalii: “Înaltă”, “Are buletin”, “23 de ani”, “Foarte tare”, “Unde o pui, acolo rămâne”. Apoi a trimis şi câteva poze cu Ana, comunicând prețul ei: 400 de euro.

Fata e aranjată înainte de livrare Unul dintre potenţialii clienţi ia legătura cu Poliţia şi-l denunţă, iar lui Hanyecz i se organizează un flagrant delict. El stabilise ca tranzacţia să aibă loc a doua zi, seara, în parcarea unui supermarket. Înainte de a fi predată, Ana e “pregătită” de concubina lui Hanyecz, care o spală, o coafează şi o machiază, oferindu-i la plecare, drept “zestre”, un mic bagaj cu câteva haine şi încălțări din garderoba ei. În parcare, denunţătorul vine cu banii ceruţi de Hanyecz, dar şi cu tehnică de înregistrare pe el. Vânzătorul îşi laudă pentru ultima oară “marfa”, spune că ea știe ce are de făcut, că nu-i va face probleme şi că e liber să facă tot ce dorește cu ea. Denunţătorul dă banii, ia fata, iar în secunda următoare, cei doi sunt înconjuraţi de poliţie.

Hanyecz a fost arestat, iar la 1 octombrie 2020 a fost condamnat, pentru trafic de persoane, la 5 ani de închisoare. Gașca din cartier i-a schimbat ruta de viață Attila Hanyecz nu era un traficant mărunt, aflat la prima abatere. Avea în spate alte patru condamnări pentru trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism şi fusese cercetat în dosarul “Operaţiunea Brescia”, caz în care autorităţile române colaboraseră cu cele din Italia. Despre Hanyecz a scris în cartea sa şi lect. univ. dr. Aurora-Elena Gavriş care, în 2008, a mers în penitenciar pentru a-l cunoaşte. Bărbatul s-a născut în 1978, într-o familie cu o situaţie materială bună: mama lui vindea haine, iar tatăl avea un atelier de tâmplărie. Părinţii l-au încurajat să meargă la şcoală, dar după clasa a VIII-a, el a abandonat studiile şi a fugit de acasă. A intrat într-o gaşcă de cartier şi era mândru că se pricepea să deschidă orice încuietoare de uşă. A dat mai multe spargeri de locuinţe, dar prima condamnare a primit-o la 16 ani, după ce s-a luat la bătaie într-o discotecă.

La 21 de ani a intrat iar la închisoare, tot pentru că a lovit pe cineva, iar după ce s-a eliberat a întâlnit-o pe Laura*. El avea 23 de ani, iar ea, doar 14, dar fata şi-a părăsit familia şi s-au mutat împreună, la părinţii lui. Laura se prostitua, “că aşa voia ea”, susţine Hanyecz, “pentru bani de dulciuri”, îl completează fata care, cel mai probabil, era o victimă a traficului prin metoda “lover boy”. Trimise în Italia pentru prostituţie După ce Laura a rămas însărcinată, Hanyecz şi-a extins activitatea şi a racolat mai multe victime. Spune că în primăvara lui 2003 avea 13-14 fete care se prostituau în Salonta. Cea mai tânără avea 16 ani, iar cea mai în vârstă – 29.

Tot în 2003, Hanyecz l-a cunoscut pe Paolo Aliprandi, un italian care timp de doi ani a locuit la Oradea. În ţara lui, Aliprandi fusese condamnat pentru trafic de droguri şi falsificare de carduri, iar după ce a venit în România a pus la punct o reţea infracţională care se ocupa de traficul de femei. DIICOT a descoperit 13 victime; nouă dintre fete aveau vârste cuprinse între 15 şi 17 ani.

Din reţeaua de traficanţi condusă de Aliprandi făceau parte şase traficanţi din România, printre care şi Attila Hanyecz, dar şi un albanez, şi concubina acestuia, româncă. Fetele erau racolate din judeţele Bihor şi Satu Mare, apoi duse în Italia şi exploatate, prin prostituţie, în Milano, Brescia, Simeone, Peschiera şi Montechiari. Unele fete ajungeau în Italia, fiind păcălite că merg să lucreze în restaurante, dar altele erau tranzacţionate pe bani de traficanţii români. Gruparea a fost destructurată în 2006, după o anchetă complexă a autorităţilor judiciare române şi italiene. Investigaţiile au pornit de la dezvăluirile făcute poliţiei italiene de o adolescentă care a reuşi să fugă din locuinţa unde era ţinută prizonieră.

Cum a cerut adolescenta protecţia italienilor DIICOT a reuşit să probeze că în februarie 2004, Hanyecz i-a trimis italianului o fată de 16 ani, pe care ar fi primit doar 104 USD, prin transfer bancar. După ce a ajuns în Italia, adolescenta a fost pedepsită, din prima noapte, pentru că nu a adus bani. Un traficant român a bătut-o cu cureaua, lăsându-i cicatrici pe faţă şi pe corp. După ce gruparea de traficanţi a fost destructurată, fata de 16 ani i-a trimis o scrisoare președintelui tribunalului din Brescia. “A mă întoarce acolo (n.r. – în România) este ca și cum m-aș întoarce să fac trotuarul sau, și mai rău, să fiu omorâtă”, scria adolescenta.

Dacă nu mă ajutați, eu vă rog să-mi spuneți, pentru că, în cazul acesta, revin să fac trotuarul în Italia decât să mă omoare în România, ba chiar să mă transforme în sclavă, bătută, amenințată, readusă în stradă, să câștig bani pentru ei. Aș vrea să trăiesc. Scrisoarea adolescentei traficate: Impresionate, autoritățile italiene au introdus-o pe fată în programul de protecție a victimelor.

Şi-a vândut nevasta cu 1.500 de euro Ea nu este singura pe care Hanyecz a trimis-o în Italia. Traficantul a tranzacţionat-o şi pe Laura, care între timp îi devenise soţie. Cei doi aveau împreună un copil mic, care nu împlinise atunci un an. Presa locală a scris, citând surse din anchetă, că Hanyecz şi-a vândut nevasta cu 1.500 de euro, ameninţând-o că nu-şi va mai vedea copilul dacă nu face ce i se spune. Laura a fost dusă în Brescia şi pusă să se prostitueze la marginea oraşului. Pentru a-l convinge pe românul care o păzea să o lase să plece acasă, într-o zi ea s-a tăiat pe brațul stâng, mutilându-se, însă traficantul n-a fost înduplecat. 2.000 de euro pentru o fată de 15 ani din Salonta În septembrie 2004, Hanyecz i-a vândut italianului a treia fată. Avea 15 ani şi fusese obligată de Hanyecz să se prostitueze pentru el, în Salonta. Preţul ei a fost de 2.000 de euro, însă italianul l-a păcălit şi a strecurat printre bancnote şi câteva false.

Sursa: Libertatea.ro